Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Hendrick Motorsports-coureurs Johnson en Earnhardt Jr. winnen Bud duels. Weer incident Danica Patrick en Denny Hamlin

De Hendrick Motorsports-coureurs Jimmie Johnson en Dale Earnhardt Jr. hebben beide Bud duels in Daytona op hun naam geschreven. Denny Hamlin en Danica Patrick crashten andermaal en hadden na afloop elkaar het nodige te vertellen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Bud Duel
Jimmie Johnson wint Bud Duel 2.


Hendrick Motorsports-coureurs Johnson en Hamlin winnen Bud duel kwalificatiewedstrijden.
Vanaf een laatste startplek wist Dale Earnhardt Jr. zijn teamgenoot Jeff Gordon met een voorsprong van slechts 0.166 sec. te verslaan. Van de 60 ronden tellende wedstrijd reed Earnhardt Jr. er 21 aan de leiding en JGR Toyota-coureur Matt Kenseth 32. Hoewel Kenseth vrij lang op kop reed viel hij in het zicht van de finish naar een 17e plek terug. Omdat Earnhardt's Chevrolet afgelopen zondag bij de technische nacontrole te laag werd bevonden moest hij achteraan starten. Earnhardt Jr. start hiermee a.s. zondag als derde achter zijn teamgenoten Jimmie Johnson en Jeff Gordon. Casey Mears was in de 16e ronde de eerste coureur die met een defecte motor voor de eerste neutralisatie zorgde. De tweede kwam ruim tien ronden later toen A.J. Allmendinger, Aric Almirola en Johnny Sauter crashten.

Earnhardt Jr: " De gehele week beschikken wij over een fantastische auto. Ik ben blij dat ik heelhuids door het Duel heen gekomen ben want ik weet hoe goed deze auto is. We moeten nog een aantal trainingen afwerken en proberen niet in de moeilijkheden te geraken en dit ding a.s. zondag op de grid te zetten. Ik verheug me er nu al op!"

De werkelijke strijd vond ver achter de koplopers plaats. De 9e t/m 16e plek werd tussen Landon Cassill, Cole Whitt, Michael McDowell, J.J. Yeley, Michael Annett en Ty Dillon fel bevochten. McDowell maakte echter de meest dramatische move van de wedstrijd door zich in de laatste ronde vanuit de staart van het veld naar de twaalfde plek op te werken. McDowell: "Toen ik in de laatste ronde de witte vlag wist ik dat ik er voor moest gaan. Ik weet niet hoe ik het deed maar ik ging er gewoon voor. Je kunt die auto's niet sneller maken. Ik maakte een run voor een gat dat er eigenlijk niet was en toen creëerde ik zelf een gat! Ik geloof wel dat ik beide zijdes van de auto beschadigd heb, mensen heb afgeblokt en boos gemaakt, maar voor ons was het belangrijk om te kwalificeren."

Johnson wint Bud Duel 2
Voor Jimmie Johnson kon de week voor het team van Hendrick Motorsports geen beter verloop hebben. Jimmie Johnson: "Een speciale auto. Voor mijn teamgenoot Dale Jr. ben ik blij dat hij het eerste duel won. Ik won de tweede en Jeff Gordon staat op pole. Een prachtige week voor Hendrick Motorsports waar we blij mee kunnen zijn. In de 57e ronde kwam het tot een veelbesproken incident tussen Denny Hamlin en Danica Patrick. De Stewart Haas Racing-rijdster kwam nog als tiende over de streep en Hamlin als achttiende.

2015 Crash Danica
En daar gaan Danica en Danny er voor de tweede maal in twee dagen vanaf. Beiden wisten zich echter toch te kwalificeren.


Denny Hamlin: " Hier doen we aan superspeedwayracen en op de baan behandel ik haar als ieder ander coureur. Zij verdient haar plek hier maar op dit type circuits moet je dicht bij iemand in de buurt kunnen rijden en om met deze situaties om te gaan moet je over een stabiele auto beschikken. Voor mij was de situatie met haar niet anders dan met 22(Joey Logano) en 4(Kevin Harvick) in de Sprint Unlimited afgelopen weekend. Ik pushte haar nog niet eens. Ik was alleen dicht bij haar in de buurt toen haar auto "loose"(overstuurd red) en zij de controle verloor. In ieder geval heeft zij zich voor de 500 gekwalificeerd. Ik behandel iedereen op de baan als mijn gelijke. Ik ga niet zeggen, hier komt Danica en die ga ik extra ruimte geven. Als je hier in de Cup rijdt moet je met deze situaties om kunnen gaan.''

Danica was het er uiteraard niet mee eens. Danica Patrick: " Ik heb er alle vertrouwen in dat andere auto's dicht bij mij in de buurt komen maar dan gebeuren zulke dingen niet. Ik heb nu duizenden kilometers speedway racen achter mijn kiezen en ik heb dit nooit een probleem gevonden. Ik denk dat hij gewoon fout zit. Hij zit gewoon te dichtbij en neemt de lucht van mijn auto weg. Misschien houdt hij wel van linker achterkant........."

In de beide kwalificatiewedstrijden wisten Ron Hornaday Jr, Josh Wise, Jeb Burton, Justin Marks, Alex Bowman en Brian Scott zich niet voor de 57e editie van de Daytona 500 te kwalificeren.

Uitslag Bud Duel 1
1. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 60 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 60 ronden
3. Joey Logano Ford 60 ronden
4. Tony Stewart Chevrolet 60 ronden
5. Clint Bowyer Chevrolet 60 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 60 ronden
7. Kasey Kahne Chevrolet 60 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 60 ronden
9. Landon Cassill Chevrolet 60 ronden
10. Cole Whitt Ford 60 ronden

2015 Edwards Pitstop
Carl Edwards voor de eerste maal met Toyota in actie. Het is even wennen.

Uitslag Bud Duel 2
1. Jimmie Johnson Chevrolet 64 ronden
2. Kyle Busch Toyota 64 ronden
3. Carl Edwards Toyota 64 ronden
4. Greg Biffle Ford 64 ronden
5. Martin Truex Jr. Chevrolet 64 ronden
6. Ryan Blaney Ford 64 ronden
7. Reed Sorenson Chevrolet 64 ronden
8. Mike Wallace Toyota 64 ronden
9. Justin Allgaier Chevrolet 64 ronden
10. Danica Patrick Chevrolet 64 ronden

2015 Johnson Duel 2
Het team van Hendrick Motorsports is duidelijk favoriet voor de 57e editie van "The Great American Race" a.s.zondag.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet