Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Max Verstappen behaalt op Hockenheim eerste F3-zege

Max Verstappen heeft zijn eerste overwinning in de Formule 3 binnen. Nadat zijn vader Jos 21 jaar geleden, op 15 mei 1993, na de vijfde race van het Duits Formule 3-kampioenschap op Wunstorf voor het eerst op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen, lukte het de jonge Van Amersfoort-coureur om in de zesde race van het FIA EK Formule 3 op het circuit van Hockenheim met de hoogste eer te gaan strijken. In een perfect gereden race, waarin hij vanaf de pole-position startte, leidde hij van start tot finish en stelde zo de eerste overwinning voor zichzelf en zijn team Van Amersfoort Racing in het EK veilig. Het is tevens de eerste overwinning voor een Nederlandse coureur in het FIA EK in zijn huidige vorm. Achter Verstappen eindigden de beide Prema-teamgenoten Esteban Ocon en Antonio Fuoco op de plaatsen twee en drie, waarmee opnieuw drie rookies op de eerste drie plaatsen werden geklasseerd. Dennis van de Laar eindigde als 13e, Jules Szymkowiak sloot de race als 16e af.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat


2014 Max Race 1
Max Verstappen op weg naar zijn allereerste F3 overwinning.

Verstappen pakt de leiding bij de start voor Ocon, Rosenqvist, Giovinazzi en Fuoco. In het verloop van de eerste ronde kan onze landgenoot zijn voorsprong al vergroten, terwijl achterghem Rosenqvist Ocon zwaar onder druk zet. Bryant-Meisner rijdt aan het einde van de eerste ronde de pits in, evenals Blomqvist en Serralles, die in de opneingsronde bij incidenten betrokken zijn geweest. Auer passeert in de tweede ronde Jones en is daarmee zesde. Menezes raakt bij het ingaan van de derde ronde in het strijdgewoel naast de baan, maar kan de race voortzetten. Szymkowiak is 23e, Van de Laar rijdt op de 24e plaats.

In de derde ronde komt de safety-car op de baan vanwege brokstukken op de baan. Verstappen leidt voor Ocon, Rosenqvist, Fuoco, Giovinazzi, Auer, Jones, Dennis, Gelael en Latifi. Bij de herstart in ronde vijf behoudt Verstappen de leiding, maar dan verschijnt de melding 'Under investigation' met Verstappens startnummer op de monitoren van de tijdwaarneming. In de zesde ronde valt Rosenqvist uit nadat hij van de baan geraakt is. Latifi rijdt de pits in met een beschadigde voorvleugel. Bryant-Meisner krijgt een drive-through voor het veroorzaken van een aanrijding, het incident in de eerste ronde met Blomqvist en Serralles. Jones en Gilbert krijgen drive-throughs vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan, later volgt hetzelfde voor Toril en Calderon.

De waarschuwing voor Verstappen is vanwege het feit dat hij zich achter de safety-car te ver had laten terugvallen, maar er zijn verder voor hem geen consequenties. Gelael rijdt de pits in met een beschadigde frontpartij. Met nog zes ronden te gaan leidt Verstappen voor Ocon, Fuoco, Giovinazzi, Auer, Dennis, King, Nissany, Agostini en Menezes. In de 18e ronde passeert Auer Giovinazzi en is daarmee vierde, maar het podium lijkt voor de Oostenrijker buiten bereik. Verder zijn er geen noemenswaardige incidenten meer en zo wint Verstappen voor Ocon, Fuoco, Auer, Giovinazzi, Dennis, King, Nissany, Menezes en Agostini.

IMG 6336
De Israeliër Roy Nissany eindigde met een 8e plek in de Top 10

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 22 r.
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 0,8
3. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 1,7
4. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 6,1
5. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 6,8
6. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 7,6
7. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 11,8
8. Roy Nissany (Isr), Dallara F312-Mercedes, op 25,4
13. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 33,0
16. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 43,4

Stand na 6 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 103 punten
2. Antonio Fuoco, 67
3. Tom Blomqvist, 67
4. Lucas Auer, 63
5. Max Verstappen, 53
6. Jordan King, 48


2014 Gustavo Menezes
Mooi Top 10 resultaat voor VAR-coureur Gustavo Menezes.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet