Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Sainz Jr teamgenoot van Max Verstappen bij Toro Rosso

sainz3

Toro Rosso heeft uiteindelijk niet tot maandag gewacht – misschien omdat McLaren-Honda dan al alle aandacht naar zich toetrekt. En nadat Alex Lynn al had laten weten dat hij geen zicht meer op de plaats naast Max Verstappen had, hoefde het B-team van Red Bull eigenlijk ook niet meer te treuzelen. En dus werd op de valreep van het weekend bekendgemaakt dat Carlos Sainz Jr de teamgenoot van Max Verstappen wordt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De zoon van rallykampioen Carlos Sainz, die eerder dit najaar had laten weten dat hij misschien wel meer recht had op de plaats naast (toen nog) Jean-Eric Vergne, wordt zo alsnog beloond voor het behalen van de Formule Renault 3.5-titel. De keuze voor Sainz is op zichzelf logisch. De Catalaan trok op oppermachtige wijze het FR3.5-kampioenschap naar zich toe en deed daarmee méér dan Red Bull's juniorprogrammaleider Helmut Marko van hem kon vragen.

Sainz wordt al door Red Bull gesteund sinds de tijd dat hij Formule Renault 2.0 reed en in 2011 duelleerde tegen onder meer Robin Frijns en Daniil Kvyat. De eerstgenoemde was hem te snel af en greep uiteindelijk twee jaar eerder dezelfde titel die Sainz dit seizoen veroverde, maar bleef vervolgens steken als F1-testrijder – na meermaals een aanbod van Red Bull te hebben afgeslagen. De tweede overvleugelde Sainz via een zeer geslaagde GP3-campagne.

sainz4

Sainz zelf maakte intussen de omweg via GP3, de F3 Euroseries en het Brits F3-kampioenschap, zonder in de buurt te komen van titels, om in 2013 halverwege het seizoen in te stappen bij Zeta Corse in de Formule Renault 3.5. Bij dat achterhoedeteam viel hij lichtelijk tegen, maar bij het kampioensteam van DAMS vielen dit jaar alle puzzelstukjes in elkaar.

Voor de World Series by Renault is de promotie van Sainz ook een opsteker. Na Kevin Magnussen stapt de kampioen van de Formule Renault 3.5 opnieuw meteen de Formule 1 binnen. Dat kan geen kwaad in een trend waarin sponsors en juniorprogramma's weer iets meer naar GP2 neigen. De ironie wil dat ook Red Bull – de drijvende kracht achter de huidige kampioen – komend jaar de Formule Renault 3.5 voor GP2 verruilt.

Carlos Sainz senior is overigens ook aan Red Bull verbonden. Hij neemt in januari deel aan de Dakar in een Peugeot die door Red Bull wordt gesponsord.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet