Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Wordt 2014 het jaar van Marciello versus Vandoorne?

 R6T8837

Hoe staat de GP2-transfermarkt ervoor nu de teams en coureurs er even een paar dagen tussenuit gaan voor de kerst? Veelbelovend, nu duidelijk wordt dat de grootste talenten in 2014 toch weer voor de relatief kostbare klasse vlak onder de Formule 1 kiezen. Europees F3-kampioen Raffaele Marciello heeft getekend bij het kampioensteam van Racing Engineering, terwijl FR3.5-runner-up Stoffel Vandoorne door McLaren bij ART wordt geplaatst. Ze gaan het opnemen tegen onder meer Tom Dillmann, Jolyon Palmer en Alexander Rossi, die ook al een contract voor 2014 op zak hebben.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Het GP2-kampioenschap stond de afgelopen jaren onder vuur vanwege de kwaliteit van de coureurs die om de titel streden. Volgens velen waren dat niet noodzakelijk de allerbeste talenten op weg naar de Formule 1. Het 'bewijs' daarvoor werd dit jaar geleverd doordat FR3.5-kampioen Jan Magnussen in één keer de opstap maakte naar de F1, terwijl GP2-kampioen Fabio Leimer maar moet hopen dat hij in het DTM onderdak vindt.

 R6T5739
Jolyon Palmer testend voor DAMS in Abu Dhabi. Boven: Raffaele Marciello bij Racing Engineering.

Ook andere GP2-toppers als Sam Bird, Felipe Nasr en James Calado werden niet gezien als F1-materiaal, hoewel Nasr een tijdlang wel met budget aan het winkelen sloeg (totdat een van zijn belangrijkste sponsors, de Braziliaanse oliemaatschappij OGX, te maken kreeg met een corruptieschandaal) en Calado reservecoureur bij Force India werd. Marcus Ericsson is intussen nog steeds een groot kanshebber voor een plaats bij Caterham.

De vorige winter maakten maar liefst vijf coureurs met een GP2-verleden de overstap naar de F1 (onder wie Giedo van der Garde), maar beeldbepalend was natuurlijk het feit dat kampioen Davide Valsecchi slechts een testzitje bij Lotus wist te veroveren – en tot overmaat van ramp aan het eind van dit jaar werd genegeerd toen Kimi Räikkönen moest worden vervangen. Dat FR3.5-kampioen Robin Frijns ook geen plaats in de F1 vond, deed intussen aan het groeiende imago van de World Series by Renault niets af: het supertrio Magnussen, Félix da Costa en Vandoorne maakte van dit FR3.5-jaar een topseizoen.

 R6T5515
Stoffel Vandoorne in Abu Dhabi achter het stuur van een van de auto's van ART.

Maar het ziet ernaar uit dat GP2 zich in 2014 zich minder zorgen hoeft te maken over de breedte en diepte van de rijderskwaliteit van het kampioenschap. De officiële aankondigingen moeten nog plaatsvinden, maar volgens betrouwbare bronnen in het GP2-paddock heeft de klasse zich verzekerd van twee van de grootste beloften voor de poorten van de F1: Europees F3-kampioen en Ferrari-protegé Raffaele Marciello stapt in de kampioensauto van Racing Engineering, terwijl McLaren-junior en vice-kampioen FR3.5 Stoffel Vandoorne de plaats van James Calado inneemt bij ART.

Marciello en Vandoorne lieten tijdens de collectieve tests op Abu Dhabi al zien dat zij als debutanten straks niet onder zullen doen voor de ervaren coureurs in de GP2. Hun belangrijkste rivalen zijn inmiddels ook al onderdak: DAMS was er al vroeg uit met Jolyon Palmer, Caterham gaat door met Alexander Rossi en Russian Time gaat zijn tweede jaar in met opnieuw Tom Dillmann in de gelederen. Stéphane Richelmi blijft nog een jaar bij DAMS, Rio Haryanto komt Rossi vergezellen bij Caterham. Het is nog onduidelijk wie de tweede auto van Russian Time gaat besturen, maar mogelijk wordt dat een Rus. Nikolaj Martsenko lijkt dan een aardige gok.

IMG 0434
Alexander Rossi voor Caterham tijdens de test op Yas Marina.

Bij Racing Engineering staat Mitch Evans op pole voor de tweede auto. De beschermeling van Mark Webber testte al voor Racing Engineering en is talentvol genoeg om Marciello zeer scherp te houden. Julian Leal is in ieder geval weg bij het Spaanse team. Hij gaat verder bij Carlin. André Negrão onderhandelt over het tweede zitje bij het team van Trevor Carlin, gesteund door het budget van Negrão senior. Arthur Pic, de jongere broer van Charles Pic, gaat zo goed als zeker rijden voor het 'nieuwe' team Campos, dat de plek van Addax overneemt. Bij MP Motorsport ligt een vervolg voor Daniël de Jong voor de hand, maar over de tweede coureur moet het team uit Westmaas nog een knoop doorhakken. In Abu Dhabi testten Will Stevens en Tio Ellinas voor de Nederlanders.

Al eerder aangekondigd waren de verlenging van Simon Trummer bij Rapax en de overstap van Daniel Abt van ART naar Hilmer. De naam van de Argentijnse GP3-promovendus Facu Regalia doet de ronde voor de tweede auto van Hilmer. Vorige week maakte Arden bekend dat René Binder overkomt van Lazarus. Is dat allemaal 100% zeker? In 2014 verlopen er nog diverse deadlines voor sponsorbudgetten en bankgaranties, dus principeovereenkomsten kunnen altijd worden opgezegd, maar dit is de beste indruk die we van de huidige transfermarkt kunnen geven. Alleen bij Trident en Lazarus gaan nog geen duidelijke namen rond. De twee Italiaanse teams hebben weinig eigen budget en wachten dus tot op het laatst om de beste pay drivers tegen een zo hoog mogelijk bedrag binnen te halen.

IMG 0429
Daniël de Jong tijdens de test in Abu Dhabi. Een tweede volledig seizoen GP2 ligt voor de hand.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet