Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Bianchi heeft zwaar hersenletsel, toestand kritiek maar stabiel

Bianchi portret

Jules Bianchi heeft bij zijn ongeluk op Suzuka afgelopen zondag zwaar hersenletsel opgelopen. Het letsel wordt omschreven als een 'diffuse axonale beschadiging', ofwel letsel aan de verbindingen tussen de hersencellen. De toestand van de Fransman wordt momenteel beschreven als kritiek maar stabiel, de kansen op volledig herstel zijn nihil.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Marussia

Neuropsycholoog
Het Algemeen Dagblad vroeg neuropsycholoog Henk Eilander om uitleg: "Het betekent dat door een heel harde klap het brein alle kanten op is geschud. De hersenen zullen hiervan nooit helemaal herstellen. Dit hersentrauma laat littekens achter, maar de effecten laten zich pas later zien. Dat kan soms jaren duren. In het ergste geval komt hij niet meer uit zijn coma."

Veiligheidsdiscussie
Het ongeluk van Jules Bianchi mag omschreven worden als botte pech: hij ging van de baan op precies dezelfde plek als Adrian Sutil en vloog bovendien precies tegen de shovel aan die de Sauber aan het bergen was. De klap was dermate hard dat de shovel de lucht in ging en de Marussia eronderdoor schoot.

Uiteraard barstte na het ongeluk de discussie om de veiligheid flink los. Waarom was de safetycar niet op de baan? Hoe kon Bianchi ondanks dubbel geel hier van de baan vliegen? Zijn de hoofden van coureurs wel genoeg beschermd? Zowel de FIA als Bernie Ecclestone heeft een uitgebreid onderzoek aangekondigd. In de tussentijd kunnen we alleen maar hopen op goed nieuws uit het ziekenhuis.

Bianchi
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet