Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Jordan King wint FIA Institute Young Driver Excellence Academy-selectie in Nederland

 DSC1126
Felicitaties van KNAF-voorzitter Huub Dubbelman voor winnaar Jordan King (l.)

De Brit Jordan King is de winnaar van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy-selectie voor Noord-Oost Europa, die deze week in Nederland plaatsvond. In totaal waren 16 jonge coureurs uit evenzoveel Europese landen in Nederland te gast voor het prestigieuze selectie-evenement, dat voor de eerste maal door de Nederlandse autosportfederatie KNAF werd georganiseerd. De deelnemers, afkomstig uit diverse takken van autosport als rally, autocross, rallycross, karting en autorensport, werden tijdens de selectie beoordeeld op aspecten als rijvaardigheid, fitness, presentatie, het functioneren in een team en omgang met de media. Naar de beoordeling van de vakjury leverde King hierbij de beste prestatie. "Het was een fantastische week, waarin ik veel heb geleerd en veel waardevolle nieuwe ervaringen heb opgedaan", zei de 20-jarige King.

Tekst: PR
Foto's: KNAF/Remco Scheelings

De FIA Institute Young Driver Excellence Academy is een initiatief van de wereldwijde automobiel- en autosportfederatie FIA om jonge talenten in de autosport door een intensieve begeleiding op diverse fronten verder te helpen in hun carrière. In vijf regio's in de wereld worden selectie-evenementen gehouden, waarvoor de diverse nationale autosportfederatie hun beste jonge talent (m/v) kunnen afvaardigen. De winnaar van elk van deze selectie wordt dan opgenomen in de Academy, waarbij er in een later stadium één winnaar wordt gekozen.

Kevin Abbring in 2011 eerste wereldwijde winnaar
In 2011 werd de Nederlandse rallyrijder Kevin Abbring de eerste wereldwijde winnaar van de Academy-selectie en nam daarvoor de 'Driver of the Year Award' in ontvangst. "Ik heb vooral ontdekt wie ik zelf ben, waar mijn sterke en zwakke punten lagen en veel kennis opgedaan op allerlei fronten. Ook het versterken van de band met de nationale autosportfederatie en de FIA kan een jong talent helpen in zijn of haar carrière, en dat was ook bij mij het geval", aldus Abbring. "Daarnaast kan ik mijn kennis in evenementen als dit weer aan anderen overdragen." Tijdens het selectie-evenement in Lelystad was Abbring met zijn team verantwoordelijk voor het rijtechnisch gedeelte. "We hebben deelnemers uit veel verschillende disciplines gezien, wat interessant was. In veel gevallen was er sprake van duidelijke progressie. Ik hoop dat ik met mijn beoordelingen een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de deelnemers."

 DSC0906
Rijders uit 16 landen waren in Nederland te gast

Van karts tot autocross
Tijdens het selectie-evenement voor Noord-Oost Europa, dat plaatsvond op het ANWB Test- en Trainingscentrum in Lelystad, kwamen deelnemers uit Denemarken, Estland, Finland, Groot-Brittannië, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Servië, Slovenië Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland in actie. In het afgelopen seizoen waren zij actief in de categorieën autocross, Formule 3, Formule Renault 2.0, ADAC Formule Masters, CIK-FIA KZ2, rallycross, rally, heuvelklim en Volkswagen Scirocco R-Cup.

 DSC1163
Jordan King kwam als winnaar uit de bus

De Brit Jordan King kwam de afgelopen twee seizoenen uit in het FIA Europees Formule 3-kampioenschap en heeft voor volgend jaar de overstap naar een hogere formulewagenklasse op het programma staan. "Ik heb veel over mezelf geleerd, over wat ik kan, maar ook over de aspecten waarin ik mezelf nog verder moet verbeteren", aldus King. "Als je kijkt naar de vroegere winnaars van de FIA Institute Academy, en waar die inmiddels in de autosport zijn, dan zal dit resultaat zeker helpen."

 DSC0989

KNAF-voorzitter tevreden over evenement in Nederland
Nederland was voor de eerste maal gastheer voor een dergelijk selectie-evenement. KNAF-voorzitter Huub Dubbelman: "Het was voor ons een grote eer om het selectie-evenement voor Noord-Oost Europa van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy voor het eerst in Nederland te mogen organiseren. Het was veelbelovend om te zien hoe al deze jonge talenten uit 16 verschillende landen en uit diverse autosportklassen hebben genoten van vier intensieve dagen. Met Jordan King hebben we een zeer goede winnaar, die gedurende het hele evenement zeer sterk heeft gepresteerd. In Nederland zijn we via ons 'KNAF Talent First'-programma al jarenlang actief in het ondersteunen van jonge talenten, met Max Verstappen als het meest recente voorbeeld. Het is goed om te weten dat er in de Europese autosport zo veel jonge veelbelovende talenten zijn. Initiatieven als de FIA Institute Young Driver Excellence Academy zijn fantastische initiatieven en investeringen in de toekomst van onze sport."

 DSC0940
Vijf finalisten op de slotdag, vlnr Jordan King, Jonas Lappalainen, Mikkel Jensen, Beate Klipa en Steve Rokland
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet