Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: IJzersterke dubbelzege Red Bull, Vettel domineert


Button helpt Webber
Sebastian Vettel was al bezig met het bouwen van een mooie voorsprong en die heeft hij na zijn stop ook nog. Maar op zijn snelle nieuwe banden komt Vettel achter Button te zitten, die nog niet gestopt is. De Brit houdt Vettel behoorlijk op en zo weet Webber de aansluiting bij zijn teamgenoot weer te vinden. Button stopt uiteindelijk ook, hij lijkt voor een driestopper te gaan. Hij is nu echter teruggevallen naar p7, achter Massa, Rosberg en Hamilton, die de Duitser zojuist voorbij gegaan is.

Top drie is los
Op een derde van de race rijdt leider Vettel 3,5 seconde voor zijn teamgenoot, die Alonso op 2,5 seconde achter zich heeft. De racesnelheid van de Ferrari is dus verrassend goed. Dat valt niet te zeggen over het tempo van Hamilton, want hij verliest elke ronde zo’n 1,5 seconde. De Brit moet iets en maakt dus een pitstop.

Rosberg weer in de verdrukking
Nico Rosberg is weer bezig met terugvallen. Felipe Massa heeft al een aantal pogingen gedaan, die steeds werden afgeslagen. Bij zijn uiteindelijke poging kan Rosberg niet meer verdedigen, omdat Jenson Button ook meteen in Rosbergs binnenbocht duikt. De Mercedes-rijder probeert Button slim te verdedigen, maar met een schitterende move gaat Button helemaal buitenom voorbij. Een schitterende actie van Button, die ermee op p5 komt te liggen.

Button opent de volgende aanval op Massa, die zich bij het verdedigen gigantisch verremt. Gelukkig voor Button wordt hij niet geraakt, maar van Massa’s setje banden is niets meer over. Hij gaat meteen de pits in, waar het team nog bezig is met Alonso. De Italianen werken echter hard door, waardoor Massa geen seconde schade oploopt.

Vettel snel op oude banden
Sebastian Vettels snelheid is ongelofelijk. Mark Webber gaat vroeg naar binnen in de hoop iets te doen en ook Fernando Alonso gaat al snel naar binnen. Maar ook op de oude banden is Vettel nog steeds sneller dan zijn teamgenoot. Dat zegt veel over de snelheid van Vettel. Wanneer Vettel uiteindelijk ook zijn stop maakt heeft hij acht seconden voorsprong op zijn teamgenoot.

Alonso pakt Webber
Op dit derde setje banden is Fernando Alonso flink sneller dan Webber. Hier in Turkije betekent sneller ook inhalen, want met DRS is het snelheidsverschil op het rechte stuk zo groot dat inhalen een koud kunstje is. Dat is het voor Alonso ook, hij komt van ver, maar pakt simpel de tweede plek.

Button zit vast
Jenson Button hoopte met een driestopsstrategie uiteindelijk nog een aanval te doen op de nummers twee Alonso en Webber. Dat klinkt in theorie leuk, maar op de baan blijkt Button vast te zitten achter Massa en Petrov. Dit kost Button veel kostbare tijd en dus moet er wat gebeuren. Dat beseft Button en hij haalt Massa dan ook in.

Ook teamgenoot Hamilton is niet probleemvrij. Hij komt voor de derde keer binnen, maar ziet tot zijn afgrijzen dat het wiel rechtsvoor niet vast wil. Hamilton verliest veel tijd en als hij dan eindelijk weg wil rijden moet hij ook nog eens wachten op Felipe Massa, die de pits inkomt en voorlangs mag kruisen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet