Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mercedes-strijd escaleert, Ricciardo profiteert weer


Rosberg jaagt maar verliest
Na de stop heeft Ricciardo de leiding redelijk stevig in handen: hij is een paar tienden per ronde sneller dan Räikkönen en bouwt zo gestaag aan een gat. Vettel verliest de aansluiting met de Ferrari en hij houdt Rosberg en Bottas op. Met zijn minimale achtervleugel heeft Vettel echter een prima topsnelheid en dat maakt het voor Rosberg moeilijk om in te halen. Richting busstopchicane kruipt Rosberg naar de staart van Vettel, maar Vettel houdt de binnenkant. Rosberg verremt zich flink en vernaggelt daarmee zijn banden, zonder de positie te winnen. Sterker nog, Rosberg is uit positie, Bottas dwingt de Duitser om in La Source de binnenbocht te pakken en daardoor kan de Fin op het rechte stuk met DRS de vierde plaats van Rosberg pakken.

Hamilton kan nog weinig uitrichten
Lewis Hamilton heeft in de achterhoede nog weinig kunnen uitrichten. Hij moest eerst dat hele gat dichten en ligt bij zijn pitstop pas zestiende. Hamilton lijkt de moed ook al opgegeven te hebben, want hij vraagt over de boardradio of hij zijn motor niet beter kan sparen. Op Spa kan er echter van alles gebeuren, dus het team wacht even af wat er gebeurt. Het kan immers zomaar gaan regenen.

Rosberg weer binnen
Bovendien vergaat het Hamiltons rivaal ook niet geweldig. Hij heeft flinke flat spots op zijn banden na die verremming en die veroorzaken hevig vibraties. Na 20 van de 44 ronden komt Rosberg alweer binnen, de kans is klein dat dit zijn laatste stop is.

Daniel Ricciardo heeft zijn voorsprong op Kimi Räikkönen inmiddels opgebouwd tot negen seconden. De Fin rijdt eigenlijk zijn eerste goede race voor Ferrari dit jaar en hij is na Rosberg de volgende die zijn tweede stop maakt. De Fin had een behoorlijke voorsprong op Vettel, maar Rosberg is in zijn paar rondjes snel onderweg geweest: hij won drie seconden per ronde. Hierdoor komt Räikkönen achter de Mercedes de baan op en dat is op zijn minst verrassend. Vettel stopt de volgende ronde en hij valt terug achter Räikkönen.

Ricciardo en Bottas vooraan laten zich niet gek maken door het tempo van Rosberg en ze wachten lang met hun stop. Op de oude banden zijn ze uiteraard niet sneller dan de Mercedes, maar de grote vraag is hoe Rosbergs banden er aan het einde van de rit aan toe zijn.

Kan Rosberg nog winnen?
Ricciardo stopt na ronde 28 en hij komt tussen Bottas en Rosberg de baan op. Bottas stopt de volgende ronde, net voordat Ricciardo zich aan zijn staart meldt. Bottas valt terug naar p6, achter Räikkönen en Vettel. Ricciardo heeft de leiding in handen, met 3,5 seconde voorsprong op Rosberg. De banden van de Mercedes zijn tien ronden ouder, maar hij is wel iets sneller dan de Red Bull. Rosbergs voorsprong op Räikkönen is twaalf seconden, dus mits hij zijn banden goed houdt is dat geen probleem meer. De vraag is of hij Ricciardo nog aan kan vallen.

Bottas laat zich weer zien
Valtteri Bottas heeft dit jaar al vaak bewezen een erg goed racer te zijn en dat demonstreert hij op Spa opnieuw. De Williams meldt zich aan de staart van Vettel en op de oudere banden kan de wereldkampioen geen partij bieden. Bottas pakt p4 en zal nu de twee seconden naar landgenoot Räikkönen dichtrijden.

Hamilton moet doorgaan
Lewis Hamilton kan achterin nog steeds weinig uitrichten, zijn auto is dermate beschadigt in die ronde op drie banden dat hij het gevecht met de middenvelders nauwelijks aan kan gaan. Bovendien lijkt Hamilton het hoofd al te hebben gebogen; uit alle radioberichten blijkt dat hij geen hoop meer heeft op punten. Mercedes houdt Hamilton echter op de baan en wel op p15.

Rosberg en Vettel stoppen
De tweede stops van Rosberg en Vettel waren erg vroeg en wat we al vermoedden geschiet in ronde 35: ze moeten hun derde stop maken. Rosberg komt als derde weer de baan op, vlak voor Bottas, maar de Williams gaat op het rechte stuk na Eau Rouge meteen in de aanval en hij pakt die derde plaats. Voor Rosberg is het halszaak om niet vast te komen zitten achter de Williams, maar daar lijkt het nu toch op. Rosberg haakt echter aan bij Bottas en pakt in de snelle derde sector die derde plaats terug. Nummer twee Räikkönen rijdt maar vlak voor Rosberg in Les Combes heeft Rosberg de Ferrari ook al gepasseerd. Rosberg heeft de tweede plek dus weer in handen.

Red Bull moet rekenen
Het gat tussen Ricciardo en Rosberg is 21 seconden en er zijn nog acht ronden te gaan. Dat zorgt voor een flinke rekenkluif voor Red Bull, want moeten ze Ricciardo ook binnenhalen voor nieuwe banden of denken ze dat hij dit gaat halen? Red Bull kiest ervoor de leider op de baan te houden en te kijken waar het schip strandt. In de eerste ronde pakt Rosberg drie seconden en in de volgende twee. Op dat tempo zou het wel weer eens op de laatste ronde aan kunnen komen.

Hevige strijd om p3
Op de derde plaats zal waarschijnlijk een Fin eindigen, maar welke dat wordt is nog de vraag. Bottas zit op de staart van Räikkönen en heeft veel nieuwere banden, maar komt vervolgens nog niet dichtbij genoeg om een aanval te openen. Wanneer die mogelijkheid er dan eindelijk komt, grijpt Bottas hem ook meteen. Hij gebruikt de DRS optimaal en pakt in Les Combes comfortabel de laatste podiumplaats. Jammer dat Räikkönen geen beloning krijgt voor een goede race, al zal het de Fin ook weer niet bijster veel interesseren.

Magnussen tegen drie wereldkampioenen
Achter Räikkönen is het overigens Kevin Magnussen die redelijk anoniem heeft kunnen oprukken naar p5. Maar die plaats is allesbehalve in de tas, want Magnussen heeft een paar wereldkampioenen achter zich aan: Alonso, Button en Vettel.

Alonso opent de aanval op Magnussen via het gras, maar daar heeft hij niet bijster veel grip. Dat geeft Button meteen de kans om Alonso te pakken en dat lukt. Button probeert het meteen bij zijn teamgenoot, maar de twee McLarens raken elkaar daarbij bijna. Button gaat wijd en wordt meteen weer teruggepakt door Alonso. Vettel ruikt ook zijn kans en passeert de McLaren eveneens. Alonso zit vervolgens in elke bocht te zoeken naar een gaatje bij Magnussen. Alonso gaat buitenom, maar net als bij zijn teamgenoot eerder geeft Magnussen geen ruimte. Hij duwt Alonso van de baan en dat geeft Vettel de kans om p6 van de Ferrari te pakken.

Vettel heeft de nieuwste banden en hij kan nu de aanval openen op Magnussen. In La Source van de laatste ronde pakt Vettel de Deen, maar die haakt meteen weer aan. Hij zou in Les Combes gemakkelijk terug kunnen komen met behulp van DRS, maar het geluk lacht Vettel een keer toe dit jaar. Er hangt namelijk een gele vlag, waardoor Magnussen niet mag aanvallen. Hierna verliest Magnussen ook meteen de aansluiting en hij moet de rest van de ronde Jenson Button nog van zich afhouden. Dat lukt wel, waardoor Magnussen als zesde finisht en Button als zevende. Alonso haakt in de laatste ronde af, want hij rijdt in La Source zijn voorvleugel kapot op Vettels Red Bull. Hij doet een rustige laatste ronde en behoudt zijn achtste plaats.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet