Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

BRCC: Eén BRCC Endurance met drie Belgische Kampioenschappen. Zandvoort op kalender

Kronos Events heeft de voorbije weken aandachtig naar vele betrokken partijen geluisterd en heel veel gewikt en gewogen. Rekeninghoudende met hun advies en hun opmerkingen, en in nauwe samenwerking met RACB Sport, heeft de promotor er uiteindelijk voor gekozen om te innoveren en de kaarten van het derde seizoen van het BRCC Endurance te herschudden.

Tekst en foto's: PR

Een beetje teruggrijpend naar een roemrijk verleden van de Belgische Endurance-racerij, zullen er in 2014 in het BRCC Endurance drie Belgische kampioenschappen worden betwist. Drie kampioenschappen met aparte klassementen, aparte puntentoekenningen, drie aparte officiële podia en dus drie keer een strijd om Belgisch Kampioen te kunnen worden!

BRCC 2014 - Endurance Pro

De Endurance Pro zal voorbehouden zijn aan de GT Pro Evo, GT Pro en Silh Pro Evo.

BRCC 2014 - Endurance Cup

In de Endurance Cup zitten de GT Cup, GT Challenger, Tour Pro Evo en Silh Pro.

BRCC 2014 - Endurance Trophy

De Endurance Trophy is voorbehouden aan GT Light, Silh Light, Tourisme Pro, Challenger en Light.

Op technisch vlak is er één nieuwigheid en die heeft betrekking op de verdeling van de Silhouette-klassen in de drie kampioenschappen. De Silhouette Pro Evo zijn de auto's met een niet gewijzigde V8 motor, de Silhouette Pro omvat de ex-S1 met een gewijzigde V6 motor, en de Silhouette Light is de gewezen S2, met niet gewijzigde V6 motor.

In de drie kampioenschappen zal een specifieke Balance of Performance gelden. Tijdens het voorbije seizoen van het BRCC Endurance bleek immers de door RACB Sport uitgedokterde BOP telkens uitstekend te zorgen voor het nivelleren van de onderlinge krachtverhoudingen van de auto's die vooraan streden.

Voortaan zal RACB Sport zich voor elk kampioenschap baseren op rondetijden, maar evengoed rekeninghouden met de verschillen tussen bepaalde auto's in dezelfde klasse. Indien nodig zal er ingegrepen worden met technische beperkingen, of extra gewicht of langere pitstops.

De bedoeling van al deze maatregelen is zowel in Endurance Pro, Endurance Cup als Endurance Trophy spannende races te beleven.

Xavier Schène van RACB Sport hierover: "De BOP die totdan voor de lagere categorieën van toepassing was, hield weinig of geen rekening met de onderlinge waarden, gezien ieder voor zich streed voor de zege in zijn klasse. In 2014 blijven alle klassen behouden, maar er is geen cumul meer – en dus ook geen halve punten meer - , gezien de BOP er moet voor zorgen dat verschillende auto's zoveel mogelijk gelijke winstkansen krijgen in één van de drie kampioenschappen."

Om een té sterke dominatie van één type auto te vermijden, is een handicap in functie van het resultaat voorzien: de Top 3 in de uitslag van elk kampioenschap zal hierdoor in de eerstvolgende race extra seconden moeten uitzitten.

Net zoals afgelopen seizoen worden de vijf beste resultaten weerhouden voor de berekening van de drie Belgische titels.

Het seizoen van het BRCC 2014 loopt opnieuw over zes meetings. Het derde jaar van het BRCC begint op Circuit Zolder met het New Race Festival op 26 en 27 april. Op 10 en 11 mei is er op het Franse Dijon de Trophée de Bourgogne. 5 en 6 juli staan de F3 Masters op het Nederlandse Zandvoort op het programma, waarna er op 25 en 26 juli wordt aangetreden in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa. Op 6 en 7 september volgen de 600 Km van Spa-Francorchamps en de finale vindt plaats op 11 en 12 oktober met de Belgian Masters op Circuit Zolder.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet