Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Carrera Cup: Van Lagen haalt nipt de finish, Bleekemolen ziet Edwards uitlopen

jaap_van_lagen_norisring_1

Na een forse tik in de voorlaatste ronde wist Jaap van Lagen meteen hoe laat het was. De radiateur in de neus van zijn Porsche sloeg lek en de watertemperatuur steeg bliksemsnel. “De hele laatste ronde ging de motor in de noodloop. Met de eindstreep in zicht heb ik de motor uitgezet en ben rollend over de finish gekomen. De race had niet één ronde langer moeten duren.” De professional uit Ede stelde op de Norisring ondanks alles een achtste plaats veilig. De race werd gewonnen door kampioenschapsleider Sean Edwards. Jeroen Bleekemolen, tweede in de titelstrijd, kwam dit keer niet verder dan stek 6.

Tekst: PR / Fast Company

De zesde ronde van de Duitse Porsche Carrera Cup stond voor Jaap van Lagen in het teken van overleven. Bij het aanremmen voor de Grundig Kehre - een eerste versnellingsbocht - klapte Martin Ragginger op de achterzijde van de Land Motorsport Porsche waardoor Jaap van Lagen met zijn neus de auto van Norbert Siedler raakte. "De voorkant van de Porsche is heel kwetsbaar. Na de tik rook ik meteen: koelvloeistof.’’

De laatste anderhalve ronde op het ultracompacte stratencircuit in Nürnberg volbracht de Edenaar met kunst-en-vlieg-werk. "Om de motor wat te sparen schakelde ik eerder, maar moest ook mijn achtste plaats verdedigen. Door me extra breed te maken en verdedigend te rijden, lukte dat gelukkig.’’ Na 35 ronden finishte Jaap van Lagen als achtste en verdiende daarmee acht kampioenschapspunten.

jaap_van_lagen_norisring_2

De regenrace bracht helaas niet wat de Edenaar ervan verwachtte. "In de kwalificaties zaten we er goed bij. Weliswaar een zevende plaats, maar op slechts 0,129 seconde van de pole en dat is er weinig. Hoewel ik nooit eerder op de Norisring reed, beviel het baantje me wel: 2,5 kilometer, vier bochten, maar wel hard werken.’’ In de wedstrijd vielen zaken niet op de plaats. "Je hoort het niet vaak uit mijn mond, maar ik heb niet met plezier gereden. De afstelling klopte niet, waardoor de auto veel te veel over de voorwielen gleed. Ik kreeg ‘m de bocht niet om.’’

Er zat voor Jaap niets anders op dan verdedigend rijden en dat past de aanvallend ingestelde coureur maar matig. "We hebben punten gescoord en ik ben een punt ingelopen op concurrent Martin Ragginger. Dat is positief aan een race die we voor de rest maar snel moeten vergeten.’’ In de tussenstand van de Porsche Carrera Cup Deutschland staat Jaap van Lagen op een zesde plaats met 56 punten, waar nummer vijf Martin Ragginger en nummer vier Nicki Thiim met een totaal van 59 slechts drie punten voor staan. “Er is dus nog werk aan de winkel de komende races”, besluit de Porsche specialist slagvaardig.

Voor Jeroen Bleekemolen was de 6de stek zijn slechtste Carrera-uitslag van het seizoen. Omdat klassementsleider Sean Edwards won, zag runner-up in de tussenstand Bleekemolen zijn achterstand op Edwards groeien van 4 naar 14 punten. De Aerdenhouter, in de Porsche Supercup al tweevoudig kampioen, heeft nog drie races om het verschil op de Brit goed te maken en de titel in de andere Porsche sportwagenklasse te veroveren.

Uitslag (toptien):
1. Edwards, Sean 35 ronden
2. Thiim, Nicki + 1.507 seconde
3. Rast, René + 3.370
4. Seyffarth, Jan + 7.837
5. Tandy, Nick + 13.255
6. Bleekemolen, Jeroen 14.876
7. Siedler, Norbert + 18.132
8. Van Lagen, Jaap + 20.327
9. Ragginger, Martin + 21.204
10. Estre, Kévin + 21.491

Stand aan kop:
1. Edwards 98 punten
2. Bleekemolen 84
3. Tandy 82
6. Van Lagen 56

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet