Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: López naar pole in Volokolamsk, Coronel stelt teleur met plaats 13

140607 WTCC Quali Lopez
López heeft geen oog voor de eeuwig zingende Russische bossen

Voor de derde maal dit seizoen start de Argentijn José-María López vanaf de pole-position voor een WTCC-race. In de derde en beslissende kwalificatieheat op de Moscow Raceway in Volokolamsk (nog verder van Moskou dan Zandvoort van Utrecht!) reed López met zijn Citroën C-Elysée WTCC een tijd van 1:37,651 minuten, waarmee hij de concurrentie wederom te snel af was. Honda-coureurs Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro starten respectievelijk als tweede en derde, daarachter Sébastien Loeb en Tom Chilton als snelste coureur met een RML-Chevrolet Cruze.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI, Tom Coronel

"Ik ben dolgelukkig. Het circuit is lastig, na de vrije trainingen dacht ik niet dat ik mee kon strijden om de pole, zeker omdat Yvan (Muller, RdB) zo snel was, maar ik zei tegen mezelf: nu moet het gebeuren, en het is gelukt", zie José-María López na afloop van de kwalificatie voor de microfoon van Eurosport. "Natuurlijk, Yvan blijft de maatstaf, ik leer nog steeds heel vele van hem. " Interessante uitspraken van de Argentijn, zeker bezien in het licht van de kritiek die hij van teamgenoot Muller te verduren kreeg na afloop van de laatste race op de Salzburgring, toen Muller beweerde dat López hem op het gras zou hebben gedrukt. Ditmaal kwam de Fransman niet verder dan de zesde trainingstijd, waarmee hij niet eens in Q3 mocht uitkomen.

140607 WTCC Quali Honda
De Honda's zaten er ditmaal in de kwalificatie goed bij

In het Honda-kamp, waar een geplande motorupdate eigenlijk pas in Spa volgt, was men duidelijk tevreden met het beste kwalificatieresultaat van dit seizoen in de vorm van de tweede startplaats voor Gabriele Tarquini en de derde plek op de grid voor Tiago Monteiro. "Het is goed dat we kunnen meestrijden om de pole", aldus Monteiro. "Als je dit gisteren tegen me had gezegd, had ik er ter plekke voor getekend!" Achter de beide Honda's, Loeb op de vierde, Chilton op de vijfde en Muller op de zesde plaats staan de beide privé-Honda's van Mehdi Bennani en Norbert Michelisz. De Chinees Quing Hua Ma, vierde coureur in het Citroën-fabrieksteam en voor dit jaar met een beperkt programma van vijf WTCC-weekeinden, kwalificeerde zich bij zijn eerste optreden in de serie als negende, terwijl de Fransman Hugo Valente, wiens Chevrolet na de zware crash van Salzburg weer is opgelapt, de tiende tijd reed en daarmee morgen in de tweede race met omgekeerde startvolgorde vanaf de pole-position mag vertrekken.

140607 WTCC Moscow quali Coronel
Wat Tom Coronel van de kwalificatie vond, is duidelijk...

Voor Tom Coronel liep het duidelijk minder voortvarend. Na de tweede tijd in de eerste vrije training en de vijfde positie in de tweede vrije training leek een goede startplaats er voor de enige Nederlandse coureur in het veld zonder problemen in te zitten, maar op het cruciale moment in de kwalificatie ging hij in de fout. "Het zat er easy in, maar op mijn snelle ronde ging ik er in de eerste bocht vanaf en in de tweede bocht nog een keer.



Daardoor had ik zoveel zand en viezigheid op mijn banden dat ik in de derde bocht veel teveel overstuur had. Een snelle tijd was daardoor niet meer haalbaar", zei Coronel, die duidelijk teleurgesteld was. "Het hele vorige weekeinde heb ik geen fout gemaakt, hier heb ik tot nu toe nog geen fout gemaakt, maar uitgerekend nu, in de kwalifcatie, in die twee minuten waarin het erop aan komt, ga ik de mist in. Nou ja, lang doorzeuren heeft geen zin, nu moet het morgen maar gebeuren."

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 1:38,651
2. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, 1:38,877
3. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 1:39,166
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:39,580
5. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, 1:39,698
6. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC
7. Mehdi Bennani (Mar), Honda Civic WTCC
8. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC
13. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet