Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg houdt Hamilton van het lijf en wint op Interlagos

Rosberg

Nico Rosberg heeft de laatste strohalm gegrepen en de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Duitser leidde van start tot staart en hoefde in de slotfase pas echt aan de bak. Door een spin van Hamilton was de Brit het gros van de race zoet met het dichtrijden van het gat met Rosberg, pas in de laatste stint meldde Hamilton zich aan de staart van zijn teamgenoot. Rosberg reed echter foutloos en hield het gat zo groot dat Hamilton niet één keer in de aanval kon. Zo gaan de twee met zeventien punten verschil het laatste raceweekend in Abu Dhabi in. De derde plaats zorgde voor het grootste feest op Interlagos: thuisheld Felipe Massa kwam als derde over de meet.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Statistieken
Met 24 punten voorsprong op Nico Rosberg kan Lewis Hamilton vandaag in ieder geval nog geen wereldkampioen worden. Winnen hoeft ook niet per se, want met twee tweede plaatsen achter zijn teamgenoot haalt hij in Abu Dhabi de titel ook wel binnen. De grote vraag is dus hoeveel risico's Lewis Hamilton vandaag wil nemen. De statistieken van de startgrid spreken in het voordeel van de Brit: van de laatste veertien Grands Prix in Brazilië won de poleman er twee en de nummer twee zeven. Bovendien verzilverde Rosberg dit jaar pas twee van zijn negen poles.

Veilige start
De twee Mercedessen komen goed van start en beide blijven uit de problemen. Rosberg heeft een veilige marge en behoudt de leiding. Daarachter gaan ook de Williamsen goed weg; Massa en Bottas sluiten aan achter de leiders. Button volgt, Vettel gat als zesde iets te diep over de kerbs en wordt gepasseerd door Magnussen en Alonso. Ricciardo en Gutierrez bezetten de laatste puntenposities, Räikkönen valt terug naar p11.

Eerste stop
Er staan vandaag drie pitstops op de planning en de eerste komen al vroeg. Felipe Massa komt al na zes ronden binnen en hij heeft zo'n haast dat hij te hard rijdt in de pitstraat. Dat kost hem vijf seconden bij de volgende stop. Alle andere koplopers komen de ronden daarna, Hamilton komt erg dicht bij zijn teamgenoot, maar het is niet genoeg om de leiding te pakken.

Tweestoppers
De tweede stint staat in het teken van het inhalen van tweestoppers. Hülkenberg, Kvyat, Grosjean en Sutil zijn niet gestopt en zitten midden tussen de koplopers. De hele toptien is druk met het inhalen van die mensen, waardoor de onderlinge gevechten uitblijven. Het zorgt er ook voor dat Hamilton twee seconden achterstand oploopt bij Rosberg, al zal hij die afstand voorlopig wel prima vinden om de banden te sparen.

Williamsen verliezen tijd
Na 26 ronden begint de tweede ronde pitstops en wederom trapt Felipe Massa af, die zijn vijf seconden straf moet uitzitten. Leider Rosberg is dit keer al de tweede die stopt; zijn banden waren er al redelijk aan. Bottas komt de volgende ronde en zijn stop is erg lang. Het lijkt erop dat Bottas' gordels niet goed vastzitten en het duurt kostbare seconden voordat dat gefixt is. Het kost Bottas vijf plaatsen, aan Button, Vettel, Magnussen, Alonso en Ricciardo. Massa behoudt hierdoor de derde plek.

Hamilton spint
Lewis Hamilton rijdt in zijn vrije ronde de snelste raceronde, hopende Rosberg aan te kunnen vallen. De Brit probeert nog een ronde te knallen, maar gaat de fout in. Hamilton spint in bocht 4 en verliest hierbij zeven seconden. Hamilton kan weer verder en heeft geluk dat zijn naaste belagers Massa en Bottas tijd verloren in de pits. Zo behoudt Hamilton de tweede plek, maar heeft hij wel een flinke achterstand op zijn teamgenoot.

Hamilton komt meteen binnen en heeft nu wel vrij baan. Daarin laat hij zijn ware snelheid zien: hij is een seconde per ronde sneller dan Rosberg. Dat duurt echter maar een paar rondjes, zijn banden vallen wat snel terug, dus Hamilton doet het iets rustiger aan.

Zelfde verhaal
De derde stint is hetzelfde verhaal als de tweede: de onderlinge duels blijven uit en de achterblijvers zitten ertussen. Kimi Räikkönen rijdt achter de Mercedessen als derde en lijkt toch nog wat van zijn middag te maken. Dat wordt echter weer om zeep geholpen bij de pitstop als de auto van de krik valt en de Fin vijf tellen te lang stilstaat.

Ophanging Ricciardo begeeft het
Daniel Ricciardo is deze race nog niet echt in het stuk voor gekomen en dat gaat ook niet meer gebeuren. De Australiër roept dat hij zijn remmen niet meer voelt en hij kan niets anders dan terugsukkelen naar de pits en zijn auto parkeren. Daar blijkt de ophanging kapot te zijn, dus Ricciardo kan uitstappen.

Bottas verliest nog een plaats
Valtteri Bottas heeft na zijn stop wat goed te maken, maar het wil nog niet heel erg vlotten. Bottas is aanbeland aan de staart van de nog niet gestopte Hülkenberg en valt die aan, maar de Force India pakt de binnenbocht in de Senna S-en, haalt de bocht maar net en duwt Bottas zo van de baan. Dat geeft Räikkönen de kans om Bottas aan te vallen en de Ferrari-Fin gaat zijn landgenoot voorbij. Bottas komt maar weer binnen en dit keer gaat het fout bij de voorvleugel, waardoor hij weer drie seconden verliest.

Alonso jaagt
Fernando Alonso is teruggevallen naar de p7, achter Button, Vettel en Magnussen. De Spanjaard is wel sneller dan de McLaren voor zijn neus, maar heeft geduld. Hij wacht op het juiste moment, gaat dan de aanval in en pakt de zesde plek.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet