Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In memoriam Eoin Young (1939-2014)

140905 Eoin Young portrait


Veel mensen zal de naam Eoin Young niets zeggen. Toch heeft de Nieuw-Zeelander er indirect iets mee te maken dat u deze regels nu leest, maar daarover later meer. Young kwam op jonge leeftijd in het kielzog van Denny Hulme mee naar Europa, wat hem spannender leek dan een beroep als bankmedewerker. Vele tientallen jaren schreef hij over de Formule 1, vooral voor het Britse weekblad 'Autocar'. Daarnaast was hij werkzaam als PR-man voor ondermeer Gulf en Elf, schreef hij totaal twaalf boeken en was hij jarenlang actief als handelaar in autosportboeken en memorabilia. Vandaag overleed Young op 75-jarige leeftijd in Nieuw-Zeeland.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: archief

Na eerste journalistieke activiteiten als verslaggever bij autoraces in eigen land besloot Eoin Young als 22-jarige een punt te zetten achter zijn werk bij een bank en het avontuur te zoeken door rijders uit Nieuw-Zeeland en Australië te volgen naar Europa, waar ze in de Formule Junior reden. Voor diverse Nieuw-Zeelandse en Australische kranten deed hij verslag van de activiteiten van coureurs in den vreemde en hij onderhield nauwe banden met de rijders, waarvan hij ook bij zijn verslaggeving profiteerde. In 1962 wees Bruce McLaren hem aan als zijn secretaris. "Ik heb geen idee wat een secretatis doet, maar iedereen heeft er een, dus ben jij de mijne", zei McLaren volgens de overlevering bij die gelegenheid. Zo was Young van het begin af aan betrokken bij het jonge team van Bruce McLaren.

In 1966 begon Young zijn eigen adviesbureau en werkte voor de sponsors en rijders van McLaren, die zowel in de Formule 1 als in de Noord-Amerikaanse CanAm-serie uitkwamen. Een jaar later verscheen Youngs eerste 'Diary'-column in het Britse weekblad 'Autocar', een reeks die bijna vier decennia voortduurde. Als hij een keer niet bij een Grand Prix was, organiseerde hij vaak lunches met interessante mensen in de pub 'The Barley Mow' in West-Horseley in het Britse graafschap Surrey, die altijd voldoende materiaal voor nieuwe columns opleverden. Samen met Alan Henry, Maurice Hamilton, Nigel Roebuck en, toen deze nog leefde, Denis Jenkinson, vormde Young in de Formule 1 de beruchte 'gang of five'.

140905 EoinYoung Banner

Reclame voor Eoin Youngs handel in autosportboeken en memorabilia

Jarenlang combineerde Young zijn journalistieke werk met PR-activiteiten voor met name sponsors als Gulf, waarvoor hij naast McLaren ook nauw betrokken was bij het sportwagenteam van John Wyer, en daarna Elf, waar hij vooral met Tyrrell in de Formule 1 werkte. In 1976 schreef Eoin Young zijn eerste boek, 'Against all Odds', samen met James Hunt over diens titelwinnende seizoen in het WK Formule 1. Tot de andere boeken van Young behoren de biografieën van Bruce McLaren, Denny Hulme en Chris Amon. Eind jaren zeventig begon Young met een nieuwe nevenactiviteit: onder de weidse naam 'Eoin Young Specialist Book Broking Service' startte hij met de handel in autosportboeken en memorabilia. Zijn eerste getypte catalogi zijn nu zelf collectors' items geworden en hoewel Young behoorlijk gepeperde prijzen wist te rekenen, had hij ook vaak heel interessante en moeilijk te vinden objecten in de aanbieding. In 2006 ging Young terug naar Nieuw-Zeeland, van waar hij nog regelmatig voor diverse media schreef, in Nederland ondermeer voor 'AutoMotor Klassiek'. De laatste maanden ging het met Youngs gezondheid snel achteruit, vandaag overleed hij zoals gemeld.

140905 Young Beats Working
Inspiratie voor uw verslaggever: Eoin Youngs boek 'It beats working'

En wat dat nu allemaal te maken heeft met het feit dat u nu deze regels leest? Welnu, naast zijn boeken over coureurs schreef Young ook twee bijzonder lezenswaardige boeken over zijn eigen leven en werk, onder de titel 'It beats working', verschenen in 1996, en 'It still beats working', verschenen in 2003. Met name het eerste deel vormde voor uw verslaggever een belangrijke inspiratiebron. Young combineerde journalistiek en PR, hield van reizen en het goede leven en had een passie voor autosportboeken en memorabilia. Zoiets wilde ik ook wel, en hoewel ik in andere takken van autosport dan de Formule 1 actief ben, en bovendien in een heel andere tijd, zijn er toch wel zekere overeenkomsten. Waarschijnlijk, maar dat weet ik niet meer heel zeker, las ik ook in Youngs boek voor het eerst over het 'Hotel de France' in La Chartre-sur-le-Loir, dat een van mijn favoriete hotels werd. We hebben elkaar nooit getroffen of gesproken, maar ik ben hem dankbaar voor vele plezierige lees-uren!
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet