Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Help de ex-Frank Gardner/Rob Slotemaker Chevrolet Camaro restaureren!

Race-Car-Re-Birth

Op 12 december is op de website Kickstarter.com de wereldwijde crowdfunding-campagne gestart voor het project 'Race Car Re-birth' van de Amsterdamse racefamilie Moritz. Doel is 200.000 euro bijeen te krijgen om de ooit bloedsnelle Groep 5 Chevrolet Camaro racewagen van Frank Gardner en Rob Slotemaker te restaureren. Deelnemers die op Kickstarter geld doneren kunnen de auto straks opnieuw op de circuits in actie zien en, afhankelijk van hun inleg, zelfs een rondje meerijden.

Tekst en foto's: PR

Deze Groep 5 *) Chevrolet Camaro kent een roemruchte geschiedenis. Met 550 pk uit een 7-liter Chevy motor en 1.350 kilo was hij geducht en alleen geschikt voor topcoureurs. Zoals de legendarische Australische Formule 1- en toerwagencoureur Frank Gardner (1930-2009) die er in 1973 vijf races op rij mee won in het Britse toerwagenkampioenschap.

stuart1

Daarna verkocht Frank de auto aan de roemruchte 'Isle of Man'-motorcoureur Stuart Graham (1942), die de wagen doorverkocht aan een andere legende: de Nederlandse antislipexpert en coureur Rob Slotemaker die met de Camaro aan Europese races wilde meedoen. Een noodlottig ongeval in 1979 maakte echter een einde aan de plannen van Slotemaker.

'Race Car Re-birth' – het project (www.facebook.com/RacecarRebirth)
Nabestaanden van Slotemaker ontdekken na zijn dood een briefje met als laatste wil dat de Camaro naar Bert Moritz, coureur/specialist in Amerikaanse racewagens, moet. Nu, 33 jaar later, kwijnt de auto weg in een loods achter Moritz Tuning in Amsterdam, het bedrijf van John Moritz. Samen met zijn zoon Patrick en broer Bert Moritz willen zij de Camaro weer raceklaar maken.

moritz


Besloten wordt om via Kickstarter racefans over de hele wereld te bewegen of zij geld willen steken in het 'Race Car Re-birth'-project waarover een promotiefilm is gemaakt met Jan Lammers, Henny Hemmes, Bert Moritz en oud-monteur Mark Lesueur. Binnen 30 dagen zal er een bedrag van 200.000 euro opgehaald moeten worden. Dit is het minimale bedrag dat nodig is om de auto te restaureren, alsmede voor de productie van zes tv-afleveringen over de restauratie.

camaro

Kickstarter (www.kickstarter.com)
Kickstarter.com stelt zich ten doel om projecten op gebieden als (speel)films, games, muziek, kunst, design en techniek via crowdfunding mogelijk te maken. Kickstarter kent veel projecten van klein tot groot die tot leven worden gewekt door mensen die bij die projecten betrokken willen zijn. Sinds de lancering in 2009 hebben 5.3 miljoen mensen 897 miljoen dollar ingelegd en 52.000 creatieve projecten helpen realiseren.

Frank Gardner (www.frankgardnerracing.com)
Frank Gardner, die in de Camaro racete onder de naam 'Castrol/SCA Chevrolet Camaro', heeft ook boeken geschreven: 'Castrol Racing Drivers Manual' en 'Drive to Survive'. Tijdens veel van zijn races was Mark Lesueur zijn monteur. Er is een prachtige film met de titel 'Race Craft', gemaakt door Castrol, over de Camaro met Frank Gardner.

groep5

Rob Slotemaker (http://www.slotemakers.nl/nl_NL/historie.html)
Rob Slotemaker (1929-1979) groeide in Nederland en daarbuiten uit tot dè expert op het gebied van wagenbeheersing. Zijn antislipschool maakte internationale furore, evenals zijn racesuccessen. Als oprichter van de Rensportschool Zandvoort stond hij aan de basis van de racecarrières van veel Nederlandse racetalenten, onder wie Jan Lammers.

*) Groep 5 is een technische aanduiding voor het tunen en aanpassen van een racewagen zoals die door de internationale autosportfederatie FIA reglementair is vastgelegd.

groep5 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet