Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel in 2015 bij Ferrari, Alonso vertrekt

464823099XX00152 F1 Testing

Het slechtst bewaarde geheim van de F1-transfermarkt van 2014-2015 – want Christian Horner klapte al meteen uit de school – is eindelijk door Ferrari openbaar gemaakt: Fernando Alonso gaat het team verlaten en wordt vervangen door Sebastian Vettel.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing & Scuderia Ferrari

De overgang van Vettel naar Ferrari mocht dan geen geheim meer zijn, toch had Ferrari vandaag nog iets nieuws te melden: het maakte vandaag immers bekend dat Vettel voor drie jaar bij het team uit Maranello heeft getekend. Het contract verbindt de viervoudig wereldkampioen tot en met 2017 aan Ferrari.

Uiteraard sprak Vettel van een jongensdroom die uitkomt, de vaste formulering voor iedere coureur die door Ferrari wordt ingelijfd. Voor de Duitser zat er een extra randje aan omdat land- en clubgenoot Michael Schumacher zijn voorganger bij Ferrari was. De plaatselijke kartclub van Kerpen kan straks bogen op twee pupillen die het tot de beroemdste renstal ter wereld hebben geschopt en bij elkaar 11 wereldtitels hebben verzameld.

Namens Ferrari zei teambaas Marco Mattiacci dat het blij was dat het kan samenwerken met de jongste meervoudig wereldkampioen uit de geschiedenis. De Italiaan hoopt dat Vettels combinatie van jeugd en ervaring de juiste mix zal brengen die van Ferrari weer een winnend team kan maken. Kimi Räikkönen blijft bij Ferrari en wordt de teamgenoot van Vettel.

Dat Vettel in 2015 voor Ferrari zou rijden, was al bekend sinds de vooravond van de GP van Japan. De viervoudig wereldkampioen vertelde toen aan Red Bull Racing dat hij het team zou verlaten. Red Bull aarzelde niet en wees meteen Daniil Kvyat aan als Vettels vervanger. Een dag later werd dat bekendgemaakt, waarbij teambaas Christian Horner verklapte dat Vettel naar Ferrari zou gaan.

140306 new

De aankondiging van Kvyat maakte bovendien meteen duidelijk dat gelijk oversteken voor Fernando Alonso niet mogelijk was. De relatie van de Spanjaard met Ferrari stond het hele seizoen al onder druk; nadat Vettels besluit bekend werd, was het meteen duidelijk dat hij Ferrari zou verlaten. Ook dat zag iedereen al aankomen.

Een tijdlang deden wilde scenario's de ronde – Alonso met Briatore naar Lotus, Alonso naar Le Mans, Alonso neemt een sabbatical en gaat daarna naar Mercedes – maar inmiddels wordt alom verwacht dat hij bij McLaren-Honda aantreedt. Ook hier zal de contractlengte het grootste nieuws zijn: één jaar (zodat Alonso de optie heeft om naar Mercedes te gaan) of drie jaar, zoals McLaren en vooral Honda willen?
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet