Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Van Gisbergen wint R2 Sydney 500. 5e titel voor Jamie Whincup

Met zijn zege in de tweede wedstrijd van de Sydney 500 heeft Tekno Autosports-coureur Shane van Gisbergen zijn in het begin van het seizoen gestelde doelstelling om als vijfde in het kampioenschap te eindigen vervuld. Jamie Whincup eindigde met zijn Red Bull Team Holden als derde en behaalde daarmee zijn vijfde V8 Supercartitel.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull Australia, Holden/FPR/Erebus Racing

2013 Start Race
Vanaf pole neemt Shane van Gisbergen direct de leiding tijdens de tweede
wedstrijd van de Sydney 500.

Van Gisbergen wint R2 in Sydney. Vijfde titel voor Jamie Whincup
Tekno Autosports-coureur Shane van Gisbergen drukte met zijn Holden Commodore VF duidelijk zijn stempel op de wedstrijd. Vanaf pole nam de Nieuw Zeelander met Brabantse roots direct de leiding en kwam in de 21e ronde voor zijn eerste verplichte stop naar binnen. In de 51e ronde kwam Van Gisbergen voor de allerlaatste maal voor brandstof en vers rubber naar binnen. Daarna was de Tekno Autosports Holden Commodore dertien ronden lang in een fel duel met Jason Bright verwikkeld. In de 64e van de 74 ronden tellende wedstrijd nam Van Gisbergen definitief de leiding en behaalde met de Tekno Autosports Holden Commodore VF zijn tweede V8 Supercar-overwinning dit seizoen. Van Gisbergen won zowel de openings- als slotwedstrijd van het V8 Supercar-kampioenschap.

Tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag pakte Van Gisbergen in een "omstreden" actie de tweede plek na contact met zijn landgenoot Fabian Coulthard. De sportcommissarissen oordeelden dat SVG slechts 25 kampioenschapspunten moest inleveren. Het vormde geen belemmering om vandaag achter de Triple Eight Red Bull Team Holdens en de Ford Performance Ford Falcons de vijfde plek in het kampioenschap veilig te stellen. Daarmee was Van Gisbergen duidelijk "the best of the rest"

Van Gisbergen: "Het is een jaar van ups and downs geweest, maar wat een fantastische manier om het seizoen op deze wijze te beëindigen. Die auto was gewoon fantastisch vandaag."

2013SydVanGisbergen
SVG klasse apart in R2

Vijfde V8 Supercartitel voor Jamie Whincup
Red Bull Team Holden-coureur Jamie Whincup behaalde tijdens de Sydney 500 zijn vijfde V8 Supercartitel. Tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag behaalde Whincup zijn 75e overwinning en had aan een 18e plek voldoende om de titel veilig te stellen. In een fel gevecht om de tweede plek toucheerde Whincup in de 65e ronde de Holden van Jason Bright. Het race-instinct van Whincup overheerste het titelinstinct.

2013 JW Race 2 F
Jamie Whincup viert zijn vijfde V8 Supercartitel.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet