Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

NEC Formule Renault 2.0: Wiman wint bizarre regenrace op Assen

podium_zondag

Het Hollandse weer liet weer van zich spreken tijdens de laatste race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup. Na een prachtig weekend kwamen er op de startgrid van de laatste NEC race dikke druppels naar beneden die overgingen in een heftige bui. Met twee ronden warm up achter de safety car werd de race stil gelegd met een code rood situatie om de ergste regen over te laten trekken. Er werd achter de safety car gestart en na acht ronden onder zeer natte omstandigheden mocht de Fin Joni Wiman zich verrassend de winnaar van de tiende race uit 2011 noemen.


Tekst: Claire Dubbelman
Foto’s: Chris Schotanus


Volgens de reglementen van het kampioenschap word de startgrid gevormd door de uitslag van race 1, waarbij de eerste zes coureurs in omgekeerde volgorde worden opgesteld. Dit leverde een pole position op voor Kevin Kleveros en het Nederlandse MP Motorsport. Na de twee rondes achter safetycar en het opstellen op de grid was het echter gedaan voor Kleveros, die zijn auto niet meer aan de praat kreeg en van de opstelling afgeduwd moest worden.

Dit maakte de weg vrij voor Joni Wiman, die vanaf het vertrek van de safety car de leiding in handen had en dapper volhield op een hele natte baan. Het eerste slachtoffer van het vele water werd Mathieu Jaminet, die kort contact had met Sainz en van de baan spinde. Sainz bewees zijn kwaliteiten door onder deze extreme omstandigheden het tempo bijzonder hoog te houden. Hij zat dan ook snel aan de staart van de tweede man in de wedstrijd Alessio Picariello. De jonge Spanjaard zat direct achter de SL Formula coureur en moest af en toe van zijn lijn af om uit de spray te komen en een beetje zicht terug te pakken. Het duurde dan ook een aantal rondes voordat hij er voorbij was, maar reed wel direct weg bij de rest van het veld.

In de laatste fase van de wedstrijd kwamen Daniil Kvyat en Stoffel Vandoorne nog met elkaar in contact. Laatst genoemde kwam er het slechtst vanaf en finishte met twee ronden achterstand op de overgebleven zestien coureurs. Wiman liet zien dat hij een prima coureur is door als outsider zich staande te houden aan de kop van het veld, gevolgd door een snelle Sainz en wederom goedscorende Alessio Picariello.

wiman_water

De Nederlanders zette voor het thuispubliek een zeer sterke race neer. Liroy Stuart zette zijn beste prestatie van het seizoen neer door op een vijfde plek te finishen, direct achter Robin Frijns. De heren van Van Amersfoort Racing, Dennis van de Laar en Meindert van Buuren Junior lieten zien gestaag vooruitgang te boeken tijdens hun eerste seizoen en finishten op een 7de en 10de positie. Frank Suntjens sloot het rijtje landgenoten netjes af op een dertiende positie.

Sainz sloot het weekeind voor het kampioenschap het beste af en liet zijn voorsprong uitlopen tot 61 punten ten opzichte van Robin Frijns die zijn tweede positie op zijn beurt wel weer versterkte.

De volgende race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup wordt verreden tijdens het WTCC weekend op het circuit van Oschersleben, op 30 en 31 juli 2011.


Uitslag race 3
1. Joni Wiman in 8 ronden in 16:55. 581
2. Carlos Sainz + 3.301
3. Alessio Picariello + 9.775
4. Robin Frijns + 10.872
5. Liroy Stuart + 30.112
6. Daniil Kvyat + 33.428
7. Dennis van de Laar + 34.107
8. Jakub Smiechowski + 35.328
9. Hans Villemi + 39.884
10. Meindert van Buuren Junior + 47.089
13. Frank Suntjens + 1 min 02.468

Stand in het kampioenschap na 10 races
1. Carlos Sainz with 261 points,
2. Robin Frijns 200,
3. Daniil Kvyat 192,
4. Stoffel Vandoorne 144,
5. Alessio Picariello 119,
6. Joni Wiman 113,
7. John Bryant-Meisner 99,
8. Liroy Stuart 93,
9. Dennis van de Laar 82,
10. Hans Villemi 69.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet