Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Problemen Rosberg bederven titelstrijd, Hamilton wereldkampioen in stijl

Hamilton

Lewis Hamilton heeft in stijl zijn tweede wereldtitel gegrepen: de Brit greep bij de start de leiding, hield de hele race onder controle en bezegelde zo het kampioenschap van 2014 met zijn elfde overwinning van dit seizoen. De hevige titelstrijd waar iedereen op hoopte werd echter bedorven door betrouwbaarheidsproblemen bij Rosberg. De Duitser volgde de eerste helft van de race op een paar tellen van Hamilton, maar toen hield de ERS ermee op. Dat kostte de Duitser zo veel vermogen dat hij als een baksteen terugviel. Het siert de Duitser echter dat hij de race nog uitreed én Hamilton over de boardradio en al voor de podiumceremonie feliciteerde met de titel. 

Op het podium werd Hamilton geflankeerd door Massa en Bottas, die daarmee het succesvolle seizoen van Williams ook in stijl afsloten. Massa mocht in de slotfase zelfs nog aan de raceoverwinning ruiken, maar die eer ging naar de wereldkampioen.

Tekst: Daan Jeuken

Eerste Rosberg of tweede Hamilton?
Achttien races in negen maanden tijd hebben geleid naar het allesbeslissende gevecht in Abu Dhabi. Gaat Nico Rosberg vanaf poleposition zijn eerste wereldtitel halen of hengelt Lewis Hamilton vanaf de tweede plek zijn tweede titel binnen? De voorsprong is voor Lewis, de macht in deze race is voorlopig voor Rosberg. De spanning is om te snijden, de druk op de twee kemphanen is gigantisch. Wie blijft het koelst?

Fantastische start Hamilton
De start is het moment waar het om draait en het is Lewis Hamilton die fantastisch weg komt. De Brit schiet van zijn plaats en duikt met grote voorsprong de eerste bocht in. Weg is de macht voor Rosberg, die nog tot het uiterste moet gaan om Massa achter zich te houden. Bottas is heel slecht weggekomen en valt helemaal terug naar p8, achter Button, Räikkönen, Alonso en Kvyat.

Alonso bewijst motivatie
Fernando Alonso werd gisteren door zijn teambaas verweten niet meer gemotiveerd te zijn. In de openingsfase bewijst hij het tegendeel: hij gaat in de aanval bij zijn teamgenoot en passeert hem. Räikkönen had een goede start, maar gaat nu niet meer lekker. Daniil Kvyat profiteert van de actie van Alonso en gaat de Fin ook voorbij en daarna weet ook Valtteri Bottas de Ferrari voorbij te steken.

Vroege stops
De zachte banden gaan in Abu Dhabi niet bijster lang mee en na vijf ronden opent Alonso al het eerste pitstopwindow. De ronde erna volgen Button, Kvyat en Räikkönen. De vroege stop betekent wel dat de mannen midden tussen de Caterhams en Saubers terechtkomen. De Mercedessen hebben daar weinig interesse in en kunnen wat langer door. Hamilton slaat een gat van bijna drie seconden op Rosberg, Massa volgt ook op drie tellen van Rosberg. Bij Williams lachen ze in hun vuistje, want Bottas kan langer door, hoeft geen achterblijvers in te halen en hoop zo dus plaatsen te winnen.

Stops Mercedes
Na tien ronden komt Lewis Hamilton als eerste Mercedes binnen en hij wordt vlot weer op weg geholpen. Hamilton heeft zo'n mooi gat geslagen dat hij als derde weer de baan op komt. Bottas komt tegelijk met Hamilton en komt zoals gehoopt voor Button en Alonso weer de baan op. Nico Rosberg komt de volgende ronde, heeft net zo'n snelle stop als Hamilton en dus verandert er niets. Massa komt pas ronden later binnen en verliest daarmee een paar seconden.

Red Bulls gaan lekker
Red Bull-coureurs Ricciardo en Vettel moesten vanuit de pitstraat starten, maar zijn met een lekkere inhaalrace bezig. De twee zijn nog niet gestopt en rijden daardoor zesde en negende. Ook de Force India's doen een lange eerste stint en liggen nog voor de Red Bulls. Hülkenberg en Perez stoppen wel iets eerder dan de Red Bulls, die daarmee weer twee plaatsjes winnen.

Bottas en Magnussen zitten tussen de twee Red Bulls, de al gestopte Button en Alonso volgen vlak achter Vettel. Omdat ze hem niet voorbij komen, en ook weinig actie ondernemen, weet ook Räikkönen aan te haken bij het groepje.

Na 22 ronden komen Magnussen en Vettel binnen. Magnussen gaat voor een korte tweede stint en haalt zachte banden, Vettel neemt wederom harde en zal dus in de slotfase nog een korte stint op zacht doen. De stop werpt de twee terug naar p13 en p15. Ricciardo kan nog zes ronden langer door en komt achter de Force India's en voor Vettel weer de baan op.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet