Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Columns

Column Renger van der Zande: USA Racing

publiek 1928

Er wordt geracet in Amerika. Ik race nu voor het tweede jaar in Amerika en merk hoe weinig wij hier in Europa van meekrijgen. Het is verbazingwekkend hoe ver de 'autosport-eilandjes' soms uit elkaar liggen.

actie 2290

Het Tudor United Sportscar Championship is sinds 2014 de fusie tussen ALMS (American Le Mans Series) en het GRAND AM kampioenschap (Nascar organisatie). Twee enduranceseries die nu onder de vlag van de Nascar een kampioenschap hebben met vier klassen, onderverdeeld in Prototypes en GT's. Wist je dat BMW, Porsche, Ferrari en General Motors -met Corvette en Viper- hier met een volledige fabrieksinzet de strijd met elkaar aangaan? En dat er teams meedoen zoals b.v. het privateersteam met een mega-organisatie van Chip Ganassi Racing dat in Nascar, Indycar en in het TUSC uitkomt? Racing is hot in het land van de American dream.

Daytona-Pitstraat-voor-de-race

motorhome 2274

steiger 2350

Racen in Amerika is een mooie beleving. Het gaat uiteraard vooral om de show, entertainment van het publiek. De 'laid back' Amerikaanse stijl voel je al wanneer je bij de poort van het circuit staat.

3rijders 1891

Autosport is heel erg toegankelijk voor het publiek en je loopt al vrij snel tegen racehelden als Fittipaldi, Franchitti, Magnussen of Bourdais aan. Ook zoiets Amerikaans: tijdens de briefing komt de priester een gebed doen voor de veiligheid van alle rijders en teamleden.

bierboom 2371

Ook de races zijn anders. Zo is er de 'Full course yellow' (wij noemen dat de safetycar) en daarin de 'Lap down waive by', waarbij de auto's die een ronde achter liggen op de leider, tijdens de safetycarperiode weer terug in de leidende ronde worden gebracht. Alles voor de show!! Het is zo tot aan het einde van de race spannend en dit vergt hele andere strategieën dan wij in Europa gewend zijn.

stoelen 2240

Wat ik verder erg mooi vind, is dat er naast de volledige PRO inzet van de fabrieken in dezelfde wedstrijd ook PRO-AM combinaties meerijden. Er staan meestal meer dan 60 auto's aan de start. Dat betekent oorlog voor je plekkie op de baan. Ik rij zelf in één van de 20 prototypes, de andere 40 auto's zijn GT's. Dat betekent dat ik continu bezig ben met het inhalen van auto's. Je leert elkaar daardoor een soort van kennen op de baan. Één van de beter oplettende coureurs is onze andere Nederlander in het veld: Jeroen Bleekemolen. Uiteraard hoort daar een Nederlands hoi-handje bij.Maar je hebt er een paar tussen zitten ... ! Zonder namen te noemen ..., die groene Ferrari, daar moet je met een hele grote boog omheen, haha.

Carrièretechnisch gezien ben ik heel blij dat ik in Amerika race. De teambazen zoeken goede rijders en vinden altijd oplossingen om een goede rijder aan zich te binden.


Groet,
Renger

vwbusje 2372

popcorn 2382

tenten 2367Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet