Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Nils Vestergaard weet zich de Nederlanders van het lijf te houden

480_vestergaard_kop_Klaas-2682


Met wederom een spannende wedstrijd hebben de Dutch Formula Ford-coureurs laten zien wat racen is. Door het hele veld heen waren er prachtige gevechten en de regie van de camera had het moeilijk om te kiezen wat in beeld te brengen. In de voorhoede waren het Nils Vestergaard, Joey van Splunteren, Michel Florie en Bas Schouten die de bezoekers wisten te trakteren op prachtige uitremacties en positiewisselingen. Maar ook Jack Swinkels, Steijn Schothorst en Jan Paul van Dongen waren continu in gevecht. Nils Vestergaard zegevierde, Joey van Splunteren en Michel Florie maakten het podium compleet.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Chris Schotanus, Klaas Norg en Erik van der Schaaff

480_start_florie_4329

480_ford_start_13jun11-0711

Michel Florie heeft vanaf pole een perfecte start. Ook de naast hem gestarte Nils Vestergaard is prima weg, maar Joey van Splunteren heeft een slechte start. Hij wordt gepasseerd door zijn teamgenoot Bas Schouten. Net als vorige race is Steijn Schothorst slecht weg, hij valt enkele plaatsen terug.

480_swinkels_co_0008

Andere rode lantaarn
Jack Swinkels start deze race niet helemaal achteraan. Pieter Jan Michiel Cracco is er vandaag in verband met verplichtingen voor school niet bij. Hij wordt vervangen door zijn teambaas, Racing2Win-eigenaar Jan Paul van Dongen. Aangezien ook de Zandvoorter geen kwalificatie heeft gereden mag hij vanaf de laatste positie vertrekken.

Verbogen wishbone
Zowel Swinkels als Van Dongen zijn goed weg en weten al in de eerste ronden de nodige posities goed te maken. Als Swinkels Romain Destercq voorbij is en afremt voor de S-bocht wordt hij hard van achteren geraakt. Hij spint, maar weet zijn Mygale wonderwel op de baan te houden en kan zijn race vervolgen. Helemaal optimaal is de auto niet meer, want één van de wishbones rechtsachter is zodanig verbogen dat hij de uitlaat tegen de ophanging drukt. Toch blijft de verkeersvlieger in opleiding doorstampen.

Geen twijfel
Michel Florie heeft veel last van onderstuur en gaat in de Tarzanbocht iets te wijd. Vestergaard en Schouten twijfelen geen moment en steken binnendoor, zodat Florie als derde zijn weg moet vervolgen. Maar meteen heeft hij Joey van Splunteren in zijn nek, dus moet de Amsterdammer op zijn hoede blijven om het podium veilig te stellen.

480_tik_florie_5302

Gevaar van voren
Dan blijkt dat het gevaar toch meer van voren komt. Florie en de voor hem rijdende Schouten gaan een rondelang gevecht met elkaar aan. Ondanks het verschil in ervaring weet Schouten de Formule Ford-nestor lang achter zich te houden.

Brutaal
Maar de aanval komt en op het moment dat Schouten de aanval tracht te pareren ziet Van Splunteren ineens een opening. Brutaal steekt hij zijn Mygale tussendoor en neemt de tweede positie over. In de volgende ronde weet Florie zijn teamgenoot Schouten toch te passeren, maar meer dan de derde plek zit er niet meer in.

Niet te passeren
Jack Swinkels zit inmiddels achter zijn teamgenoot Jelle Beelen en hoewel de rode nummer 7 beduidend sneller is weet zijn teamgenoot maar niet te passeren. In de vijfde ronde lukt het dan alsnog en is Swinkels met een kromme wishbone vijfde.

480_schothorst_0011

Rondelang aandringen
Klassementsleider Steijn Schothorst is dit keer niet in gevecht voor de overwinning, maar moet zijn uiterste best doen om zich ‘gastrijder’ Jan Paul van Dongen van het lijf te houden voor de zesde plaats. Ondanks rondelang aandringen lukt het Van Dongen niet om verder naar voren te rijden. “Steijn rijdt ontzettend netjes, hij maakte maar één keer een heel klein foutje, net niet voldoende voor mij om hem voor bij te kunnen.”

480_vestergaard_co_0003

Podium bekend
Nils Vestergaard heeft lang kunnen profiteren van het gevecht achter zich, maar ziet de snellere Joey van Splunteren snel dichterbij komen. In de achtste ronde zit de top vier heel kort op elkaar en is de vraag of er nog iemand een foutje maakt en de volgorde nog zou wijzigen. Michel Florie probeert het nog bij Joey van Splunteren, maar die weet de aanval af te slaan en daarmee is het podium bekend.

480_vestergaard_blij_bart_1492

Tevreden winnaar
Nils Vestergaard is blij te zien dat hij het winnen nog niet verleerd is. “Ik heb 8 maanden geleden voor het laatst in een Formule Ford gezeten en ook nog helemaal niet getest. Testen is een teken van zwakte, zeggen wij wel eens als dolletje. En juist nu win ik voor het allereerst op Circuit Park Zandvoort, schitterend! Mijn start was niet zo best, ik had teveel wielspin en kwam moeilijk weg. Gelukkig kon ik mijn tweede plek vasthouden. Toen Michel een foutje maakte en ik de leiding kon overnemen wist ik dat het nu moest gebeuren. Ik ben blij dat het gelukt is en heb nu eindelijk mijn zege op Zandvoort.”Rustig rijdende tweede
Joey van Splunteren beweert het rustig aan gedaan te hebben, toch werd hij tweede. “In het begin was de baan erg glad en moest ik me focussen om mijn wagen op het asfalt te houden. Ik kon het tempo niet goed bijhouden en had veel last van onderstuur. Maar gaandeweg ging het beter en kon ik de aansluiting vinden. Dat ik in één klap Bas en Michel kon passeren was natuurlijk perfect. Ik wilde pushen om naar Nils toe te rijden, maar zag tegelijkertijd Michel achter me dichterbij komen. Het lukte me niet meer om Nils aan te vallen voor de zege, maar ik ben erg blij met de tweede plek.”

Onderstuur
Michel Florie had een perfecte start: “Ik was geweldig weg, maar merkte al snel dat ik enorme onderstuur had. Daar moet je dan rekening mee houden, maar we rijden hier zo dicht op elkaar dat het erg lastig rijden is. Als je maar een klein foutje maakt steken ze je meteen voorbij. Dat gebeurde dus ook. Maar ik ben blij met mijn derde plek en de snelste raceronde, belangrijke punten voor het klassement.”

Eerste Zetec
Frederik Vergote rijdt voor het eerst op Circuit Park Zandvoort, maar mocht toch direct naar het podium. Lachend: “Ja, ik ben de enige Zetec-rijder, dus die beker was al snel verdiend. Voor mij staat alles in het teken van leren, want ik heb helemaal geen ervaring in een Formule Ford en heb pas vrijdag mijn eerste ronde op Zandvoort gereden. Maar ik vind het fantastisch om erbij te zijn en heb me enorm vermaakt.”

480_champagne_4410

Volgende race
Volgend weekend komt de Dutch Formula Ford alweer in actie. Dan is het circuit van Brands Hatch het strijdtoneel, al zullen niet alle Nederlandse en Belgische deelnemers aan de klasse daar aan de start verschijnen.

480_podium_1532

Uitslag race 3, Dutch Formula Ford Pinksterraces
1. Nils Verstergaard ( Mygale 08) Racingteam Vestergaard, 10 ronden
2. Joey van Splunteren (Mygale 08) Provily Racing Team Nederland + 0.192
3. Michel Florie (Mygale 09) Provily Racing Team Nederland + 0.329
4. Bas Schouten (Mygale 08) Provily Racing Team Nederland + 0.609
5. Jack Swinkels (Mygale 07) Geva Racing + 9.013
6. Steijn Schothorst (Mygale 10) Geva Racing + 13.5
7. Jan Paul van Dongen (Van Diemen 07) Racing 2 Win + 13.6
8. Arthur van Uitert (Mygale 08) Geva Racing + 31.1
9. Jelle Beelen (Mygale 09) Geva Racing + 57.1
10. Frederik Vergote (Mygale 08) FL V Competition + 1.11.
Uitgevallen: Romain Desterq (Mygale 08) Provily Racing Team Nederland

480_vestergaard_vinger_5331

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet