Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Zolder terug op internationale GT-kalender

zolder-racestart-sro
In april van dit jaar was de FIA GT Series te gast op Zolder

Er lijkt vandaag geen einde te komen aan het goede nieuws uit België. Werd eerst vanmiddag Maxime Martin aangekondigd als DTM-fabrieksrijder bij BMW, slechts enkele uren later volgde de melding dat, in tegenstelling tot eerdere berichten, Zolder volgend jaar alsnog als gastheer mag optreden voor een ronde van de Blancpain GT Series, voorheen bekend als respectievelijk FIA GT Series, FIA GT1 World Championship en FIA GT Championship. Tijdens het weekeinde van 11 en 12 oktober 2014 is de klasse op de Limburgse omloop te gast voor een meeting die meetelt voor het sprintklassement, de voorlaatste ontmoeting van het seizoen. Zolder neemt daarbij de plaats in van het Spaanse Navarra, dat eerder als locatie werd aangekondigd, maar nu dus zijn plek op de kalender is kwijtgeraakt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Het wordt een druk weekeinde op Zolder, want naast de beide GT Sprint-wedstrijden van elk 60 minuten, met de traditioneel daaraan voorafgaande trainingssessies, is ook het Belgian Racing Car Championship (BRCC) tijdens de 'Belgian Masters' gedoopte ontmoeting op Zolder te gast. Met de terugkeer van de internationale GT's naar Zolder is België het enige land dat twee evenementen van de Blancpain GT Series binnen zijn landsgrenzen heeft, want tijdens het laatste weekeinde van juli vindt traditioneel het seizoenshoogtepunt plaats in de vorm van de Total 24 Hours of Spa op het circuit van Spa-Francorchamps. Ook op Zolder hebben de GT's echter een lange traditie, want al jarenlang reden de FIA GT Series en de diverse voorgangers onder andere benamingen wedstrijden op het voormalige Grand Prix-circuit. In april van dit jaar was er nog succes voor onze landgenoot Peter Kox, die samen met de Slowaak Stefan Rosina in de Blancpain-Lamborghini de FIA GT-race op zijn naam schreef.

Stéphane Ratel, die met zijn SRO Motorsports Group voor de organisatie van het kampioenschap tekent, zegt: "Zolder speelt een belangrijke rol in de historie van de diverse internationale GT-series van SRO. Nadat er wedstrijden voor vrijwel elke serie die we organiseerden plaatsvonden, ben ik blij dat we er nu ook met onze nieuwe Blancpain GT Series zullen terugkeren. Voor mij is Circuit Zolder verbonden met vele plezierige herinneringen, omdat het circuit goed is voor close, competitief racen op een spannend baanverloop. Het is ook een van de geliefde circuits bij het publiek en we hopen dat 2014 daarop geen uitzondering vormt." Thierry Deflandre, directeur van Circuit Zolder, verklaart: "Vanzelfsprekend zijn we blij met de kalender van de Blancpain GT Series. SRO Motorsports Group en Circuit Zolder werken al jarenlang samen en we kijken er zeer naar uit, dit in de toekomst voort te zetten." Een laatste commentaar komt van regerend FIA GT-kampioen Laurens Vanthoor, die naast het circuit woont: "Prachtig nieuws. Zolder verdient een internationaal evenement met status. Ik ben er blij om dat ik mijn titel letterlijk in mijn achtertuin kan verdedigen. Het is altijd enorm motiverend om voor eigen publiek te racen."
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet