Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

Rogier Jongejans na drie zeges op TT Circuit Assen kampioen Avenger Cup 2014

280914 ac podium

Met drie zeges uit even zoveel races heeft Rogier Jongejans al vroegtijdig de eerste titel in de Avenger Cup veilig gesteld. Cynthia Boezaart, tot aan dit weekend altijd goed scorend, beleefde een pechweekend en zag haar titelkansen in rook opgaan. Rob Rademaker en Piet-Hein Eldering reden ook drie sterke races en mochten net als Jongejans na elke race op het podium plaatsnemen.


Tekst en foto's: PR

Het voorlaatste evenement in de Boxo-tools Avenger Cup begon Rogier Jongejans (Assendelft) met een voorsprong van slechts acht punten op zijn grootste titelconcurrent Cynthia Boezaart. Waar Jongejans een aantal races niet wist te finishen scoorde Boezaart vrijwel elke race 12 punten of meer en daarmee hielden zij elkaar goed in evenwicht.

280914 ac rj

Tijdens de kwalificatie op zondagochtend reed Jongejans met een 1:57.084 een extreem snelle ronde in zijn Avenger. Ewald Klip reed de tweede en Piet-Hein Eldering de derde tijd, Cynthia Boezaart kwalificeerde zich als vijfde.

De eerste race verliep voor Jongejans precies zoals hij gehoopt had. Na een prima start wist hij een gaatje te slaan naar zijn concurrenten en controleerde hij de race. Ewald Klip volgde hem op enige afstand, maar was niet bij machte om het de raceleider echt lastig te maken. Vijf ronden voor het einde moest Klip zijn race beëindigen met technische problemen. Cynthia Boezaart raakte in het gedrang op de baan een andere deelnemer en viel tot haar grote schrik uit.

280914 ac 1113

Rob Rademaker reed een zeer sterke race. Gestart als zevende passeerde hij enkele deelnemers en mede door het uitvallen van Klip en Boezaart mocht hij zelfs op de derde podiumplek plaatsnemen. Martin Boezaart wisselde snelle ronden af met uitstapjes, waardoor hij enerzijds de snelste raceronde reed met een 1:57.942, maar toch 'slechts' als zevende over de finish kwam.

Jongejans won de race onbedreigd, Piet-Hein Eldering kwam ruim tien seconden later over de finish en pakte daarmee zijn derde podiumplek van dit eerste Avenger Cup-seizoen. Een opvallende verbetering was er voor André Rombout. Tijdens zijn Avenger Cup-debuut begin deze maand op Assen reed hij nog rondetijden van 2:05, nu wist hij in de eerste race een 1:59.313 op de klok te zetten en finishte hij bovendien knap als vijfde.

Ook in de tweede race stond er geen maat op Jongejans. De winnaar van race 1 startte geconcentreerd, bouwde gestaag een voorsprong op en zegevierde opnieuw onbedreigd. De vraag was natuurlijk hoe Cynthia Boezaart zich zou herstellen na de problemen uit de eerste race. Helaas moest zij opnieuw het onderspit delven. Als gevolg van de aanvaring uit de eerste race waaide haar motorkap van de auto. Ook bleek de koelvin kapot te zijn gegaan, waardoor de motor oververhit raakte en zij haar race opnieuw voortijdig moest beëindigen. Cees de Maar en Rob van Pomeren kampten met versnellingsbakproblemen, waardoor het erg moeilijk was om te schakelen. Ook zij vielen uit.

280914 ac 2270

Net als in de eerste race won Rogier Jongejans, Rob Rademaker wist Piet-Hein Eldering te passeren en mocht nu dus nog een trede hoger op het podium plaatsnemen. Ewald Klip startte uit de achterhoede, reed een knappe inhaalrace en kwam net wat tijd te kort om Eldering nog aan te vallen op jacht naar een podiumplek.

280914 ac 1127

Voor Jongejans begon na de tweede gewonnen race het grote rekenwerk. Zijn voorsprong bedroeg nu 51 punten en er waren nog vier races te rijden, waarmee maximaal 85 punten te verdienen zijn. Toen hij naar de startgrid reed bleek zijn grootste concurrent met een kapotte motor niet van start te kunnen gaan. Spijtig voor Cynthia Boezaart, want daarmee wist Jongejans dat als hij zou finishen de titel hem praktisch niet meer zou kunnen ontgaan.

Het legde de Formule Ford-kampioen van 2010 niet veel druk op, Jongejans deed wat hij ook de twee andere races gedaan had. Hij startte sterk, zorgde voor een comfortabele voorsprong op zijn achtervolgers en reed de race gecontroleerd uit naar zijn derde dagzege en de titel. Rademaker werd opnieuw tweede en Eldering maakte het podium compleet.

Op zondag 26 oktober sluit de Avenger Cup op wederom TT Circuit Assen haar eerste seizoen af, in de wetenschap dat er volgend seizoen opnieuw meer Avengers aan de start zullen staan.
"We zijn nog steeds volop aan het bouwen om aan de vraag te voldoen", vertelt cup-coördinator Jarno Born. "In de winter staan er ook nog verschillende testdagen op de agenda en stellen wij geïnteresseerde rijders in staat om kennis te maken met onze auto. Er is veel vraag naar zowel het kopen en runnen van een eigen auto als voor ons 'Arrive & Drive'- concept. Tot nu toe stapt vrijwel iedereen die getest heeft bij ons in, dus ik heb veel vertrouwen dat we volgend jaar een erg mooi startveld hebben."

280914 ac champagne

Uitslagen Avenger Cup, ACNN Clubraces
TT Circuit Assen, 28 september 2014

Race 1
1. Rogier Jongejans, 16 ronden in 32:00.991; 2. Piet-Hein Eldering +10.222; 3. Rob Rademaker +25.135; 4. Co de Vet +34.363; 5. Andre Rombout +1 ronde; 6. Cees de Maar – Rob van Pomeren +1 ronde; 7. Martin Boezaart +2 ronden.
Niet geklasseerd: Cynthia Boezaart, Ewald Klip
Snelste ronde: Martin Boezaart in 1:57.942

Race 2
1. Rogier Jongejans, 16 ronden in 32:05.252; 2. Rob Rademaker +1 ronde; 3. Piet-Hein Eldering +1 ronde; 4. Ewald Klip +1 ronde; 5. Co de Vet +1 ronde; 6. Andre Rombout +1 ronde; 7. Martin Boezaart +1 ronde.
Niet geklasseerd: Cees de Maar – Rob van Pomeren, Cynthia Boezaart
Snelste ronde: Rogier Jongejans in 1:57.870

Race 3
1. Rogier Jongejans, 16 ronden in 32:11.266; 2. Rob Rademaker +9.555; 3. Piet-Hein Eldering +13.568; 4. Cees de Maar – Rob van Pomeren +1 ronde; 5. Martin Boezaart +1 ronde; 6. Andre Rombout +1 ronde.
Niet geklasseerd: Co de Vet
Niet gestart: Cynthia Boezaart, Ewald Klip
Snelste ronde: Rogier Jongejans in 1:58.824

Stand Avenger Cup 2014, na 20 van 23 races:
1. Rogier Jongejans – 303 kampioen!
2. Cynthia Boezaart – 232
3. Rob Rademaker - 223
4. Ewald Klip - 193
5. Co de Vet - 167
6. Martin Boezaart - 156
7. Piet-Hein Eldering - 143
8. Francois Claeys - 142
7. Cees de Maar / Rob van Pomeren - 140
10 Mies van Grunsven - 106
11. André Rombout – 51

Stand en uitslagen onder voorbehoud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet