Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Sportscars/Retro: Hans Dieter Dechent overleden. Stuwende kracht achter historische Marko/Van Lennep Le Mans zege is niet meer

Afgelopen zaterdag is na een langdurige ziekte Hans Dieter Decent op 74-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Saarbrücken overleden. Begin zeventiger jaren was Dechent de stuwende kracht achter het Martini Porsche Racing Team dat met de fameuze 917's op de circuits actief was. Voor dat team behaalden Gijs van Lennep en Dr. Helmut Marko in 1971 hun historische Le Mans-overwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche/PR

Hans Dieter Dechent


Hans Dieter Dechent overleden
Afgelopen zaterdag overleed Hans Dieter Dechent op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Saarbrücken na een langdurig ziekbed. In de zestiger jaren maakte Decent furore op de circuits Alfa, Abarth en Porsche. Toen Porsche begin zeventiger jaren met de fameuze 917 op de markt kwam liet Dechent zijn erfdeel uitbetalen en stortte zich volledig op de autosport. De familie Dechent beschikte destijds over het grootste Opel dealership in het Duitse Saarland.

Aanvankelijk wilde Dechent een Porsche 908 in de sportscarwedstrijden inzetten maar Ferdinand Piech van Porsche wist hem te overtuigen om voor de 917 te gaan. Voor de 24U van Le Mans beschikte Dechent over de fameuze Porsche Langheck die later ook wel de Hippy Porsche genoemd zou worden. Er kwamen ruim 3000 spuitbussen aan te pas om de auto in deze kleuren te spuiten.

In 1971 nam Dechent het gehele Porsche Salzburg Team over. Gijs van Lennep en Helmut Marko kwamen met de 917K voor het team uit en vestigden destijds op Le Mans een langeafstandsrecord dat tot 2010 standhield. Toen werd het door Audi verbeterd. Dechent was ervan overtuigd dat dit record nooit verbeterd kon worden. Op één punt had hij gelijk, de Audi reed minder ronden dan de Martini Porsche 917K. Persoonlijk beschouwde hij het record als ongebroken.

Na 1971 scheidden de wegen tussen Dechent, Martini en Porsche. Martini werd hoofdsponsor bij Porsche en Dechent werkte 18 jaar lang als rechterhand van Reinhold Joest in de sportscar racerij. Bij verschillende teams fungeerde hij als teammanager. In 1994 was hij ook betrokken bij de Dauer Porsche overwinning op Le Mans. Voor Joest was hij dat seizoen in de DTM voor Opel actief.

De laatste jaren was Dechent vooral op de achtergrond in de ADAC GT Masters actief. Op de achtergrond ondersteunde hij zijn plaatsgenoot Christian Hohenadel die met de Callaway Corvettes actief was. Dechent was geen gemakkelijke man die pas op 70 jarige leeftijd na het overlijden van zijn moeder in 2010 op eigen benen moest leren te staan. Tijdens de vele ADAC GT wedstrijden kon je hem nauwelijks over het hoofd zien. In de Callaway pitbox was hij altijd aanwezig met zijn kleine witte hondje en werd door vele vrienden en kennissen omgeven. "Hij heeft zijn gehele vermogen in de racerij opgerookt" vertelde iemand mij eens. Een leven zonder autosport was voor Hans Dieter Dechent onmogelijk. De man was elk weekend wel ergens op een circuit te vinden.

2014 Martini Porsche
Historische overwinning voor Gijs van Lennep/Dr. Helmut Marko in 1971 op Le Mans. Hans Dieter Dechent was de drijvende kracht achter deze zege.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet