Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Michael Schumacher ernstig gewond bij ski-ongeval (upd. dinsdag 11.15: Schumacher voor de tweede keer geopereerd, toestand "iets stabieler", maar nog steeds niet buiten levensgevaar)

Volgens Franse media zou oud-F1-wereldkampioen Michael Schumacher bij een valpartij tijdens het skiën in het Franse Méribel (Haute-Savoie) zwaar ten val zijn gekomen. Volgens de eerste berichten is Schumacher naar het ziekenhuis van Moutiers getransporteerd waar hij aan hoofdletsel wordt behandeld. Christophe Gernignon-Lecomte, directeur van het skigebied in Méribel, bevestigde tegenover de Franse zender RMC dat Schumacher buiten de geprepareerde pistes aan het skiën was. De directeur: "Hij is om 11.07 uur gevallen en daarbij naar eigen zeggen tegen een rotsblok gekomen. Daarbij droeg hij een helm. Om 11.15 uur waren reddingwerkers bij hem, hij werd naar het ziekenhuis van Moutiers gevlogen. Hij was in shocktoestand, een beetje door elkaar geschud, maar aanspreekbaar. Wellicht heeft hij een hersenschudding, maar geen zware."

Update 15.11 uur:
Via Bild.de werd een verklaring van Sabine Kehm, Michael Schumachers persvoorlichtster en manager, gepubliceerd. Deze luidt: "Michael is bij een privé-skitour in de Franse Alpen op zijn hoofd gevallen. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht en wordt professioneel medisch verzorgd. We vragen om begrip voor het feit dat we over zijn gezondheidstoestand niet voortdurend mededeling kunnen doen. Hij droeg een helm en was niet alleen." Naar verluidt was Schumachers zoon op het moment van het ongeval bij hem.

Update 20.30 uur:
Om 12.45 uur werd Schumacher vanuit Moutiers overgebracht naar het academisch ziekenhuis van Grenoble. Volgens Jean-Marc Grenier, dienstdoend directeur van het ziekenhuis, wird Schumacher daar rond 13.30 uur binnengebracht voor onderzoek. Even na 17.30 uur maakte de website van het dagblad "Le Dauphiné", de toonaangevende regionale krant in de Franse Alpen, melding van het feit dat er een politieauto bij het ziekenhuis arriveerde met daarin een neuroloog die uit Parijs was gekomen.

Bij de arts gaat het naar verluidt om professor Gérard Saillant, een van de wereldwijd toonaangevende orthopedisch chirurgen. Saillant is bekend voor zijn werk bij het Institute de Cerveau et de la Moelle Epinière (ICM), het in Parijs gevestigde instituut voor hersen- en ruggewervel-letsel, dat mede dankzij bijdragen van Michael Schumacher, Jean Todt (destijds nog bij Ferrari) en de toenmalige FIA-president Max Mosley werd opgericht. Na het pensioen van prof. Sid Watkins werd Saillant in december 2011 door de General Assembly van de FIA benoemd tot president van het FIA Insititute for Motor Sport Safety & Sustainability.

Een uur later kwam oud-F1-coureur Olivier Panis bij het ziekenhuis, maar hij kwam niet tot bij Schumacher en verklaarde, morgen te zullen terugkomen. In een kort televisie-interview met RMC (zie filmpje) zei Panis, verder geen informatie over Schumachers toestand te hebben. Om 19.20 uur publiceerde "Le Dauphiné" het bericht dat de gezondheid van Schumacher zou zijn verslechterd en zijn toestand als "kritiek" werd bestempeld. Om 19.40 uur volgde het bericht dat ziekenhuisdirecteur Grenier had aangegeven, dat er door het ziekenhuis geen mededelingen zouden worden gedaan, maar dat er een persverklaring werd voorbereid door de perswoordvoerster van de oud-coureur.Update 22.45 uur:
Diverse Duitse media maken naar aanleiding van een bericht van persagentschap SID melding van een verklaring van het management van Michael Schumacher. Daarin staat dat de toestand van de coureur "kritiek" is. Bij het ski-ongeval zou Schumacher "een hoofdtrauma met coma, dat onmiddellijk een neurochirurgische behandeling vergde" hebben opgelopen. Rond 21.30 uur vanavond meldde Radio Monte Carlo (RMC) dat Schumacher een hersenbloeding zou hebben.

131230 Communique-480

Hier een (summiere) persverklaring die zondagavond rond 22.00 uur door het ziekenhuis in Grenoble werd uitgegeven.

131230 Bild Screenshot

De Duitse boulevardkrant Bild pakt op zijn website natuurlijk flink uit.

Update maandag, 11.15 uur:
De toestand van Michael Schumacher is nog steeds "kritiek" en "ernstig", zo verklaarden drie artsen in het academisch ziekenhuis van Grenoble tijdens een persconferentie om 10.55 uur vanmorgen. Om de druk op Schumachers hoofd te verminderen, is in de nacht een tweede operatie uitgevoerd. "We zijn dag en nacht voor hem bezig en we doen wat nodig is, maar verder kunnen we nog niets zeggen over hoe zijn toestand zich zal ontwikkelen", verklaarde neuroloog professor Stephan Chabardes. "We zijn in contact met zijn familie, die bij hem is." Chabardes legde uit dat Schumacher zich in een kunstmatig coma bevindt om zijn conditie te kunnen stabiliseren.

In de nacht kreeg Schumacher bezoek van Jean Todt, zijn vroegere teambaas bij Ferrari, en Ross Brawn van het Mercedes-team, waarvoor Schumacher het meest recent in de Formule 1 uitkwam.

Ook professor Saillant, hoofd van het FIA Institute for Motor Sport Safety & Sustainability, die gisteren als eerste naar Grenoble kwam, voerde tijdens de persconferentie kort het woord. "Ik ben in eerste instantie gekomen als vriend en niet als arts, want de artsen hier hebben het uitstekend in de hand", aldus Saillant. "Natuurlijk maken we ons zorgen om hem, maken ook zijn vrouw en zijn kinderen zich zorgen, maar we kunnen nog niets zeggen, omdat er niets te zeggen is. De artsen werken van uur tot uur en we danken hen voor wat ze allemaal doen."

Update dinsdag, 11.15 uur:
Ook vandaag informeerden de artsen in het CHU, het academisch ziekenhuis van Grenoble, de media over de toestand van Michael Schumacher. "Zijn toestand is iets beter dan gisteren, we hebben tijd gewonnen, maar ik kan niet zeggen dat hij buiten levensgevaar is", verklaarde professor Jean-François Payer, hoofd van de anasthesie van het ziekenhuis. "Er zijn uren waarin het beter met hem gaat, en uren waarin het slechter met hem gaat", vulde professor Emmanuel Gay, hoofd neurochirurgie aan.

Gisteravond rond 22.00 uur is Schumacher voor de tweede keer geopereerd om de druk op zijn schedel te verminderen. Deze operatie is uitgevoerd na overleg met zijn familieleden, die in het ziekenhuis in Grenoble aanwezig zijn en is goed verlopen. "Zijn toestand is iets stabieler dan gisteren en we zijn zelf ook enigszins verbaasd over deze lichte verbetering, maar hij is nog steeds niet buiten levensgevaar", benadrukte professor Gay.

Professor Saillant, vriend van Schumacher en hoofd van het FIA Institute for Motor Sport Safety & Sustainability, verklaarde nog een keer dat het "onzin zou zijn om nu te speculeren over het verdere verloop van de situatie. We moeten kijken naar de informatie die we op dit moment hebben, dat is het enige." Een vraag van een journalist of Schumacher mogelijk zou kunnen worden overgebracht naar een ander ziekenhuis, wees professor Payer resoluut van de hand: "Dat zou op dit moment veel te gevaarlijk zijn. Hij wordt hier goed behandeld."


(Later meer)


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet