Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vergne in ieder geval geen teamgenoot van Max Verstappen

163377134KR00015 F1 Grand P

Jean-Eric Vergne heeft uit eigen beweging laten weten dat hij in 2015 niet voor Toro Rosso rijdt. Daarmee bevestigde hij het vermoeden dat Red Bull uiteindelijk toch ook de andere Italiaanse auto aan een opkomende junior wil geven. De keuze is tussen Carlos Sainz Jr en Alex Lynn, beiden de afgelopen dagen actief tijdens de F1-test in Abu Dhabi, met Pierre Gasly als outsider. Een bekendmaking van Toro Rosso wordt komende maandag verwacht.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Toro Rosso

Met zijn tweet vertelde Jean-Eric Vergne feitelijk dat hij nu voor de tweede keer door Red Bull wordt gepasseerd. De Fransman was zijn plaats al eerder kwijtgeraakt toen Red Bull de komst van Max Verstappen naar Toro Rosso bekendmaakte. Hij kwam weer in beeld door het vertrek van Sebastian Vettel bij Red Bull, waardoor Daniil Kvyat plotseling promotie kreeg naar het A-team van Red Bull.

Lange tijd leek het erop dat 'JEV' daardoor een tweede kans kreeg. Verstappen zelf liet weten dat een ervaren teamgenoot zijn voorkeur had, terwijl Vergne zichzelf in de kijker bleef rijden met enkele sterke races, met name in Singapore en Japan. Zijn gebrekkige kwalificatievorm ten opzichte van Kvyat bracht Red Bull echter toch weer aan het twijfelen. Ook speelt de overweging mee dat juniors in een juniorprogramma moeten kunnen doorgroeien. Met hun respectievelijke titels in de Formule Renault 3.5 en GP3 hebben Carlos Sainz Jr en Alex Lynn daar zeker recht op, net zoals Lynns voorganger Daniil Kvyat dit jaar een kans kreeg. Ook Pierre Gasly viel positief op door als FR3.5-rookie tweede te worden in het kampioenschap.

Met Vergne doet Red Bull een belangrijke vrucht van zijn juniorprogramma de deur uit. De Fransman groeide samen met Daniel Ricciardo door naar de Formule 1, maar liep steeds net een stapje achter op de Australiër die nu de nieuwe wereldster bij Red Bull is. Vergne volgde Ricciardo op als Brits Formule 3-kampioen, nadat Valtteri Bottas beiden te snel af was geweest in de Eurocup Formule Renault 2.0. Ook de Formule Renault 3.5 volgde Vergne in de voetsporen van Ricciardo.

464823099XX00197 F1 Testing

In hun gezamenlijke jaren bij Toro Rosso ontliepen de twee elkaar nauwelijks, waarbij Ricciardo (net als Kvyat nu) doorgaans de betere kwalificeerder was, terwijl Vergne vaak opviel door leep gereden races. Vergne heeft altijd gewezen op het feit dat hij nooit heeft ondergedaan voor Ricciardo. Dat Lewis Hamilton wereldkampioen wordt door zijn betere races, terwijl Nico Rosberg vaker de pole pakte, toont nog eens aan dat een snelle kwalificatie niet alles zegt. Ook Vergnes 22 punten ten opzichte van Kvyats 8 spreken boekdelen.

Daarom is het extra hard dat Vergne het Red Bull-schip nu moet verlaten. In andere F1-tijden had de Fransman snel onderdak gevonden bij een ander team, maar een coureur die zijn carrière volledig te danken heeft aan Red Bull-financiering kan helaas geen kant op.

De keuze voor de tweede Toro Rosso in 2015 gaat nu tussen Carlos Sainz Jr, Alex Lynn en Pierre Gasly. Gasly was al een outsider (voor hem staat een GP2-programma voor de deur), terwijl ook Lynn vandaag toegaf dat zijn kansen klein waren. Maandag maakt Red Bull waarschijnlijk bekend wie de teamgenoot van Max Verstappen wordt.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet