Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Rast pakt zege Silverstone en kop klassement

René Rast heeft zondag de Porsche Supercup-race op Silverstone gewonnen. Hij was na 12 ronden de snelste rijder. De titelverdediger leidde van start tot finish. Door de punten voor pole en de zege pakt Rast de koppositie in het tussenklassement over van de erg tegenvallende Sean Edwards.

Tekst: Marc Kok

Bij de start behoudt polesitter René Rast de eerste plek. Zijn teamgenoot Norbert Siedler verliest echter wel twee plaatsen en valt terug naar 4. Kevin Estre en Nick Tandy profiteren en pakken een plekje winst. Zij gaan naar P2 en 3. Jeroen Bleekemolen knokt voor plek 5 met Christian Engelhart, maar moet genoegen nemen met de 6de stek. Klassementsleider Sean Edwards had zaterdag een dramatische kwalificatie en moet zich zien terug te knokken vanaf rang 10.

Tandy geeft gas
Terwijl gastrijder Al Harthy vlak na de start al rokend de pitstraat bezoekt en een andere gastrijder Ozbek spint, benut Nick Tandy zijn kennis van z’n thuisbaan. Hij verrast Estre en pakt de runner-up positie. Rookie Estre ligt direct onder vuur van Siedler, maar met veel kunst- en vliegwerk weet de Fransman voorlopig de 3de stek te behouden. Patrick Huisman is ondertussen 9de (gestart als 12de) en Sebastiaan Bleekemolen is teleurstellend 16de (begonnen als 15de)

Jacht
Tandy is na 4 ronden de rapste man op de baan. Hij gaat op jacht naar René Rast, al moet hij nog een seconde goedmaken. Op de 5.891 meter lange baan is ondertussen Sebastiaan Bleekemolen aan het vechten met zijn teamgenoot bij Aevitae Bleekemolen Racing, Alessandro Zampedri. De twee rijders willen duidelijk naar voren, want op de plekken 15 en 16 horen zij niet te zitten.

Settelen
Zoals vaker in de Porsche Supercup, is het veld halfweg koers gesetteld. Echt veel positiewisselingen zullen er waarschijnlijk niet meer komen. Rast heeft nog steeds een tel voorsprong op Tandy, terwijl Siedler op plek 3 zo’n drie seconden moet toegeven. Vanaf P4 (Estre) zien we een treintje met achtervolgers Engelhart, Jeroen Bleekemolen, Rosina en Giermaziak.

Slotfase
In de slotronde zet Tandy aan om Rast onder druk te zetten. Maar in plaats van mogelijke positiewinst, verliest Tandy bijna de controle over zijn Porsche en mag hij blij zijn dat hij zijn dure bolide op de baan kan houden. Uiteraard is Rast nu definitief weg en kan de Duitser simpel naar de winst racen. Tandy mag als de runner-up naar het ereschavot, Siedler is de nummer 3. Jeroen Bleekemolen finisht als 6de, Patrick Huisman weet na een vurig slotgevecht met Sean Edwards nipt de 9de stek veilig te stellen, terwijl Sebastiaan Bleekemolen nog twee plekjes wint en als 14de wordt geklasseerd.

Blunder organisatie
Na de finish is er nog tumult. De wedstrijdleiding vergeet na de afgesproken 12 ronden de zwartwit geblokte vlag uit te hangen. Daardoor denkt Tandy nog door te kunnen racen, terwijl Rast afremt als winnaar. Tandy passeert Rast en blijft op topsnelheid doorgaan. Halverwege rondje 13 heeft ook Tandy door dat de heat is afgelopen, omdat alle baanmarshals met hun vlaggen uithangen.

Uitslag Porsche Supercup Silverstone:
1. René Rast 12 ronden
2. Nick Tandy op 0,681 seconde
3. Norbert Siedler op 2,415
4. Kevis Estre op 10,928
5. Christian Engelhart op 11,607
6. Jeroen Bleekemolen op 12,064
7. Stefan Rosina op 12,991
8. Kuba Giermaziak op 13,514
9. Patrick Huisman op 15,678
10. Sean Edwards op 15,855
14. Sebastiaan Bleekemolen op 26,188

Tussenklassement:
1. Rast 85 punten
2. Edwards 74
3. Tandy 72
4. Siedler 69
5. J. Bleekemolen 58


Volgende race: 24 juli op de Nürburgring (Duitsland)


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet