Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: Henk Sijtsma combineert goed doel met autoracen

Henk-Sijtsma-1

Opgegroeid als zoon van een automonteur was Henk Sijtsma altijd te vinden in de garage en zo heeft hij de passie voor auto's met de paplepel ingegoten gekregen. De interesse in auto's, en bij voorkeur de snelle mooie sportauto's, is er altijd al geweest. Alle bladen en informatie werden verzameld en hij had kasten vol modelauto's van met name bijzondere sportauto's. Ooit zou hij zelf gaan racen en dat is uiteindelijk ook gelukt. Sijtsma racet bij de ACNN in de klasse Zilhouette en daarmee is een droom werkelijkheid geworden.


Tekst: Henk Hali
Foto's: Serge Duursma

240 Henk-Sijtsma-3Samen met zijn compagnon Willie de Groot is Henk Sijtsma franchisenemer van vier McDonald's vestigingen in de stad Groningen. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de dagelijkse operationele gang van zaken en probeert samen met zijn managementteams en ruim 400 medewerkers aan de verwachtingen van de gasten te voldoen.

Het racevirus is er eigenlijk altijd geweest, maar dat bestond voornamelijk door te racen op de Playstation. Ook leuk maar ... Door de jaren heen werd Sijtsma wel eens uitgenodigd voor een race-event, hij ging diverse race- en slipcursussen doen en werd steeds enthousiaster.
Ruim vijf jaar geleden heeft de Groningse ondernemer zonder serieuze raceambities zijn racelicentie gehaald en daarna is het nog meer gaan jeuken. Zo ging hij regelmatig naar TT Circuit Assen en struinde het internet af naar mogelijkheden om zelf te racen.
Drie jaar geleden kwam Sijtsma zodoende een paar enthousiaste mannen tegen die een eigen wagen aan het bouwen waren om daarmee een eigen racecompetitie te starten. De wagen, een Zilhouette, zag er niet alleen prachtig uit, maar reed ook nog geweldig. Sijtsma was gelijk verkocht en na ruim drie maanden wachten had hij zijn eigen wagen. Tussendoor moest hij nog snel even de racelicentie opnieuw halen, want deze was inmiddels verlopen. Daarna kon Sijtsma dan eindelijk zijn droom waarmaken.

Sijtsma is enthousiast: "Na diverse testdagen was ik echt enorm onder de indruk van de Zilhouette, toch heel anders dan de Playstation. Ik kwam er al snel achter dat wanneer je geen talent hebt, racen hard werken is. Ik werd gevraagd mee te rijden in de Zilhouette Cup, maar dat vond ik eigenlijk te vroeg, ik had totaal geen ervaring. Toch ben ik ingestapt en dat komt vooral doordat de groep Zilhouette-rijders mij dankzij hun enthousiasme hebben kunnen overhalen. Hun uitgangspunt was dat iedereen serieus hard wil rijden en ook wil winnen, maar wel met respect. En dat bleek ook zo te zijn."

Henk-Sijtsma-4

Zo is Sijtsma vorig jaar zonder enige ervaring gestart in de Zilhouette Cup, waar hij het lopende seizoen vooral gebruikt heeft om ervaring op te doen. De Zilhouette Cup rijdt samen met de Ooperon BMW Cup, een mooi gevuld veld met een diversiteit aan rijders.
Rondjes rijden tijdens de vrije training bleek al snel iets anders dan een wedstrijd om punten en het kampioenschap, met medecoureurs die vol adrenaline zitten.

Zo heeft Sijtsma het afgelopen seizoen beetje bij beetje zijn prestaties kunnen verbeteren en is hij uiteindelijk als mooie middenmoter op de zesde plaats geëindigd. "Het enige wat mij een beetje frustreerde was, dat op het moment dat ik eindelijk een stapje voorwaarts maakte, de anderen ook beter gingen rijden. Toch is het gelukt om langzaam naar de staart van de kopgroep toe te kruipen."

Over de organisatie van de cup is Sijtsma tevreden: "We rijden bij de ACNN en voor zover ik kan oordelen gaat dit prima. Goed georganiseerd, duidelijke spelregels en er wordt heel goed op de veiligheid gelet. De meeste wedstrijden zijn op Assen, eentje op Zandvoort en de bedoeling is het komende seizoen ook naar Meppen te gaan. Mooi afwisselend en een prachtige uitdaging."

Henk-Sijtsma-5

Wat betreft de sponsering werkt het bij Henk Sijtsma iets anders dan bij andere rijders. "Ik gebruik mijn wagen om twee goede doelen onder de aandacht te brengen. Daarnaast organiseer ik een aantal kleine evenementen per jaar waarvoor ik bedrijven uitnodig. Iedereen mag een paar rondjes met mij meerijden en eventueel onder begeleiding van een instructeur zelf in een BMW een paar rondjes rijden. Het geld wat ik daarmee inzamel, gaat naar het Ronald McDonald Huis Groningen en Kids United (stichting waar wekelijks 100 kinderen met een beperking contributievrij kunnen trainen). De bedrijven die ook sponsor zijn van deze goede doelen, staan als medesponsor op mijn auto. Als hoogtepunt hebben we afgelopen seizoen met een aantal speciale sportauto's met ruim 60 kinderen van Kids United een paar rondjes over het circuit in Assen gereden. Een geweldige dag voor iedereen.
We zoeken nog sponsors!!! Info kun je vinden op www.kids-united.nl

Er verandert komend seizoen verder niets, we gaan lekker door zo!

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet