Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: Team de Vreede/de Leeuw met onervaren en ervaren rijder in Ooperon Cup

rogier en patrick

De Ooperon Cup, onderdeel van het ACNN, heeft een grote groep zeer enthousiaste deelnemers. In deze klasse wordt geracet met een 'gewone' BMW E36 325i met een standaard motor. Onder hen ook de rijders van Team de Vreede/ de Leeuw, die zichzelf graag voorstellen.

Tekst en foto's: PR

patrick pak

Patrick de Vreede is 46 jaar oud, woont in Pijnacker, is getrouwd met Cisca en samen hebben zij twee kinderen Ivo (15) en Vera (12). De Vreede is mede-eigenaar van een aantal bedrijven die gebruikte ICT-materialen zoals laptops, computers, servers en netwerkmaterialen verwerken. Deze worden klaargemaakt om te hergebruiken of milieuvriendelijk te ontmantelen in recyclebare grondstoffen. Om te ontspannen is De Vreede regelmatig op de racebaan te vinden, waar hij het racen vaak combineert om met het gezin een lang weekend in de buurt van het circuit door te brengen.

rogier in auto

Rogier de Leeuw is 36 jaar en woont in Groningen samen met Evelien. De Leeuw werkt vanaf zijn 17e op het circuit als instructeur bij Advanced Driving School. Daarnaast werkt hij sinds 4 jaar voor UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Fryslan. Daar is de Leeuw verantwoordelijk voor het bedenken en het uitvoeren van de trainingen voor alle ambulancechauffeurs, ongeveer 350 personen.
Het race virus

auto

Patrick de Vreede weet nog goed hoe het voor hem allemaal begonnen is: "Tijdens een relatiedag op het circuit heb ik in 2008 voor het eerst met een racewagen mee gereden en wist direct dat het niets voor mijn zou zijn. Ik ben meer wiskundig aangelegd en zou dus iedere bocht willen analyseren en berekenen, maar daar is op volle snelheid geen tijd voor. Toch besloot ik in 2011 een racecursus te doen om even uit de drukte van het werk te zijn, even wat anders aan mijn hoofd. Daar wist ik de tweede dag dat het echt niets voor mij zou zijn en twijfelde ik zelfs of ik wel examen zou willen doen. Toch kreeg ik plotseling wél het gevoel en de controle over de auto en behaalde keurig een EU-licentie. Het racevirus was dus toch in mijn bloed terecht gekomen!"

rijderswissel

Rogier de Leeuw heeft een heel ander verhaal: "Als 17-jarig broekie werkte ik als surf en zeilinstructeur aan het Zuidlaardermeer. Daar werkte ook Eltjo Bieckmann (tegenwoordig mede-eigenaar Advanced Driving School) en die heeft mij destijds gevraagd om ook op het circuit les te geven. Vervolgens heb ik een racecursus aangeboden gekregen, waar onder andere Peter Grondel (mede-eigenaar ADS & ACNN ) mij les gaf. Vervolgens werd ook mijn vader enthousiast en ik heb hem de fijne kneepjes van het vak bijgeleerd. Toen was het hek van de dam!

race

Racecarrière
In 2012 zocht De Vreede een betaalbare raceauto en leuke klasse om in te rijden. "Bij de ACNN vond ik de juiste klasse en bij Coen Caspers de ideale startersauto en goede ondersteuning om te beginnen. Na een aantal testdagen op Assen besloot ik in 2013 mee te gaan doen aan de BMW Ooperon Cup. Ik had inmiddels wat lessen gehad van een aantal ervaren coureurs en samen met Rogier de Leeuw en Garage Caspers hebben we het "Team de Vreede/de Leeuw" neergezet. Racen is veel leuker als je plezier en ervaring kunt delen en op een leuke manier kan leren van elkaar. Dit jaar hebben we flink geïnvesteerd in materiaal en een nieuwe auto (nr. 4) om langzaam maar zeker op te schuiven naar voren in het veld. In de eerste race van 2014 hebben we een derde plaats behaald en dat smaakt naar meer.

auto 4

Rogier de Leeuw heeft al wat langer race-ervaring: "In 2000 heeft mijn vader een VW Golf Merwede Springs Cup auto opgebouwd. Ik heb eerst samen met hem wedstrijden gereden om vervolgens via bevriende sponsoren zelf een Golf cupauto te bouwen. In die klasse heb ik altijd vooraan meegereden. In 2005 ben ik begonnen met het opbouwen van een BMW Ooperon (voorheen Ziengs) cupauto omdat de Golfcup ter ziele ging. In 2005 heb ik gelijk het kampioenschap binnen gehaald, samen met mijn broertje en vader. Sinds 2005 ben ik ook nog steeds verbonden met de BMW Cup bij ACNN. Vanaf 2013 vorm ik samen met Patrick de Vreede een team met als doel om binnen 2 á 3 jaar de top te bereiken...

Waarom racen bij de ACNN?
De Vreede: "De organisatie en het sportieve element in de races maken het voor een team dat bestaat uit een onervaren en een ervaren rijder tot een ideale belevenis. Racen is een technische sport en zo hebben we net als iedereen wel eens een defect, maar dat maakt de sport ook leuk en spannend. Een goede ondersteuning is dan van belang om snel weer de baan op te kunnen. Ook tips en adviezen van de organisatie en mededeelnemers geven een positieve bijdrage aan het raceplezier bij de ACNN. Naast de oefendagen op het circuit, oefenen we ook de wagenbeheersing op de driftdagen in Emmen, dat is zeker een aanrader voor andere rijders."

team 2014

Doelstelling
Natuurlijk streeft team de Vreede/de Leeuw ernaar ooit de overwinning in het een eindklassement van de BMW Ooperon Cup te behalen. Daarnaast hopen ze dat deze klasse verder zal groeien wat betreft het aantal deelnemers en wellicht kan gaan bestaan uit meerdere klassen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet