Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Richard Tarling na titanenstrijd eerste winnaar Marcel Albers Memorial Trophy

4mei14-757

Richard Tarling heeft tijdens de Historische Zandvoort Trophy na een geweldig gevecht de eerste Marcel Albers Memorial Trophy gewonnen. De Brit versloeg in de finale in de laatste ronde Rene Kouwenberg met minder dan een seconde.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: Chris Schotanus

Met de overwinning sloot Tarling een bijzonder weekend op Zandvoort af, waarin hij door het gebrek aan topsnelheid in zijn Van Diemen RF80 continue verwikkeld was in slipstreamgevechten met veel nieuwere machines.

3mei14-864

Race 1
Dat het een bijzonder weekend zou worden bleek al in de eerste wedstrijd waar Tarling, gestart van poleposition, ronde na ronde Rene Kouwenberg dichterbij zag komen. Toch bleek het in die wedstrijd vechten tegen de bierkaai, want in de allerlaatste meters ging Kouwenberg, gewapend met een Van Diemen RF88, Tarling voorbij om de zege op te eisen. Het verschil? 0,088 seconde! Als derde finishte de verrassend snelle Fransman Jerome Metayer, terwijl zijn vader Pascal het gevecht met Frederik Vergote, Arthur van Uitert en Roel Mulder om de vierde plek in zijn voordeel beslechtte.

3mei14-277

Race 2
De tweede wedstrijd was niet minder spannend, al kon Kouwenberg niet lang genieten van zijn eerste overwinning. De altijd rappe Nederlander lag met een kleine voorsprong aan de leiding toen een probleem met de achterwielophanging roet in het eten gooide. Daarmee kreeg Tarling de leiding in de schoot geworpen. Wie op dat moment dacht dat de wedstrijd gereden was kwam bedrogen uit, want Frederik Vergote was inmiddels opgestoomd naar de tweede plek. De ook in Nederland bekende Belg zette de ene snelste ronde na de andere neer en sloot aan bij de Brit. Vergote probeerde elke kans te benutten om de leiding te pakken, maar ditmaal liet Tarling zich niet het kaas van het brood eten en hield de leiding tot de finish vast. Het verschil bedroeg ditmaal minder dan tweetiende van een seconde. Pascal Metayer kwam in deze wedstrijd het beste uit de strijd achter de kop, nadat een ronde voor de finish Jerome Metayer van de baan schoot. De Fransman versloeg op de streep Roel Mulder en Arthur van Uitert. Het kleinste verschil op de finish zat echter tussen Jan Steenhart in zijn bekende rode PRS en Simon Gras in zijn Royale. Gras wist gedurende de wedstrijd steeds meer in zijn ritme te komen, maar kwam op de streep een paar meter tekort om Steenhart te verslaan.

4mei14-302

Finale
De finale op zondagmiddag werd er één om in te lijsten. Tarling startte van polepostion en had net zoals aan het einde van de tweede race de zwarte Van Diemen van Frederik Vergote groot in zijn spiegels. Vergote moest er snel voorbij voordat Kouwenberg, gestart als laatste, zijn weg naar voren had gevonden. 

4mei14-367

Het lukte de Belg niet en in de vierde ronde sloot Kouwenberg aan in de voorhoede. Juist op dit moment maakte Vergote een fout bij het uitkomen van de Gerlachbocht en dook de muur in. Een klassieke crash met helaas veel schade, die de weg vrij maakte voor Kouwenberg om Tarling aan te vallen. Halverwege de wedstrijd ging hij Tarling, die ooit op het Formula Ford Festival achter Jacky van der Ende als tweede finishte, voorbij en leek de zege de Noord-Hollander niet meer te kunnen ontgaan. Tarling had echter andere plannen en haakte in de slipstream aan bij de leider. Met nog twee ronden te gaan voerde hij de druk op, kwam zelfs op het rechte eind een neuslengte voor.

4mei14-305

4mei14-685

Uiteindelijk werd de druk op de schouders van Rene Kouwenberg te veel en ging hij in de Masters bocht iets te wijd. Tarling aarzelde niet, pakte meteen de leiding en stond die niet meer af. Daarmee won Richard Tarling de allereerste Marcel Albers Memorial Trophy met een voorsprong van een halve seconde. Als derde finishte Pascal Metayer, voor Arthur van Uitert die Roel Mulder voor wist te blijven.

4mei14-874

Na de finish mocht Tarling uit handen van Jacques Albers, vader van Marcel Albers, de wisselbeker en een Salora Tablet in ontvangst nemen. Zichtbaar geëmotioneerd somde Tarling zijn weekend op: "Dit was ongelofelijk, ik wist zeker dat ik mee kon doen om de overwinning, maar tegelijkertijd wist ik pas op de streep dat ik kon winnen. Ik heb de carrière van Marcel in Engeland als jongetje meegemaakt en dat ik deze Trophy mag winnen voelt heel speciaal. Ik kom hem dan ook volgend jaar verdedigen, al denk ik dat ik dan naast de sterke concurrentie uit de Benelux en Frankrijk een hoop Engelse coureurs meekrijg. Ze zijn jaloers!"

Uitslagen
RACE 1.
1. Rene Kouwenberg (Van Diemen RF88) 8 ronden, 2. Richard Tarling (Van Diemen RF80) +0.066s, 3. Jerome Metayer (Van Diemen RF91) +0.640, 4. Pascal Metayer (Van Diemen RF90) +10.844, 5. Frederik Vergote (Van Diemen RF91) +11.636, 6. Arthur van Uitert (Van Diemen RF89) +12.078

RACE 2.
1.Tarling 11 ronden, 2. Vergote +0.165s, 3. Pascal Metayer +8.509, 4. Roel Mulder (PRS RH02) +12.158, 5. Van Uitert +13.783, 6. Jan Steenhart (PRS RH02) +37.259

FINALE
1.Tarling 13 ronden, 2. Kouwenberg +0.506s, 3. Pascal Metayer +8.785, 4. Van Uitert+14.348, 5. Mulder +15.353, 6. Steenhart +17.265

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet