Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Brendon Hartley en Marc Lieb completeren Porsche-LMP1-kader, nieuwe sportwagen heet 919 hybrid

131215 Porsche LMP1 lineup
Porsche-coureurs flankeren de 919 hybrid tijdens de gala-avond in Weissach

Het Porsche-rijderskader voor het LMP1-programma in 2014 is compleet. Tijdens de traditionele 'Night of Champions' in Weissach stelde de Duitse fabrikant gisteravond de twee nog ontbrekende coureurs voor. Naast Mark Webber, Timo Bernhard, Romain Dumas en Neel Jani, die al eerder werden bekendgemaakt, gaan ook Marc Lieb en Brendon Hartley deel uitmaken van de bezetting van de LMP1-sportwagens, die de type-aanduiding '919 hybrid' meekrijgen. Daarmee zet Porsche de lijn voort vanaf de legendarische 917 via de actuele hybride-sportwagen 918 naar de raceauto voor volgend jaar, die eveneens van hybride-technologie is voorzien. Naast het LMP1-project als vlaggenschip staat er bij Porsche echter nog meer op de agenda. Het merk zelf spreekt van het meest omvangrijke sportprogramma in de geschiedenis.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Zo zal het Porsche Team Manthey opnieuw met een tweetal Porsches 911 RSR actief zijn in de GTE-klasse van het FIA WEC. Omdat de technische ontwikkeling voor deze klasse voor de komende twee jaar werd bevroren, werd voorafgaand aan de laatste race van het afgelopen seizoen in Bahrein nog een flink geëvolueerde versie gepresenteerd, waarvan Porsche hoopt dat daarmee de kinderziekten van het voorgaande model, met name overmatige bandenslijtage, zijn opgelost. Ook is er een fabrieksproject onder de vlag van Porsche North America in samenwerking met CORE Autosport in het nieuwe Tudor United Sportscar Championship (dat we van de Amerikanen voortaan TUSC moeten noemen). In deze serie, die eind januari start met de 24 Uur van Daytona, zet Porsche twee RSR's in.

131215 Porsche rijders De Porsche LMP1-rijders, vlnr Webber (die nog niet in Porsche-kleding mag optreden), Jani, Dumas, Bernhard, Lieb en Hartley

GT-talent 'Mako' gecontracteerd
Ook het Porsche-rijderskader is tot recordgrootte gegroeid. In totaal heeft het merk volgend jaar 20 coureurs onder contract, inclusief vier junioren (Sven Müller, Alex Riberas, Connor de Filippi en Michael Christensen) en een ondersteunde rijder in de Porsche Mobil 1 Supercup (Earl Bamber). Naast de bestaande GT-rijders werd ook de talentvolle Fransman Frédéric Makowiecki gecontracteerd. Hoewel hij de laatste jaren vooral furore maakte met Aston Martin en McLaren, is ook Porsche voor 'Mako' niet nieuw, want hij won in 2010 de Franse Porsche Carrera Cup.

131215 Porsche Mako
Fred Makowiecki maakt voortaan deel uit van het GT-kader

Porsche Cup voor Martin Ragginger
De overwinning in de Porsche Cup, het traditionele klassement voor privérijders, ging naar de Oostenrijker Martin Ragginger, ondermeer dankzij successen in de ADAC GT Masters, de VLN, Grand-Am en de klassezege in de categorie A6-Am tijdens de Dunlop 24H DUBAI. Australisch GT-kampioen Klark Quinn eindigde als tweede, de Duitser Robert Renauer werd als derde geklasseerd.

131215 Porsche Cupwinnaars
Uitreiking van de cheques aan de Porsche-cupwinnaars, vlnr sportdirecteur Hartmut Kristen, Dr. Wolfgang Porsche, winnaar Martin Ragginger, de als tweede geklasseerde Klark Quinn, Robert Renauer en Porsche-bestuurslid Wolfgang Hatz
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet