Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ross Brawn vertrekt bij Mercedes

Brawn

Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu het Formule 1-seizoen 2013 is afgelopen is het bevestigd: Ross Brawn vertrekt aan het eind van dit jaar bij Mercedes. De teambaas verlaat hiermee het team dat hij begin 2009 overnam en waarmee hij, onder zijn eigen naam Brawn GP, direct wereldkampioen werd.

Tekst: Daan Jeuken

Nieuw begin
Met de grote reglementsveranderingen van 2014, vond Brawn dit hét moment om op te stappen. "2014 is het begin van een nieuwe tijd, daarom vonden wij het ook tijd voor een nieuw begin van Mercedes. We hebben dit jaar de overdracht al zorgvuldig voorbereid, dus we zijn helemaal klaar om het team over te dragen aan Toto Wolff en Patty Lowe."

Eén team
Brawn werd in 2008 teambaas van Honda, maar na een jaar stapte het Japanse concern plotseling uit de Formule 1. Brawn redde het team van de ondergang en hij erfde daarmee ook direct een ontzettend goede auto, waarmee Jenson Button dat jaar wereldkampioen werd. Na één seizoen werd het team overgenomen door Mercedes. Brawn bleef aan als teambaas en hij zorgde de afgelopen drie jaar dat de motorafdeling in Duitsland en het team in Brackley één team gingen vormen. De stijgende lijn op sportief gebied werd afgelopen jaar pas ingezet: na de vierde plaats in 2010 en 2011 en de vijfde in 2012 eindigde Mercedes dit jaar tweede in het constructeurskampioenschap.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet