Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: Carlijn Bergsma ‘GIRLPOWER’ koploper in de Zihouette Cup

480 carlijn 1

Carlijn Bergsma racet inmiddels vier jaar in de Zilhouette Cup. Samen met haar racepartner Pieter de Jong geldt zij als één van de strijdlustigste deelnemers van deze competitieve klasse met regelmatig spraakmakende prestaties vooraan in het veld. Tijdens de ACNN Finaleraces op 26 oktober op TT Circuit Assen kunnen Pieter de Jong en Carlijn Bergsma kampioen worden. Zij hebben er hard voor gestreden, in de voorgaande jaren waren er vaak heel dichtbij.'

Tekst en foto's: PR

480 ogen

Carlijn Bergsma zat vanaf haar 11e jaar in de kart en deed gelijk mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. Eerst mini's, toen Junior Internationaal en uiteindelijk I.C.A. (1994-1998)
In 2001 stapte zij over naar de autosport in de Toyoya Yaris Cup, waarin zij t/m 2003 meedeed. De Yaris Cup stopte en dus stapte Bergsma in 2004 over naar de opvolger van deze populaire opstapklasse, de SEAT Cupra Cup, waaraan zij twee seizoenen meedeed. In 2006 was de BRL-Light de volgende klasse waarin de snelle dame in actie kwam. Na drie seizoenen BRL-Light was het even voorbij met de autosport. In 2011 begon Bergsma toch weer aan een nieuw autosportavontuur, de Zilhouette Cup. Het laatste jaar rijdt Bergsma samen met Pieter de Jong onder SG Racing Team.

480 carlijn 3

Bergsma is geboren en getogen Amsterdamse, 32 jaar oud en woont er samen met vriend Jan Pieter. In het dagelijks leven is zij zelfstandig onderneemster. Haar bedrijf heet Mnkymedia.tv Eyecandy for screens. Een bedrijf dat zich bezig houdt met artwork voornamelijk voor televisie, film- en theaterproducties. Denk aan motion graphics en graphic design voor televisie programma's, musicals of filmproducties.

480 carlijn 2

Carlijn Bergsma heeft voor de Zilhouette klasse gekozen omdat er 16 races van 1 uur op de kalender staan bij de ACNN. Het is dus veel rijden in een speciaal ontwikkelde race auto en geen omgebouwde straat auto. Dit houdt de kosten laag, de auto licht en levert snelle rondetijden op, de echte race ervaring. Dit sprak haar ook aan in de BRL-lights vandaar deze keuze. Zij hoopt dat het team in de toekomst op A-evenementen gaat rijden. Dat is nl. het enige wat zij echt heel erg mist aan deze klasse. Publiek, verschillende circuits en meer echte raceklassen. Het SG Racing Team probeert een voorbeeld te geven van hoe het hoort tijdens een raceweekend, teamkleding, hospitality, team spirit, hard rijden, samen er voor te gaan en op nummer 1; plezier hebben. Dit is ook de enige manier waardoor de klasse meer in het oog zal springen bij andere coureurs en het voor sponsors interessant kan worden om mee te doen.

portret carlijn bergsma 3

Bergsma is met het racevirus in aanraking gekomen door haar vader Eiso Bergsma. Hij racet ook al vanaf zijn jonge jaren, rijdt zowel klassieke races als rally's waaronder o.a de London Sydney Marathon met een Shelby Mustang, hij heeft de Coppa D'italia gewonnnen met een Mustang en de Targa Florio in de klasse tom 1600cc Alfa TZ 1. Ook racete hij in een, Brabham BT 35, Jaguar E type, Ford Mustang, Porsche 911, Ford Escort, Alfa GT AM en in een Ford GT40.
Haar vader gaat nu ieder jaar met zijn vrienden van Tachyon-motorsport.nl racen in Zuid Afrika tijdens de Springbok series en hij vertegenwoordigt Baileycars.co.za in Nederland. Verder onderhield of herbouwde hij zijn auto altijd zelf. "Mijn vader rijdt erg hard met zware auto's dat vind ik erg gaaf als je 67 jaar bent en ik ben dan ook erg trots op hem."

480 podium zolder

Bergsma hoopt dat zij in de toekomst terug kan keren naar de A-evenementen, misschien wel met een Zilhouette in de Supercar Challenge. Maar voor nu rijdt zij met veel plezier in de Zilhouettes met Pieter de Jong en dat blijven zij voorlopig doen. "Eerst kampioen worden, maar hier hebben we alle vertrouwen in!", besluit de snelle dame haar verhaal.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet