Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

Rogier Jongejans geeft zijn Avenger Cup-titel glans tijdens ACNN Finaleraces op Assen

261014 ac r1 p

Rogier Jongejans heeft het debuutseizoen in de BOXO-tools Avenger Cup op TT Circuit Assen een passend slot gegeven. Nadat hij zich al vorig evenement tot kampioen kroonde, won de inwoner van Assendelft ook de drie laatste races op overtuigende wijze. Co de Vet toonde zijn uitstekende vorm met twee tweede plaatsen, de overige podiumplaatsen werden verdeeld tussen Rob Rademaker, raceduo Cees de Maar en Rob van Pomeren en het racende echtpaar Cynthia en Martin Boezaart.

Tekst en foto's: PR

Na 23 races hebben de coureurs in de Boxo-tools Avenger Cup afgelopen weekend tijdens de ACNN Finaleraces op TT Circuit Assen het debuutjaar afgesloten met drie enerverende races. Jammer was het dat Ewald Klip, Andre Rombout en Mies van Grunsven vanwege privéomstandigheden niet aanwezig waren.

261014 ac hm
Henk Maas in zijn Avenger met wijnrode accenten.

Kampioen Rogier Jongejans is dit eerste seizoen steeds meer van zijn Avenger gaan houden. Waar aanvankelijk nog wat technische onvolkomenheden zorgden voor uitvalbeurten, werd het gaandeweg het seizoen steeds beter. De laatste races blijkt Jongejans niet te kloppen. De Formule Ford-kampioen van 2010 is een maatje te groot geworden en dus de terechte kampioen. De strijd achter de zwarte Avenger is echter prachtig en onvoorspelbaar, de meeste van de Avenger-rijders hebben al eens van de champagne mogen proeven.

Tijdens het laatste evenement van 2014, de ACNN Finaleraces, was dat niet anders. Jongejans bleek ongrijpbaar tijdens de kwalificatie, maar Co de Vet zette zijn wit-gele Avenger knap op de tweede startplek. "We hebben wat veranderingen gedaan aan de auto en zelf ben ik ook 12 kilo kwijtgeraakt. Dat samen heeft ervoor gezorgd dat ik nu een klap sneller ben geworden", lacht De Vet. Rob Rademaker kwalificeerde zich op dezelfde derde positie die hij inneemt in het klassement en onderstreepte daarmee zijn constante presteren.

Tijdens de eerste race wist Jongejans na een goede start weg te lopen bij zijn achtervolgers. Het gevecht om de twee overige podiumplaatsen was heftig maar fair. De Vet, Cynthia Boezaart, Francois Claeijs en Martin Boezaart streden voor elke meter, tot het in de twaalfde ronde bij het insturen van een bocht misging. Claeijs raakte op hoge snelheid een andere auto, draaide om de as en sloeg over de kop. Geschrokken stopten de andere rijders om te zien hoe het met Claeijs ging, maar die wist gelukkig ongedeerd uit de gehavende Avenger te komen. Hoewel de auto zelf flink beschadigd was had de rolkooi Claeijs goed beschermd.

De race werd niet meer herstart en zo was de laatste doorkomst de uitslag van race 1, zodat Claeijs toch nog als vierde geklasseerd werd. Jongejans won de race, De Vet mocht op de tweede trede plaatsnemen en Martin Boezaart pakte de laatste podiumplek.

261014 ac r2 a

De tweede race werd zodoende met een Avenger minder gereden. Jongejans pakte opnieuw de leiding en reed weg bij zijn achtervolgers. Achter de kampioen ontstond een mooie strijd tussen De Vet, Cees de Maar, Rob Rademaker en Cynthia Boezaart. Dit keer moest De Vet toezien hoe Rademaker de tweede positie voor zich opeiste, De Maar werd derde.

261014 ac r2 p

De derde en laatste Avenger Cup-race van 2014 werd het veld kleiner door het uitvallen van Claeijs, Piet-Hein Eldering en ook Rademaker die met een gebroken gaskabel kampte. De strijd om de podiumplekken was er niet minder om, de onbetwiste eerste positie van Jongejans natuurlijk buiten beschouwing gelaten. Na 15 ronden pakte De Vet zijn tweede runner up positie van de dag en Cynthia Boezaart bekroonde haar zeer constante seizoen met een derde podiumplek.

261014 ac r3 p

Zo eindigde het eerste seizoen van de nieuwe Avenger Cup met een terechte kampioen en tevreden rijders. Vooruitgekeken wordt er ook, want tijdens dit laatste evenement waren er wederom geïnteresseerde coureurs aanwezig om de Avenger in actie te zien. Voor MB Motorsport kan er dus van een winterslaap geen sprake zijn, zo weet Jarno Born: "We moeten hard doorwerken om alle bestelde Avengers voor volgend seizoen klaar te hebben. Daarnaast zijn er nog diverse testdagen waarop geïnteresseerden de Avenger kunnen uitproberen. Qua publiciteit zijn we ook bezig om de races op TV te krijgen, het zou mooi zijn als die plannen ook door kunnen gaan. We hebben nu een mooie groep mensen bij elkaar en de sfeer in de Avenger Cup is uitstekend, dus wij kijken uit naar volgend jaar."

Uitslagen Avenger Cup, ACNN Finaleraces
TT Circuit Assen, 26 oktober 2014

Race 1: 1 Rogier Jongejans, 12 ronden in 23:52.054; 2 Co de Vet +25.497; 3 Martin Boezaart +25.514; 4 Francois Claeijs +25.618; 5 Cynthia Boezaart +26.689; 6 Cees de Maar - Rob van Pomeren +51.923; 7 Henk Maas +1 ronde;
8 Rob Rademaker +2 ronden
Niet geklasseerd: Piet Hein Eldering

Race 2: 1 Rogier Jongejans, 16 ronden in 32:00.914; 2 Rob Rademaker +12.140; 3 Cees de Maar - Rob van Pomeren +12.559; 4 Co de Vet +19.228; 5 Cynthia Boezaart +43.958; 6 Henk Maas +1 ronde; 7 Martin Boezaart +2 ronden
Niet geklasseerd: Piet Hein Eldering

Race 3: 1 Rogier Jongejans, 15 ronden in 29:45.893; 2 Co de Vet +41.500; 3 Cynthia Boezaart +58.649; 4 Cees de Maar – Rob van Pomeren +1:03.007; 5 Martin Boezaart +1 ronde
Niet geklasseerd: Henk Maas

Eindstand Avenger Cup 2014, na 23 races:
1. Rogier Jongejans – 367 kampioen!
2. Cynthia Boezaart – 272
3. Rob Rademaker - 250
4. Co de Vet - 217
5. Ewald Klip - 193
6. Martin Boezaart - 191
7. Cees de Maar / Rob van Pomeren - 180
8. Francois Claeys - 158
9. Piet-Hein Eldering - 146
10 Mies van Grunsven - 106
11. André Rombout – 51
12. Henk Maas - 19

Stand en uitslagen onder voorbehoud.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet