Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Jeroen Bleekemolen start vanaf pole in Abu Dhabi

131212 Gulf12H Quali Mercedes 3
De Team Abu Dhabi by Black Falcon-Mercedes start morgen vanaf de pole-position

Samen met zijn teamgenoten Bernd Schneider en Khaled Al Qubaisi start Jeroen Bleekemolen in de Team Abu Dhabi by Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 vanaf de pole-position voor de derde editie van de Gulf 12 Hours op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi. Weliswaar kwam het trio met een gemiddelde tijd van 2:11,377 minuten uit de optelling van de persoonlijke snelste ronde van de drie coureurs 0,295 seconde tekort op Thomas Kemenater en Giacomo Piccini, de rijders in de Kessel Racing-Ferrari, maar omdat bij dit team de reglementair voorgeschreven derde rijder (de Nigeriaan Kola Aluko) ontbrak, kregen Bleekemolen, Schneider en lokale held Al Qubaisi de pole in handen. De derde tijd was voor de tweede Kessel-Ferrari met coureurs Michael Broniszewski, Daniel Zampieri en Cesar Ramos.

Tekst: René de Boer (vanuit Abu Dhabi, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Nadat Jeroen Bleekemolen na de beide vrije trainingen in de ochtend nog niet geheel tevreden was met de afstelling van de auto, bleken de doorgevoerde veranderingen voor de kwalificatie duidelijk hun vruchten af te werpen. "De auto is nu een stuk beter", aldus Bleekemolen, die samen met Bernd Schneider en Khaled Al Qubaisi het succes tijdens de 24 Uur van Dubai eerder dit jaar in Abu Dhabi wil herhalen. Zoals bekend maakten Bleekemolen en Schneider ook samen deel uit van het winnende Mercedes-Benz-team tijdens de 24-uursrace van de Nürburgring. Schneider won bovendien de twaalf-uursrace van Bathurst en de 24 Uur van Spa-Francorchamps. "Toch wordt het hier zeker niet gemakkelijk", kondigde Bleekemolen aan. "De Avon-banden, die hier gebruikt worden, zijn voor onze auto niet optimaal. Iedereen heeft met flinke slijtage van de achterbanden te kampen en het is dus de vraag wie die zo lang mogelijk heel kan houden. Ik denk dat de Ferrari's het wat dat betreft een beetje beter doen dan wij." Met een tijd van 2:10,736 minuten draaide Bleekemolen na Piccini de op één na snelste ronde van alle rijders en was hij ook de snelste van de drie Mercedes-coureurs. "Daarbij maakte ik nog een foutje, dus het had nog iets sneller gekund", gaf onze landgenoot toe.

Ook Klaas Hummel met SLS AMG
Bleekemolen is niet de enige Nederlander die in Abu Dhabi met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in actie komt. Ook Klaas Hummel bestuurt een sportwagen met vleugeldeuren, net als die van Bleekemolen ingezet door het Black Falcon-team. Samen met zijn teamgenoten Andreas Simonsen uit Zweden en Adam Christodoulou uit Groot-Brittannië kwalificeerde Hummel zich als negende in het 22 teams sterke veld. Daarmee staat het trio één plaats achter de snelste auto uit de CN-klasse, de Wolf GB08 met rijders Alessandro Latif, Guglielmo Belotti en Ivan Bellarosa. De Bentley Continental GT3, die zoals gemeld in Abu Dhabi zijn racepremière beleeft, werd met rijders Steven Kane, Guy Smith en Andy Meyrick als vijfde geklasseerd. De tijdens van Kane en Smith lagen binnen een halve seconde, Meyrick moest 1,7 seconde op Kane en 1,2 seconde op Smith toegeven.

De race is in feite een wedstrijd van twee maal zes uur met reparatiepauze daartussen. Het eerste gedeelte van de race start morgen om 9.30 uur lokale tijd (6.30 uur CET) en eindigt om 15.30 uur (12.30 uur), het tweede deel start om 17.55 uur (14.55 uur) en eindigt om 23.55 uur (20.55 uur).

131212 Gulf12H Quali Ferrari 12
De Kessel-Ferrari was het snelst, maar wordt teruggezet omdat hier maar twee van de drie verplichte rijders in actie kwamen

Uitslag:
1. Kemenater/Piccini, Ferrari 458 GT3, 2:11,082
2. Al Qubaisi/Bleekemolen/Schneider, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 2:11,377
3. Zampieri/Broniszewski/Ramos, Ferrari 458 GT3, 2:11,439
4. Bobbi/Skryabin/Pierguidi, Ferrari 458 GT3, 2:11,646
5. Kane/Smith/Meyrick, Bentley Continental GT3, 2:11,881
6. Cioci/Wyatt/Rugolo, Ferrari 458 GT3, 2:12,200
7. Flor/Salaquarda/Castellacci, Ferrari 458 GT3, 2:12,295
8. Latif/Belotti/Bellarosa, Wof GB08, 2:12,728
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet