Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: Snelle coureurs en regen zorgden voor spektakel bij ACNN-races Zandvoort

Zilhouette 98 De Jong 99 Bijzitter

Oppermachtig was Pieter de Jong in de Zilhouette race op het Circuit Park Zandvoort, zondagmiddag. Tijdens de wedstrijden van ACNN wist de Kolhammer beide Zilhouette races naar zijn hand te zetten. En niet alleen dat, het gebeurde met grote overmacht. In race één had de Groninger ruim zeventien seconden voorsprong op de Friese coureurs Hielke Oosten en Sipke Bijzitter. In race twee had De Jong zes seconden voorsprong op Oosten / Bijzitter. Echter: De Jong ging niet met de winst strijken in race twee. Dat was Jan Viersen. Hij profiteerde van de erestraf die De Jong nog had staan en verrekend werd.

Tekst en foto's: PR

Toch dwong het optreden van De Jong veel respect af. In race twee zette hij rondetijden op de klokken die aanmerkelijk sneller waren dan die van de concurrentie. "Het was top, top, top. Niets op aan te merken", liet de coureur zelf na afloop van zijn tweede race weten. "Dit soort races houd je scherp", aldus De Jong, die door de prestaties zijn eerste plek in de Zilhouette Cup behoorlijk verstevigde.

In de Ooperon BMW Cup ging de winst in race één en in race twee naar het duo Boone-Grendel. In de eerste race werd de wagen van de equipe Krüger uit Assen op achterstand gezet. Achttien seconden was het verschil op de streep. In race twee was Patrick Kroeze het haasje. Zijn achterstand bedroeg op het natte en daardoor spekgladde circuit, bijna een minuut. Lijstaanvoerder Krüger verspeelde in race twee een aantal plaatsen en werd als zevende geklasseerd. Daarmee is zijn voorsprong in het Cupklassement na de race van Zandvoort tanende.

Oppermachtig in de Open Sport Series was de Duitser Toralph Grube die met zijn Caterham alle rijders al na enkele ronden op forse achterstand had gezet. Met rondetijden van 1 min. 54 was hij bijna vier seconden per ronde sneller dan de concurrenten.

Avenger 27 Claeys

Francois Claeys werd met zijn Avenger in beide races tweede. Hij won met die klassering wel de eerste plek in zijn eigen klasse, de Boxo-tools Avenger Cup.

PTC Cup 72 Kraan 3 Bettini 25 Lohuis

Race één in de PTC Cup was er een zoals vaker te zien is geweest, constant stuivertje wisselen. Na een kopstart van Luca Bettini (Amsterdam) werd van posities gewisseld, toen Bettini en Ruben Lohuis (Nijverdal) elkaar raakten. Ze werden alle twee voorbij gestoken voor Johan Kraan uit Hattem, die de weg naar de winst te pakken leek te hebben. Maar het liep anders, want Kraan was iets teveel aan het driften. Hij spinde, kwam naast de baan en moest bijna achter aansluiten.
Lohuis had door die spin de kop weer weten te pakken, bleef beheerst rijden en greep de winst. Sybren Deuninck (Den Haag) liet zien er weer volledig bij te horen en werd tweede.
In race twee hield Johan Kraan zijn hoofd er wel bij en liet zijn wagen gewoon op de baan. Hij leek onbedreigd op de winst af te stevenen, maar uiteindelijk verschalkte Sybren Deuninck hem in de voorlaatste ronde. Daarmee onderstreepte de Hagenaar dat hij de weg naar succes definitief heeft teruggevonden.

Ondanks dat er tijdens verschillende races soms slagregens over het circuit joegen, bleef de schade beperkt tot een aantal schuivers met alleen materiële schade. Het publiek genoot overigens van de driftende wagens op het gladde asfalt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet