Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Problemen Rosberg bederven titelstrijd, Hamilton wereldkampioen in stijl


Grote problemen Rosberg
In de tweede stint is de situatie vooraan uiterst stabiel. Hamilton houdt het gat op Rosberg ongeveer op 2,5 seconde en verder gebeurt er nog niets. Rosbergs strategie is om iets langer door te rijden dan Hamilton, dus waarschijnlijk zal het zo doorgaan tot de tweede stops. Er komt wel een kinkje in Rosbergs kabel als hij zich flink verremt, waardoor hij niet alleen een dikke seconde verliest, maar ook een flat spot oploopt.

Dat is echter niet Rosbergs grootste zorg, want de volgende ronde verliest Rosberg meer dan drie seconden. Rosberg heeft geen ERS meer en dat kost gruwelijk veel pk's. Hamilton loopt met zevenmijlslaarzen weg bij zijn concurrent, Massa dicht razendsnel het gat met de Mercedes. Het verschil op het rechte stuk is gigantisch en dus pakt Massa zeer eenvoudig de tweede plek. Er is voorlopig geen remedie voor Rosberg, dus de titel vervaagt zienderogen. 

Strijd tussen nieuwe teamgenoten?
Na dertig ronden zijn de tweede stops alweer aangebroken en Alonso en Button komen vlak bij elkaar weer de baan op. Alonso was een ronde eerder gestopt en heeft iets warmere banden. Alonso gaat in de aanval bij de McLaren en pakt de plaats van Button. Wat het gevecht extra smeuïg maakt, is het feit dat Alonso mogelijk Button gaat vervangen bij McLaren of dat de twee teamgenoten kunnen worden. Als Button zijn banden heeft opgewarmde komt hij echter terug en gaat hij de Ferrari weer voorbij.

Ook Hamilton verliest tijd
De problemen bij Rosberg hebben de titelstrijd verpest, maar nu begint ook Hamilton behoorlijk veel tijd te verliezen op Massa. Zou Hamilton ook een ERS-probleem hebben? De boardradio zal de Hamilton-fans een beetje geruststellen, want het klinkt alsof Hamilton zijn auto flink aan het sparen is.

Geen Schumachertje van Rosberg
Met nog steeds zeven seconden voorsprong op Massa en een veilige marge op Rosberg maakt Lewis Hamilton zijn laatste pitstop. Mercedes zal het niet grappig bedoeld hebben, maar Hamilton komt vlak achter Rosberg de baan op. Een duiveltje op Rosbergs schouder zou hem tot een Schumachertje kunnen brengen, die in 1994 de titel greep door tegen Villeneuve aan te rijden, maar het verstand wint bij Rosberg. Hamilton gaat er gemakkelijk voorbij en even later gaat ook Bottas langs de Mercedes.

Met een vijfde plaats zou Rosberg nog altijd de titel kunnen grijpen, mocht Hamilton uitvallen. Die vijfde plaats wordt echter ook nog een probleem, want Ricciardo is vier tellen per ronde sneller. Rosberg komt binnen voor de tweede stop en verliest daar ook nog twee tellen. Hij komt als zevende de baan op, achter de twee Force India's. Vettel volgt achter Rosberg, maar is ook sneller en pakt de zevende plek. Rosberg rijdt voor wat hij waard is, maar ook zijn remmen zijn niet meer goed en na een foutje gaat ook Button hem voorbij. De kans op de titel is voor Rosberg nu wel heel erg klein.

Massa gaat voor de overwinning
Felipe Massa gaat behoorlijkwat langer door met zijn tweede stint dan Hamilton en leidt dus enige tijd. Hij rijdt hetzelfde tempo als Hamilton en komt zo op meer dan tien tellen achterstand weer de baan op, maar Massa heeft nog een trucje in de hoge hoed. De Williams haalt zachte banden en hoopt zo in die tien ronden de tien tellen nog goed te maken op leider Hamilton en zo de overwinning te grijpen. Massa en Williams zullen ook weten dat Hamilton niet per se hoeft te winnen, dus mocht Massa aanhaken, dan ligt de overwinning voor het grijpen.

De eerste ronde van Massa is de snelste raceronde, maar het wint hem slechts een halve seconde op Hamilton. Massa zal meer tijd moeten vinden wil hij het prachtige seizoen van Williams bekronen. De tweede ronde wint Massa wel een seconde, de derde ronde wint hij meer dan een seconde.

Wat kan Vettel nog?
Vettel en Ricciardo moeten ook nog een pitstop maken voor een laatste stint op zachte banden. Vettel komt als tiende op de baan, achter het trio Rosberg, Alonso en Perez, Ricciardo komt als vierde de baan op, voor Button. Ricciardo komt in zo'n groot gat dat hij waarschijnlijk weinig meer kan uitrichten, Vettel kan dat wel. Perez kan geen vuist maken tegen de nieuw banden van Vettel, Alonso kan dat wel, maar maakt een piepklein foutje, waardoor Vettel zijn aanstaande bolide ook voorbij kan. Het volgende slachtoffer is Rosberg en die kan uiteraard ook niets uitrichten.

Rosberg houdt kin omhoog
De hoop van Nico Rosberg was al vervlogen, maar in de slotfase is er helemaal niets meer over van de Mercedes. Rosberg zakt als in baksteen door de ranglijst en wordt zelfs op een ronde gezet door zijn teamgenoot. Het siert Rosberg echter dat hij zijn kin omhoog houdt: Mercedes zegt hem twee ronden voor het einde de pits in te komen, maar Rosberg antwoordt de race te willen uitrijden, om zo met opgeheven hoofd zijn nederlaag te accepteren.

Wie wint de race?
Hamilton heeft de oorlog dus gewonnen, de vraag is nog of hij ook de laatste strijd wint. Massa komt hard dichterbij, maar het wordt kielekiele in de laatste ronden. Is het Williams gegund om dit succesvolle seizoen nog met een overwinning af te sluiten of behaalt Hamilton de dikverdiende wereldtitel in stijl, met zijn elfde zege? Het laatste woord is, zoals het eigenlijk ook hoort, aan de nieuwe wereldkampioen. Hamilton houdt het gat op Massa groot genoeg en behaalt zo onder het vuurwerk van Abu Dhabi zijn tweede wereldtitel.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet