Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Betere pitstopstrategie bezorgt AF Corse-Ferrari winst in eerste deel Gulf 12H, Bleekemolen tweede

131213 Gulf12H Race1 Start
Het veld van 21 auto's bij de start van de derde 'Gulf 12 Hours'

De Ferrari van het Italiaanse team AF Corse, dat de afgelopen twee edities van de race heeft gewonnen, leidt ook na de eerste helft van de derde aflevering van de 'Gulf 12 Hours' op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi. Bij het vallen van de zwart-wit geblokte vlag na de eerste zes uur van de race hadden coureurs Marco Cioci, Steve Wyatt en Michele Rugolo in totaal 152 ronden afgelegd. De Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het team Abu Dhabi by Black Falcon met Jeroen Bleekemolen, Bernd Schneider en Khaled Al-Qubaisi domineerde weliswaar tijdens de eerste drie uur, maar verloor tijd bij een pitstop tijdens een safety-car-fase. Daardoor kwam de Ferrari aan de leiding en hield deze gedurende de resterende tijd vast. Bleekemolen reed een prachtige stint, waarin hij de achterstand verkleinde, maar daarna zorgde een vastzittende wielmoer tijdens een volgende pitstop voor meer tijdverlies. De Mercedes eindigde zo 53,9 seconden achter de Ferrari. De nieuwe Bentley eindigde met een ronde achterstand op de derde plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Abu Dhabi, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

"De auto is heel goed", bericht Jeroen Bleekemolen, "al blijft de bandenslijtage wel aanzienlijk." Hoewel de Nederlander, die vanaf pole de eerste stint voor zijn rekening nam, "maar op 80 procent" reed, bouwde hij meteen een aanzienlijke voorsprong op. "Na een paar ronden keek ik in mijn spiegels en was verbaasd hoe groot het gat was", vertelde hij. De Mercedes reed zonder problemen zijn ronden, wat niet kon worden gezegd van de andere Black Falcon-SLS met Klaas Hummel, Andreas Simonsen en Adam Christodoulou. Deze kwam na 43 ronden binnen met Hummel aan het stuur en stond vervolgens bijna drie uur in de pits vanwege een lek aan de remleiding van het rechter achterwiel. Na reparatie kon het team de race weer voortzetten.

131213 Gulf12H R1 Reparatie Mercedes
Reparatie aan de remleiding van de Black Falcon-Mercedes met Klaas Hummel

Er waren ook problemen voor de MRS-McLaren na een aanrijding met de nummer 90-Nova-Ginetta en voor de Slamstop Racing-Ferrari (een van de auto's die door Kessel wordt ingezet), die in de vangrails belandde, maar eveneens de race kon voortzetten. Dat kon niet worden gezegd van de Dragon Racing-McLaren, die met een gebroken ophanging al na 56 ronden uitviel. Sommigen kwamen zelfs niet eens zo ver: de Kessel-Ferrari, die gisteren in de kwalificatie de snelste tijd reed, werd van het evenement uitgesloten omdat de Nigeriaanse coureur Kola Aluko niet was komen opdagen en je reglementair minimaal drie rijders moet hebben. De Rhino's Leipert-Lamborghini moest forfait geven vanwege een opgeblazen motor, waarvoor geen vervanging kon worden gevonden.

131213 Gulf12H R1 Ferrari
De AF Corse-Ferrari eindigde bovenaan na het eerste deel van de race

Uitslag:
1. Cioci/Wyatt/Rugolo, Ferrari 458 GT3, 152 ronden in 6.01:23,123 (gem. 140,18 km/u)
2. Al Qubaisi/Bleekemolen/Schneider, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 53,906
3. Kane/Smith/Meyrick, Bentley Continental GT3, op 1 ronde
4. Zampieri/Broniszewski/Ramos, Ferrari 458, op 1 ronde
5. Wainwright/Carroll/Bell, McLaren MP4-12C GT3, op 2 ronden
6. Guilvert/Dermont/Perera, Porsche 997 GT3 R, op 4 ronden
7. Fatien/Goethe/Hall, Lamborghini Gallardo LP600+ GT3, op 7 ronden
8. Bohn/Melnikov/Allemann, Porsche 991 GT3 Cup, op 7 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet