Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Oud STP Teambaas Andy Granatelli overleden

Afgelopen zondag overleed oud STP Teambaas Andy Granatelli. Granatelli was eind zestiger jaren de man die gasturbine revolutie op de Indianapolis Motor Speedway ontketende. Granatelli werd negentig jaar oud en overleed gisteravond aan een hartstilstand in zijn woonplaats Santa Barbara in Californië.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Andretti Granatelli Indy
De beroemde foto waarin Granatelli Andretti kust na diens zege in de Indy 500 in 1969. Andretti was er niet zo happy mee, maar liet gisteren weten diep getroffen te zijn door de dood van Granatelli.

Grote man achter Indycar-revolutie overleden
Andy Granatelli was eind zestiger jaren de grote man achter de Indycar-revolutie op Indianapolis. In 1967 schreef de door Granatelli ingeschreven STP Gasturbine-auto geschiedenis door bijna de Indy 500 te winnen. In de slotfase van de wedstrijd moest Indycar-legende Parnelli Jones met een transmissieprobleem aan de kant. De zege ging toen naar A.J. Foyt. Het jaar daarop sloot Granatelli een overeenkomst met Lotus. Maar ook de Lotus 56 van Joe Leonard sneuvelde in de eindfase van de wedstrijd met een technisch probleem. Het verongelukken van Mike Spence in een STP Lotus tijdens de voorkwalificaties legde al een zware domper op de wedstrijd. De gasturbines bleken bijzonder snel maar net niet betrouwbaar genoeg. De Indy-regelmakers waren niet bijster happy met deze ontwikkeling en nog voor het eind van 1968 werden de gasturbines definitief van de Amerikaanse circuits verbannen. In 1971 deed Colin Chapman nog een verwoede poging om een gereviseerde Lotus 56B in de F1 in te zetten. Maar uiteindelijk liep ook dit uit op een mislukking.

2013 PJ 1967
De gasturbine moet in 1967 kort voor het einde definitief aan de kant. De revolutie brak tot grote vreugde van de autofabrikanten niet echt door.

In 1969 kwam voor de STP baas de grote doorbraak. Mario Andretti won met een door STP ingeschreven Hawk III Ford de Indy 500. In de VS maakte het zowel Andretti als Granatelli onsterfelijk. Zeker vanwege de beroemde foto waarin Granatelli Andretti in Victory Lane kust. In 1973 won een door STP ingeschreven auto met Gordon Johncock achter het stuur voor de laatste maal de Indy 500. Hoewel de STP stickers in de loop der jaren op de diverse Indycars bleven verschijnen trad Granatelli niet meer als hoofdsponsor op.
NASCAR

Andy Granatelli was ook de grote sponsor achter de legendarische Richard Petty die meer dan 200 NASCAR-wedstrijden op zijn naam schreef. Een verschil van mening leidde tot het unieke blauwrode kleurenschema van de Petty auto's in NASCAR. Zelfs John Andretti reed enkele jaren geleden nog op de Brickyard in deze kleuren. Gedurende de tweede Wereldoorlog was Petty promotor van hotrod wedstrijden in de VS. Met het verscheiden van "Mr. 500" wordt er definitief een bladzijde in de Indycar-geschiedenis dichtgeslagen.

2013 Andy Granatelli Portret
Voormalig STP-eigenaar(smeermiddelen etc) Andy Granatelli op een recente foto. Ondanks zijn hoge leeftijd kwam hij jaarlijks naar de Indy 500 en verwierf uiteraard een ereplek in "The Hall of Fame."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet