Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg zet Hamilton voor schut met bizarre pole

Rosberg

Nico Rosberg heeft zijn teamgenoot weer een zware mentale tik uitgedeeld door een zeker lijkende pole van de Brit in de laatste seconden af te pakken. Hamilton reed de snelste tijd in Q3 voordat het begon te regenen. In de slotfase ging iedereen de baan op, maar de eerste twee sectoren waren dermate langzaam dat Hamilton overtuigd was zijn pole binnen te hebben en de pits indraaide. De Brit wist echter niet dat in sector drie nog heel veel tijd te winnen was: Rosberg, Vettel, Button, Hülkenberg en Magnussen doken in de laatste seconden nog allemaal onder de tijd van Hamilton, die dus in plaats van vanaf poleposition vanaf de zesde plaats moet starten. Er waren nog meer verrassingen: na Q1 waren Massa, Bottas, Alonso en Räikkönen al klaar.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Wat doet het weer?
De baan is vochtig bij aanvang van de kwalificatie maar het regent niet. Iedereen vertrekt op intermediates, maar de baan lijkt al snel klaar voor slicks. Het grote dilemma is dat als er in Q1 slicks worden gebruikt, er in de race een nieuwe set minder beschikbaar is. Het nadeel weegt niet op tegen de dreiging om in Q1 uit te vallen en dus gaat iedereen nog naar buiten. En die keuze blijkt terecht, want Chilton pakt met gemak de tijd van Hamilton.

Hoogmoed Ferrari en Williams leidt tot de val
Iedereen weet met nog vijf minuten te gaan dat ze op slicks naar buiten moeten. De baan is nog bijzonder verraderlijk, dus twee rondjes op slikken zijn geen overbodige luxe. Dat bewijst Jenson Button direct: hij gaat wijd, zijn rondje wordt sowieso afgenomen, maar hij kan nog door. De Ferrari's, Williamsen en Red Bulls zijn eigenwijs, ofwel hooghartig, en wachten tot het laatste moment. En dat komt de eerste twee teams duur te staan. Alonso spint terwijl hij al onder de streep staat. Sutil spint ook en zorgt voor een gele vlag en in de laatste minuut begint het ook nog eens harder te regenen. Dat betekent dat behalve Alonso ook Räikkönen, Massa en Bottas stranden. Vettel en Ricciardo komen ternauwernood goed weg.

Caterham gokte wel goed, maar heeft de pech dat Kobayashi technische problemen krijgt en Ericsson spint. De mannen van Christijan Albers eindigen als de laatste twee. De Marussia's en Saubers worden beloond en mogen Q2 in.

Zelfde verhaal
Q2 vertelt ongeveer hetzelfde verhaal als Q1: in de openingsfase zijn intermediates de enige keuze, maar in de slotfase is de baan toch weer droog genoeg voor slicks. De tijden dalen met grote sprongen, dus het timing zou wel weer eens een grote invloed kunnen hebben. Wie het laatst komt ...

De Mercedessen lijken in de slotfase wel veilig te zijn, de rest moet er nog voor strijden. Sutil eindigt door zijn crash in Q1 sowieso als zestiende, zijn teamgenoot Gutierrez doet hetzelfde in de slotfase van Q2. Dan blijven er nog vier plaatsen over en die lijken te gaan naar de Marussia's en Lotussen. De vier zijn nog op de baan, maar Maldonado heeft brandstofdrukproblemen en moet zijn auto stilzetten. Grosjean verbetert zijn tijd wel, maar komt niet boven de streep. Bianchi en Chilton zullen gewoon zeer tevreden zijn met p12 en p13.

Droog?
Q3 begint helemaal droog, dus lijken we ons op te kunnen maken voor een recht-toe-recht-aan gevecht voor pole, maar na een minuut roept Rosberg dat het in Stowe alweer begint te regenen. Degenen die nu al onderweg zijn konden wel eens de grote winnaars kunnen zijn: Perez staat op de voorlopige pole, voor Kvyat en Vergne. Ricciardo weet zich naar p2 te rijden, terwijl Button, Hülkenberg en Magnussen achteraan aansluiten. Hamilton is wel snel onderweg en hij pakt met een dikke seconde de voorlopige pole. Rosberg komt daarna en komt twee tienden te kort. Vettel heeft als enige nog geen tijd gezet.

Twee minuten
Er is dan nog tijd, maar iedereen draait de pits in en wacht daar op wat komen gaat. Met nog twee minuten op de klok komt bijna iedereen weer de baan op voor een allerlaatste poging. Wie niet? Ricciardo, Kvyat en Vergne.

Hamilton laat zich verrassen
Is er nog iets te halen? Vettel komt als eerste en geeft in de eerste sector al 1,3 seconde toe. In sector 2 zijn dat er 2,6, aan het einde van de rit. Daar lijkt niets te halen en dat denkt ook Lewis Hamilton. Hij zit weliswaar vlak voor zijn teamgenoot, maar denkt na sector 1 dat hij de pole in zijn zak heeft en breekt zijn ronde af. Maar er is nog veel te halen, want in de laatste sector is Vettel maar liefst 4,5 seconde sneller dan Hamilton en hij pakt die tijd met gemak. Ook Rosberg, Button, Hülkenberg en Magnussen maken hun ronde af en zetten zich allemaal voor Hamilton. Rosberg op pole, Hamilton op 6. Een blunder van Hamilton, die als een gigantische dreun zal aankomen.

Rosberg kan zijn glimlach niet onderdrukken
Nico Rosberg is dubbelblij met zijn pole. Uiteraard wil hij graag vooraan starten, maar hij weet ook wat een gigantische klap hij zijn teamgenoot heeft uitgedeeld. "Het was een absurde kwalificatie, de omstandigheden bleven maar veranderen. Ik dacht na de eerste stint in Q3 dat het voorbij was, maar in de pits besloten we dat we het op zijn minst nog een keer konden proberen. Zelfs op de baan geloofde ik er nog niet echt in, maar ik wist dat ik in de laatste sector vier seconden had laten liggen. Ik moest al vlak achter Hamilton blijven, anders had ik de laatste ronde niet eens mogen beginnen, maar het pakte allemaal precies uit zoals we hadden gehoopt."

Vettel moest wel
Sebastian Vettel had minder keuze dan Rosberg, want hij had in de slotfase van Q3 nog helemaal geen tijd gezet. "Ik kwam als laatste naar buiten in Q3 en toen ik mijn ronde begon, begon het net hard te regenen. Toen was het onmogelijk om een fatsoenlijke tijd te zetten en kwam ik dus binnen. In de pits geloofden we er ook niet meer in, maar we konden het op zijn minst nog proberen. In de outlap dacht ik ook niet dat ik nog een fatsoenlijke tijd kon zetten, maar het was zo'n absurde sessie. Dit kan alleen in Engeland."

Button in zijn nopjes
Bij veranderlijke omstandigheden komt Jenson Button vaak bovendrijven en zo ook nu weer. "Je kunt niet geloven hoe blij ik ben met een derde plaats in kwalificatie. Maar gezien onze afgelopen achttien maanden, moeten we dit koesteren, zeker voor ons thuispubliek. De hele kwalificatie was de snelheid er wel, in Q1 was ik de snelste, maar ging ik in de laatste bocht in de fout en dacht ik uit te vallen. Daar kwam ik goed weg en nu sta ik ineens derde."

Hamilton teneergeslagen
Lewis Hamilton stapt met zijn ziel onder zijn arm uit de Mercedes en kan eigenlijk geen woord meer uitbrengen. Geen thuispole in de tas, maar p6. "Ik heb geen idee waarom ik binnen kwam. Ik besloot geen tijd te zetten, ik had duidelijk niet verwacht dat de baan nog zo snel zou opdrogen."

Uitslag kwalificatie Silverstone
1. Nico Rosberg, 1:35.766
2. Sebastian Vettel, op 1.620
3. Jenson Button, op 2.434
4. Nico Hülkenberg, op 2.563
5. Kevin Magnussen, op 2.651
6. Lewis Hamilton, op 3.466
7. Sergio Perez, op 4.691
8. Daniel Ricciardo, op 4.840
9. Daniil Kvyat, op 4.941
10. Jean-Eric Vergne, op 5.089

11. Romain Grosjean, 1:38.496
12. Jules Bianchi, 1: 38.709
13. Max Chilton, 1:39.800
14. Esteban Gutierrez, 1:40.912
15. Pastor Maldonado, 1:44.018
16. Adrian Sutil, geen tijd

17. Valtteri Bottas, 1:45.318
18. Felipe Massa, 1:45.695
19. Fernando Alonso, 1:45.935
20. Kimi Räikkönen, 1:46.684
21. Marcus Ericsson, 1:49.421
22. Kamui Kobayashi, 1:49.625
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet