Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg verslaat Hamilton voor pole in Austin

Rosberg

Nico Rosberg heeft zijn teamgenoot verslagen in de strijd voor de poleposition in Austin. Hamilton was in alle trainingen sneller, maar waar Rosberg in de kwalificatie nog wat extra tienden wist te vinden, vocht Hamilton met blokkerende wielen. Achter de Mercedessen starten Bottas en Massa.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

2x 4
Q1 in Austin heeft een iets andere dimensie dan de rest van het jaar. Vanwege de absentie van Caterham en Marussia vallen er na Q1 vier mensen uit. Om welke plaatsen er wordt gevochten is dan weer niet anders, want Caterham en Marussia streden toch altijd om de laatste plaatsen.

Nog een extra dimensie brengen de gridstraffen die al uitgedeeld zijn. Jenson Button krijgt vijf plaatsen straf vanwege een bakwissel, Daniil Kvyat tien vanwege een motorwissel en Sebastian Vettel start sowieso vanuit de pitstraat omdat zijn halve auto is vernieuwd. Deelnemen aan de kwalificatie heeft dus niet zo veel zin voor Vettel, al moet hij even een 107-procentje klokken.

Vier uitvallers dus, waarvan Vettel er een is. Vergne, Gutierrez en Grosjean staan ook onder de streep, de Force India's en Kvyat staan er net boven. Grosjean is goed op weg en lijkt zich naar Q2 te rijden, maar hij verremt zich en vergooit zijn laatste ronde. Dat betekent dat de Fransman morgen vanaf de laatste startrij moet starten. Gutierrez verbetert zijn tijd niet en valt dus ook uit, Vergne verbetert zijn tijd wel maar komt een halve tiende te kort om Perez te verrassen.

Succesje Sauber
In Q2 zijn er vijf kandidaten om uit te vallen: Maldonado, Sutil, Kvyat, Perez en Hülkenberg. Eén daarvan mag minstens door naar de toptien, misschien kan er nog iemand verrassen. Kvyat staat in eerste instantie boven de streep, maar beide Force India's gaan hem voorbij, waarbij Perez boven de streep blijft staan. De Mexicaan wordt echter verrast door Adrian Sutil, die zomaar naar de tiende plaats rijdt. Maldonado komt nog en hij gaat naar p11, Kvyat blijft op p14 hangen. Daarmee mag het nog altijd puntloze Sauber morgen voor het eerst dit jaar vanuit de toptien starten.

Wat kan Hamilton?
De pole in Austin zal ongetwijfeld naar een Mercedes gaan en de vraag is naar wie. Lewis Hamilton was in alle trainingen en Q1 de snelste, maar in Q2 had Rosberg plotseling de overhand en klaagde Hamilton vooral over blokkerende wielen. De eerste slag in Q3 is ook voor Rosberg: hij is anderhalve tiende sneller dan zijn teamgenoot.

Hamilton heeft nog één kans om te pole te claimen en gaat voor zijn laatste stint na Rosberg naar buiten. De Brit heeft dus het laatste woord. Rosberg begint goed en zit in de eerste sector bijna twee tienden onder zijn eigen tijd. Hamilton slaagt daar niet in, dus die tienden heeft Rosberg al. De tweede sector wint Rosberg niets op zichzelf, maar Hamilton verliest weer twee tienden. In sector drie maakt Rosberg geen fout meer en vindt Hamilton geen wonder en dus is de pole hier voor Nico Rosberg.

Ook achter de Mercedessen speelt zich nog een teamduel af: Bottas en Massa strijden om de tweede startrij. Bottas heeft de eerste slag geslagen, Massa komt bij poging twee nog wel dichtbij, maar hij kan de tijd van zijn teamgenoot niet benaderen.

Achter de vier stonden voor de laatste stint de twee McLarens, maar die worden gepasseerd. De enige theoretische kanshebber op de titel, behalve de Mercedessen, Daniel Ricciardo grijpt de vijfde plaats, Fernando Alonso pakt de zesde. Button en Magnussen eindigen als zevende en achtste, al moet Button morgen nog vijf plaatsen inleveren. Räikkönen en Sutil maken de toptien vol.

Uitslag kwalificatie Austin
1. Nico Rosberg, 1:36.067
2. Lewis Hamilton, op 0.376
3. Valtteri Bottas, op 0.839
4. Felipe Massa, op 1.138
5. Daniel Ricciardo, op 1.177
6. Fernando Alonso, op 1:37.610
7. Jenson Button, op 1.588*
8. Kevin Magnussen, op 1.639
9. Kimi Räikkönen, op 1.737
10. Adrian Sutil, op 2.743

11. Pastor Maldonado, 1:38.467
12. Sergio Perez, 1:38.554
13. Nico Hülkenberg, 1:38.598
14. Daniil Kvyat, 1:38.699**

15. Jean-Eric Vergne, 1:39.250
16. Esteban Gutiérrez, 1:39.555
17. Sebastian Vettel, 1:39.621***
18. Romain Grosjean, 1:39.679

* wordt vijf plaatsen teruggezet
** wordt tien plaatsen teruggezet
*** start vanuit de pitstraat
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet