Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Columns

Column Renger van der Zande: “Hoe gek ben je als je denkt die top te kunnen halen?”

480 beker hockenheim 2008

Ergens, waarschijnlijk in Europa, rijdt de nieuwe wereldkampioen Formule 1 van 2020 rond. Wie zal het zijn? Huidig viervoudig kampioen Formule 1 Sebastian Vettel werd geboren in 1987 en was dus in 2010, toen hij voor het eerst wereldkampioen werd, 23 jaar oud. Voor hem kwam een droom uit. Hij stond daarmee op het puntje van een ijsberg genaamd autosport. Het grootste deel van de ijsberg zit onzichtbaar onder water en dat is het merendeel van knokkend autosport. Hoe gek ben je als je denkt die top te kunnen halen?

Foto's: archief Renger van der Zande

480 1renger-eigenbouw-4-zomer

Vettel heeft honderden racertjes achter zich gelaten die allemaal voor de grote droom gingen. Als ik naar al die honderden ventjes in de karts, de junior klassen van de autosport en ook naar mijn eigen tijd in deze klassen kijk, dan is voor hen die top van de ijsberg heel erg bijzonder.

480 renger-met-eerste-kart
Mijn eerste kart

480 renger-leleystad-mega

Wellicht ken je dat moment ... je hebt voor het eerst gekart en jouw carrière is begonnen! Jij wilt Wereldkampioen Formule 1 worden. Wanneer je dit leest kun je denken ... hey dit gaat over mij. Zonder dat ik je probeer te ontmoedigen is één ding zeker..., je bent gek als je verwacht dat je het kunt halen.

480 Renger-vd-Zande-F-Renault 6834

Echter, hoe gaaf is het om aan die jungle tour te beginnen! Daarbij kan ik je ook verklappen dat de mensen die het wel halen, of heel ver komen, meestal ook wel prettig gestoord zijn.

480 2008-F3-Euroseries-RVDZ

Ikzelf, zei de gek, droom nog steeds wel eens dat ik de pitlimiter van een F1 auto uit klik en afgeschoten wordt. Of ik schrik wakker, of ik zit op een PS3 met een controller in mijn handen. Mijn carrière in de autosport ligt niet meer op de route naar de F1.

480 2014-TUSCC-RVDZ

De auto's en kampioenschappen waar ik in rijd zijn fantastisch en ik kan als professional in de autosport actief zijn. Wat ben ik blij dat er veel meer mooie autosport is dan alleen maar die F1. Als ik terugkijk naar de tijd dat ik dag en nacht met de autosport bezig was, dan zitten daar hele mooie, maar ook genoeg minder leuke momenten bij. Kort samengevat; als ik eenmaal met een stuurtje in mijn handen zat dan was het Renger-time. Dan kun je eindelijk gaan focussen op hard rijden. Maar voor het eenmaal weer zover was ...

480 20131117-AMG-Macao-GP-Race-0186

De meeste junior autosport seizoenen zijn weer van start gegaan. Je ziet overal volle velden met jong talent en kleine Vetteltjes in een Formule Renault, een F3 of groter geschut, vechten voor posities. En als je het motorsport nieuws een beetje volgt op websites en tv dan vind ik het erg interessant om het verhaal achter elk van deze mannen te weten. Dit zal wel komen omdat ik zelf weet hoeveel erbij komt kijken voordat je eindelijk in je auto op de grid staat. Dat begint in augustus het jaar ervoor.

rapper-dan-Ricciardo-en-Nakajima

Pak de Formule 3 Euroseries op Silverstone van afgelopen weekend. 26 Man aan de start. Het eerste wat ik doe als ik zo'n startveld zie is www.driverdb.com openen. Statistics liegen namelijk niet. En hier staan werkelijk alle races op die een coureur heeft gereden. Wat je daar niet kunt zien is hoe elk van deze rijders een budget bij elkaar moet zoeken van meer dan € 600.000,-. Voor sommige Maleisiërs een weekje salaris van pa, maar voor de meeste rijders is dit ploeteren en capriolen uithalen om het voor elkaar te krijgen. Dit zijn hele werelden van praten, overtuigen, onderhandelen, hopen, beloven en onder druk zetten gaan achter die gridpositie schuil.

480 renger dtm 1365

En soms zit er dus een mannetje tussen die over een paar jaar wereldkampioen F1 wordt. Die als eerste de jungle uit is en daar dus toch een klasse apart is gebleken. Ik ga mijn ogen weer openhouden, kijken of het mannetje rond rijdt. Nu hopen dat zijn achterban de mogelijkheden gaat scheppen om dat talent boven te laten drijven. Maar daar een volgende keer meer over.

Hartelijke groet,
Renger
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet