Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Ho-Pin Tung rijdt OAK Racing Team naar kampioenschap

2013 hopin sepang

Ho-Pin Tung heeft zijn eerste seizoen in de Asian Le Mans Series met een klinkende overwinning afgesloten. Daarmee schonk hij zijn team, het Oak Racing Team Total, het kampioenschap in de LMP2-klasse dat uitgevochten werd tussen zijn team en dat van KCMG.

Tekst en foto: PR

Op het Formule 1-circuit van Sepang, Maleisië, reed de Chinees drie van de vier stints in de drie uurs race. Teamgenoot David Cheng reed de eerste stint van drie kwartier. Omdat hij wordt geacht verreweg de snelste rijder van de twee te zijn kreeg Ho-Pin drie aaneensluitende stints, dus 2 uur en een kwartier in totaal, voor zijn kiezen. ´In de bloedhitte was ik bloedsnel,´ vertelt Ho-Pin Tung trots. Hij finishte 1 minuut 20 voor zijn naaste belager, tweevoudig Formule Nippon-kampioen Tsugio Matsuda van het KCMG-team, waarmee hij zijn dominantie onderstreepte. In het seizoen 2013 scoorde de Nederlandse Chinees twee maal de hoogste trede van het rostrum in het Asian Le Mans Series-kampioenschap.

'Het ging het hele weekend goed,´vatte Ho-Pin Tung zijn successen samen. In de vrije trainingen was ik snel, ondanks de wisselende weersomstandigheden en in de kwalificatie was er een P2. Toen ik de auto overnam na de eerste stint, hadden we 35 seconden achterstand. Op dat moment stapte ook Matsuda in, die ook drie van de vier stints zou rijden. Ik was duidelijk sneller en ik heb er voor gekozen om hem op een imponerende manier in te halen. Hij snapte de boodschap,´grinnikt Ho-Pin Tung. ´Aan de finish was mijn voorsprong 1 minuut twintig.´

Het Oak Racing Team Total verdiende met dit kampioenschap een toegangsbewijs voor de 24 uur van Le Mans. Ho-Pin heeft Le Mans-ervaring, dus het ligt voor de hand dat de Chinees met zijn succes van vandaag een goede kans maakt om op het fameuze circuit in Frankrijk weer van de partij te zijn. Over zijn 2014 seizoen zal Ho-Pin Tung in de eerste maanden van het nieuwe jaar mededelingen kunnen doen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet