Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Nederlandse autosport-auteur Ed Heuvink wint prestigieuze Duitse boekenprijs

141009 Heuvink ADAC Autobuchpreis
Prijsuitreiking in Frankfurt. Vlnr: uitgever Reinhard Klein, Thomas Burkhard (ADAC Vicepresident Techniek), auteur Ed Heuvink, jurylid Jürgen Lewandowski

Of het toeval was dat de uitreiking op dezelfde dag plaatsvond als de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur zal wel altijd een raadsel blijven, maar het succes is er niet minder om. Tijdens de wereldberoemde 'Buchmesse' in Frankfurt mocht de Nederlandse auteur Ed Heuvink de prestigieuze 'Autobuch Preis 2014' in de categorie autosport van de Duitse mobiliteitsclub ADAC in ontvangst nemen. Heuvink, die eerder al boeken scheef over het Zwitserse raceteam Scuderia Filipinetti en de Zwitserse coureur Jo Siffert en co-auteur was van het meest recente boek over het Racing Team Holland, kreeg de jaarlijkse Duitse prijs als onderscheiding voor zijn eind vorig jaar verschenen boek over de Italiaanse 'road-race' Targa Florio.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: McKlein Photography

De ADAC Autobuch Preis wordt jaarlijks uitgereikt in vier categorieën: merken, design, biografie en autosport. De beoordeling volgt door een vakjury, waarvan ondermeer de vermaarde Duitse autojournalist en boekauteur Jürgen Lewandowski alsmede onze landgenoot Adrian van Hooydonk, hoofd design van de BMW Group, deel uitmaken. Opmerkelijk is dat auteurs uit de Benelux vaak hoog scoren bij de verkiezing, want vorig jaar werd bijvoorbeeld het boek 'SportErfolge' van de Belg Tony Adriaensens als beste autosportboek bekroond, terwijl ook het bekende Belgische duo Bart Lenaerts en Lies de Mol en Pierre van Vliet al een keer in de prijzen vielen. Ed Heuvink is de eerste Nederlandse auteur die bij de verkiezing een prijs in de wacht sleept. "Ik ben al sinds vele jaren zeer geïnteresseerd in de historie van de Targa Florio en het realiseren van een boek over deze legendarische wedstrijd, met foto's uit het fantastische archief van de Franse fotograaf Bernard Cahier, was een lang gekoesterde wens, die vorig jaar dankzij de medewerking van uitgever McKlein Publishing in Keulen kon worden gerealiseerd", aldus Heuvink.

Voor McKlein was de verkiezing in de categorie autosport zelfs een dubbel succes, want het in hetzelfde huis uitgegeven boek 'Groep 2' over de historie van de rallysport in de periode 1946-1972 van de Britse auteur John Davenport, eindigde in deze categorie op de tweede plaats. Van de hand van auteur Ed Heuvink verschijnt bij dezelfde uitgever medio volgende maand een boek over de carrière van de Belgische coureur Jacky Ickx, op tijd voor diens 70e verjaardag op 1 januari aanstaande. Ook publiceert McKlein volgende maand een boek over de Schotse coureur Jim Clark van de hand van de Britse auteur Graham Gauld. Te zijner tijd besteden we in onze boekenrubriek zeker aandacht aan deze publicaties.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet