Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

Avenger Cup: Dubbelzege voor Francois Claeys tijdens Super Race Weekend op Zandvoort

170814 avengercup cpz c

Francois Claeys is de grote winnaar geworden bij het eerste bezoek van de Avenger Cup op Circuit Park Zandvoort. Tijdens het Super Race Weekend won Claeys beide races, waarbij hij in zijn Avenger zelfs enkele relatief snellere Westfields en Caterhams, die ook strijden in de ACNN Open Sport Series, achter zich wist te laten. "Inderdaad een super race weekend", glunderde Claeys na zijn tweede gewonnen race. Ook de andere Avenger-coureurs genoten van de races, want er was in het hele veld volop strijd. Klassementsaanvoerder Rogier Jongejans had pech, hij viel in beide races uit.

Tekst en foto's: PR

De organisatie en de rijders van de Avenger Cup hadden uitgekeken naar hun eerste races op Circuit Park Zandvoort, na TT Circuit Assen en Circuit Zolder het derde nieuwe circuit sinds de start van de nieuwe raceklasse. Enkele rijders hadden de Avenger op Zandvoort weliswaar al enkele ronden getest, maar races vormen toch weer een nieuwe ervaring. Ook de weersomstandigheden vormden een uitdaging, want zonnige perioden wisselden in rap tempo met heftige regenbuien, waarbij ook flinke windstoten de condities om te racen moeilijk maakten.

170814 avengercup cpz e

Net voor de kwalificatie in de Open Sport Series begon regende het flink. De Avengers rijden weliswaar op Kumho-banden met een profiel dat water goed afvoert, maar veel ervaring in het rijden op een natte baan hebben de Avenger-rijders nog niet en op een nieuw circuit levert dit altijd extra spanning op. Het maakte de kwalificatie in elk geval extra spannend, want op een opdrogende baan verbeterde elke coureur zijn eigen tijd ronde na ronde.

De strijd om de poleposition ging voornamelijk tussen Rogier Jongejans en Francois Claeys. Claeys begon als snelste, Jongejans verbeterde de tijd, maar onmiddellijk sloeg Claeys terug, zodat zijn naam vrijwel de hele sessie bovenaan de lijst bleef staan. Tot de laatste ronde dan, want toen wist Jongejans bijna twee en een halve seconde van zijn eigen beste tijd af te snoepen, wat hem de poleposition opleverde. Claeys kwalificeerde zich als tweede en Mies van Grunsven reed de derde tijd.

170814 avengercup cpz a

Bij de start van de eerste race pakte Jongejans de leiding in de Avenger Cup, met Claeys kort achter zich. De Duitser Thoralf Grube, bestuurder van een veel krachtigere Caterham, ging aan de leiding in de Open Sport Series, maar reed in een ander klassement en bemoeide zich niet met de strijd in de Avenger Cup. Ook twee andere bestuurders van een Westfield en een Caterham maakten zich op de droge baan los van de Avengers, waar Claeys en Jongejans er een mooie tweestrijd van maakten. Maar ook achter het strijdende duo aan kop ontsponnen zich mooie gevechten. Rob Rademaker reed en sterke race, kort gevolgd door Co de Vet, die vanaf een negende kwalificatieplek een mooie opmars maakte.

Halverwege de race maakte Martin Boezaart een angstig moment mee. Een Westfield voor hem ging bij het ingaan van de Arie Luijendijkbocht onverwachts van het gas, waardoor Boezaart ook van het gas moest en spinde. Dwars op de baan kon de aanstormende Caterham-rijder Henk Maas Boezaart niet meer ontwijken. Maas raakte de Avenger vol in het midden, waardoor hij zijn Caterham zwaar beschadigde en moest opgeven. De geschrokken Boezaart moest ook zijn race staken, maar zag tot zijn opluchting dat zijn auto, ondanks de in de autosport gevreesde 'T-bone', vrijwel onbeschadigd was. Zelf bleef Boezaart, ondanks de enorme klap, gelukkig ongedeerd en hij kon dus de tweede race later in de middag gewoon van start gaan.

170814 avengercup cpz jc

In de tweestrijd aan kop had Claeys in de regen de leiding weten over te pakken van Jongejans, maar die wilde in het Scheivlak direct terugslaan. De zwarte Avenger passeerde Claeys inderdaad, maar verremde zich en zo eindigde Jongejans de eerste race spijtig genoeg in de grindbak. Na afloop van de race bleek een loszittende kogellager het remvermogen van Jongejans te hebben verminderd.

Claeys ontpopte zich tot een ware regenrijder, want hij wist de Westfield en Caterham die hem in de beginfase van de race op vermogen voorbij waren gegaan te passeren. Op de kletsnatte baan kwam Claeys na twaalf ronden racen als winnaar in de Avenger Cup over de finish, Rademaker werd tot zijn grote vreugde tweede en ook De Vet was meer dan tevreden met zijn derde podiumplaats.

170814 avengercup cpz j

In de tweede race mocht Claeys vanaf pole starten, een getergde Jongejans had vanuit de achterhoede een uitstekende start en had na twee ronden al zicht op de raceleider. Opnieuw openden de hemelpoorten zich en moesten de coureurs zich op een natte baan staande houden. Menig rijder spinde en verloor tijd, maar geen van hen liep beschadigingen op en zo bleven de negen Avengers allen in competitie.

In de zevende ronde leek het een kwestie van tijd tot Jongejans kon aanklampen bij Claeys, maar zover kwam het niet. Omdat zijn gas bleef openstaan bij het aanremmen schoot de zwarte Avenger van de baan en moest Jongejans opnieuw opgeven. "Erg jammer, want ik ga aan de leiding in het klassement en kan me eigenlijk geen puntverlies veroorloven," zei de Formule Ford-kampioen van 2010.

Ook deze race was de strijd achter de koploper om te smullen. Ewald Klip, die de eerste race vanwege een loszittende vleugelmoer niet finishte, reed vanaf de laatste positie knap naar de tweede plaats. Cynthia Boezaart maakte haar faam als altijd goed presterende coureur waar door naar de derde podiumplaats te racen. "Ik ben hier zo blij mee," lachte de enige dame in het Avenger-gezelschap. "Ik was in de regen altijd veel te langzaam, maar heb het juiste gevoel nu gevonden, met een podiumplaats als resultaat. Geweldig, ik heb genoten!"

170814 avengercup cpz p

Francois Claeys won zo beide races glansrijk en was daarmee uiteraard zeer content. "Ik ben erg blij dat ik gekozen heb voor de Avenger Cup. Het blijkt in de praktijk een fantastische racer en ik voel mij helemaal op mijn gemak in de auto. Ik denk dat wij daar met deze groep rijders een prachtige raceklasse mee hebben en verwacht dat de auto's die nog gebouwd worden snel gevuld worden."
Dat is een feit, want enkele rijders, waaronder de ook bij de races aanwezige Ruud de Jong, wachten met smart tot hun Avengers gereed zijn. "Ik heb als één van de eersten een auto gekocht, maar heb mijn Avenger steeds afgestaan aan andere geïnteresseerde rijders. Maar ik popel om in te stappen," blikt De Jong vast vooruit.

Marten en Jarno Born van MB Motorsport zien op Zandvoort tot hun genoegen dat hun nieuwe klasse een hechte groep vormt die genieten van het racen in de nieuwe Avenger Cup. Voldoende motivatie om hard door te bouwen aan nieuwe Avengers, want welke klasse kan zeggen dat de nieuwe rijders in de rij staan om in te stappen?

De volgende races in de Avenger Cup vinden plaats op zondag 7 september. Dan staan op TT Circuit Assen weer twee ongetwijfeld spannende races op de agenda van de Avengers.

Uitslagen Avenger Cup, Super Race Weekend
Circuit Park Zandvoort, 17 augustus 2014

Race 1, 12 ronden:
1. Francois Claeys
2. Rob Rademaker
3. Co de Vet
4. Cynthia Boezaart
5. Piet-Hein Eldering
6. Rogier Jongejans
7. Mies van Grunsven
Uitgevallen: Martin Boezaart, Ewald Klip

Race 2, 12 ronden:
1. Francois Claeys
2. Ewald Klip
3. Cynthia Boezaart
4. Rob Rademaker
5. Piet-Hein Eldering
6. Martin Boezaart
7. Mies van Grunsven
8. Co de Vet
Uitgevallen: Rogier Jongejans

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet