Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

Rogier Jongejans pakt leiding in klassement Avenger Cup na sterke races op Assen

070914 rj assen

Rogier Jongejans is met twee zeges uit drie races de dagwinnaar geworden van de ACNN-races op TT Circuit Assen. De bestuurder van de Zwarte Avenger met nummer 18 nam daarmee tevens de leiding in het klassement in handen omdat Cynthia Boezaart, die voor dit evenement de leiding deelde met Jongejans, acht punten minder scoorde. Ewald Klip reed ook erg sterk op Assen, hij won één race en werd eenmaal tweede. De drie races op Assen werden gereden onder vrijwel ideale omstandigheden voor coureurs en auto's.

Tekst en foto's: PR

Na de barre weersomstandigheden tijdens het vorige evenement op Circuit Park Zandvoort reden de Avenger-coureurs op TT Circuit Assen onder uitstekende omstandigheden. Het was enigszins bewolkt, maar een heerlijk nazomerzonnetje zorgde voor een aangename temperatuur en dat was goed voor mens en machine.

Rogier Jongejans onderstreept die ideale omstandigheden met een zeer scherpe tijd tijdens de kwalificatie. De inwoner van Assendelft rijdt een mooie 1:57.270 en daarmee is hij ruim acht tiende van een seconde sneller dan nummer twee Ewald Klip. Pech is er voor Piet-Hein Eldering, die geen tijd kon noteren omdat al vroeg in de sessie zijn gaskabel brak.

070914 phe assen
Geen kwalificatietijd voor Piet-Hein Eldering (nr 12).

Race 1

Bij de start van de eerste race maakt Jongejans goed gebruik van zijn poleposition, hij neemt de leiding stevig in handen. Klip heeft ook een goede start en probeert aan te klampen, ook Rob Rademaker vanaf de derde startplek zit er goed bij. Problemen zijn er in de eerste ronde voor Francois Claeys, de winnaar van beide regenraces op Zandvoort. Hij spint bij het ingaan van Strubben, raakt gelukkig niemand en kan zijn weg vervolgen maar is wel teruggezakt van de vierde naar de negende plek. Cynthia Boezaart moet uitwijken, spint en ook zij verliest posities, de gedeeld klassementsleider hervat haar race als laatste.

Jongejans lijkt op een zege af te gaan, maar na zes ronden moet hij zijn Avenger de pitstraat insturen met koppelingsproblemen. Klip neemt de leiding over en ziet dat hij een mooie voorsprong heeft op Rademaker, maar houdt toch het gas er flink op. Claeys maakt een indrukwekkend opmars door het veld, in de zevende ronde komt hij al als derde door. Het gat naar Rademaker is groot, maar na zes ronden weet Claeys toch de tweede plaats over te nemen. Zo wint Klip de eerste Avenger-race, Claeys wordt tweede en Rademaker derde.

070914 ek assen

De mooiste strijd wordt echter gestreden achter de podiumgangers. Piet-Hein Eldering is zonder kwalificatietijd als tiende en laatste gestart, maar komt na één ronde als zesde door. Eenmaal achter Martin Boezaart begint een prachtig gevecht dat de hele race duurt. Boezaart is feitelijk sneller, maar hij spint enkele keren en daardoor kan Eldering een positie pakken. Al snel weet Boezaart zijn positie echter te heroveren en nadat ditzelfde scenario zich enkele keren heeft afgespeeld is het toch Martin Boezaart die het gevecht in zijn voordeel beslist.

André Rombout debuteert dit weekend in de Avenger Cup. De vriend van Ewald Klip heeft pas sinds anderhalve week de benodigde EU-licentie en heeft nog niet eerder gereden in de Avenger. Hoewel op enige afstand van de meer ervaren coureurs weet hij zijn eerste race echter zonder problemen te finishen. "Mijn doel voor nu is om de auto en de circuits te leren kennen, de strijd komt wel wanneer ik dat onder de knie heb", is Rombout tevreden na zijn debuut.

Race 2
Jongejans moet als enige uitvaller van race 1 als laatste van start gaan, maar maakt per ronde twee posities goed. Na vijf ronden racen ligt hij al tweede plek achter Klip en na drie ronden aandringen pakt Jongejans de leiding over. Klip geeft zich echter niet gewonnen, hij klampt aan en in de elfde ronde weet hij de leiding weer terug te pakken. Wanneer Jongejans de rode nummer 7 Avenger de volgende ronde uitremt voor de Haarbocht, de eerste bocht na het rechte eind, wil Klip snel de ideale lijn herpakken om terug te slaan. Dat blijkt iets teveel gevraagd, want de rode Avenger spint en schuift het gras op. Gelukkig kan Klip verder en behoudt positie twee, maar even verderop blijft zijn gas hangen omdat er op onverklaarbare wijze een steentje onder zijn gaspedaal terecht is gekomen. Klip valt daardoor jammer genoeg terug naar de achterhoede. Jongejans wint de race overtuigend, Claeys wordt tweede en Rademaker scoort net als Claeys zijn tweede podium van de dag.

Martin Boezaart en Piet-Hein Eldering zetten hun strijd uit de eerste race gewoon door, maar deze race wordt de strijd uitgebreid met Cees de Maar, die samen met Rob van Pomeren om en om achter het stuur van Avenger nummer 2 plaatsneemt. Het drietal wisselt voortdurend van positie, maar uiteindelijk is Boezaart toch weer de winnaar van deze strijd met een vierde positie, Eldering wordt vijfde en De Maar zesde.

070914 pr2 assen

Race 3
De laatste Avenger Cup-race van de dag sloot het ACNN-evenement op Assen af. Onder nog steeds dezelfde fraaie weersomstandigheden is Jongejans vanaf poleposition als een raket weg. Claeys kan niet aanklampen bij de zwarte Avenger. Rademaker zit achter Claeys en weet in de zevende ronde de tweede positie te pakken. Klip bereikt vanaf de negende startplek na vier ronden de vierde plaats, maar heeft nog eens vier ronden nodig om de derde plek over te nemen. In diezelfde ronde valt Rademaker terug van de tweede naar de vijfde plek, precies tussen de kemphanen Martin Boezaart en Piet-Hein Eldering, waardoor die angel uit de strijd van de twee eerdere races is gehaald. Ook Claeys kan Klip niet achter zich houden, zodat Jongejans zijn tweede race van de dag wint, Klip wordt tweede en Claeys derde.

In het algemeen klassement heeft Rogier Jongejans nu de leiding, op acht punten gevolgd door Cynthia Boezaart. Ewald Klip is aan een mooie inhaalrace bezig, maar omdat hij de eerste drie races niet meedeed bedraagt zijn achterstand nu nog 58 punten. Met nog maximaal 128 punten te verdienen is echter nog van alles mogelijk.

Rogier Jongejans vond de races op Assen enerverend: "Van grote zorgen omdat ik uitviel in de eerste race naar twee zeges én de leiding in het klassement. Wat kan het toch verkeren in de autosport."

Ewald Klip beleefde een spannende dag: "De eerste race winnen, de tweede race verliezen door een steen onder mijn gaspedaal en dan zo'n geweldige inhaalrace met een tweede plaats als resultaat. Ik geniet ontzettend van het racen in de Avenger Cup."

070914 fc assen

Francois Claeys was niet helemaal tevreden, ondanks dat hij alle drie de races op het podium stond: "In de regen op Zandvoort ging het perfect, maar nu lukte het me niet om de afstelling van de auto optimaal te krijgen om te kunnen aanvallen. Maar ik heb wel weer ontzettend genoten."
Ook Avenger Cup-organisator Jarno Born is tevreden: "Drie uitstekende races en op één koppeling na geen technische problemen. Een prachtige racedag!"

De volgende races in de Avenger Cup worden opnieuw gereden op TT Circuit Assen, op zondag 28 september rijden de Avengers opnieuw drie races op het Drentse asfalt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet