Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Sauber kan in 2015 door met Nasr en Ericsson, Van der Garde buitenspel

 G7C4903

Met de aankondiging dat Felipe Nasr in 2015 de teamgenoot wordt van Marcus Ericsson, lijkt Sauber zijn toekomst weer op de rails te hebben. Met Nasr en Ericsson beschikt het Zwitserse team over twee winnaars in de GP2 die bovendien beiden een stevig budget meenemen. De bekendmaking is een verrassing voor Nederland, waar alom werd verwacht dat Giedo van der Garde de plaats naast Ericsson zou innemen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Het noodlijdende Sauber, dat in 2014 nog steeds op zijn eerste WK-punt wacht, maakte de komst van Felipe Nasr gisteravond laat bekend. Voor Europa althans, want in Brazilië, waar het F1-circus inmiddels is aangekomen en waar Nasr ook vandaan komt, kwam de aankondiging op prime time.

Met de promotie naar Sauber maakt Nasr eindelijk de stap naar de Formule 1, een stap die hij dit jaar al had willen maken, maar die niet doorging toen het budget van zijn trouwe sponsor OGX wegviel vanwege een corruptieschandaal. Met steun van Banco do Brasil ging Nasr dit jaar toch maar weer verder in de GP2, waar hij met het team van Carlin zijn eerste overwinningen boekte en zich ontpopte als de belangrijkste rivaal van kampioen Jolyon Palmer.

 G7C6765

Dezelfde bank helpt Nasr nu alsnog de Formule 1 in. Dat kon niet bij Williams, waar de Braziliaan de afgelopen twee seizoenen reservecoureur was, maar nu wel bij Sauber. Met de voormalig kampioen in de Formule BMW Europa en Britse F3 verzekeren de Zwitsers zich van een talentvol coureur die net als Ericsson zo'n bedrag meeneemt dat het voortbestaan van het team weer even is gegarandeerd. De keus van Sauber is slim, want beide coureurs zijn racewinnaars in de GP2 en verdienen ondanks een mogelijk imago van 'pay driver' hun plaats in de Formule 1.

De overeenkomst met Nasr komt als een verrassing voor iedereen die Giedo van der Garde een warm hart toedraagt. De Nederlander zou in principe na zijn 'stapje opzij' volgend jaar actief in de F1 terugkeren met Sauber. Zo stond het naar verluidt ook in zijn contract, maar die optie is blijkbaar op het laatst toch afgeketst. Het is afwachten of zijn budget nog wel interessant is voor een ander F1-team.

Ook Adrian Sutil claimt inmiddels dat hij een contract voor 2015 heeft. Dat liet hij weten in de F1-persconferentie van donderdag op Interlagos. Door zijn uitspraken lijkt erop dat niet alleen Van der Garde, maar ook Sutil onaangenaam werd verrast door de bekendmaking van Nasr. Hoezeer Sauber klemzat, blijkt uit het feit dat het team Sutil zou hebben gezegd dat het zijn auto aan Nasr 'verkoopt' (waarbij een deel van het Braziliaanse budget wordt gebruikt om de Duitser af te kopen) omdat het anders volgend jaar sowieso niet had gereden.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet