Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

NEC Formule Renault 2.0: NEC auto’s houden stand in EUROCUP geweld

zaterdag2

Met 47 Formule Renaults aan de start zag de eerste race van de EUROCUP Formule Renault 2.0 tijdens de World Series op Spa – Francorchamps het volste veld formule wagens in jaren. De gecombineerde grid van EUROCUP en NEC auto’s ging zonder problemen van start, maar werd vanwege een groot ongeval met Demoustier en Hansen na een kwartier afgevlagd, met Sainz als winnaar van zowel het EUROCUP als NEC klassement, gevolgd door Robin Frijns en Daniil Kvyat.


Tekst: Claire Dubbelman
Foto's: Chris Schotanus / Essay Produkties


De van oorsprong 25 minuten durende race begon om 16.00 op zaterdagmiddag. Het Nederlandse FIA talent Robin Frijns had met zijn Duitse team Josef Kaufmann Racing eerder op de dag als snelste getraind en mocht van pole vertrekken. Direct achter hem stonden de beide Red Bull coureurs geplaatst. Na het vallen van de start waren het deze heren, Carlos Sainz Junior en Daniil Kvyat die meteen de strijd met elkaar aan gingen. Sainz was ontketend en ging eerst aan Kvyat voorbij voordat hij ook de kans zag om in de vierde ronde Frijns voorbij te gaan.

Verderop in het veld ging het echter fout, wanneer een van de Ghirelli broers voor het Italiaanse One racing in aanraking komt met een concurrent en de wedstrijdleiding de safety car in moest zetten om de ontstane schade in Les Combes op te kunnen ruimen. Nadat de safetycar het veld opgepakt had en langs het ongeval probeerde te leiden, onstond een opstopping boven Eau Rouge waarbij Timmy Hansen bijna tot stilstand kwam. Gregoire Demoustier, die bij het opkomen van Eau Rouge sowieso weinig zicht had op wat hem te wachten stond, kwam veel te hard aan en lanceerde zichzelf via de achterkant van de stilstaande Hansen.
Op de chaos die toen ontstond besloot de wedstrijdleiding de race af te vlaggen. Demoustier werd overigens als straf voor het negeren van de safetycar uitgesloten van deelname tijdens de tweede race op zondag.

Best geklasseerde Nederlander na Robin Frijns was Liroy Stuart voor het Belgische team van Kurt Mollekens op een zeventiende plek, gevolgd door Dennis van de Laar voor Van Amersfoort op een achttiende plek. Teamgenoot van Buuren volgde kort daarop op een twintigste plaats, net voor Frank Suntjens op 21. Pieter Schothorst lijkt een weekend te hebben om snel te vergeten. Na een zware crash in de vrije training op vrijdag nam hij geen deel aan de eerste race van het weekend.

zaterdag1

Uitslag race 1 (EUROCUP + NEC gecombineerd):
1. Carlos Sainz in 14 min 25.590
2. Will Stevens + 0.576
3. Robin Frijns + 2.615
4. Daniil Kvyat + 3.692
5. Miki Wekstrom + 4.233
6. Yann Zimmer + 5.265
7. Felix Serralles + 6.340
8. Alex Riberas + 6.788
9. Alessio Picariello + 11.887
10. Javier Tarancon + 12.407
17. Liroy Stuart + 19.806
18. Dennis van de Laar + 22.061
20. Meinder van Buuren Jr + 24.259
21. Frank Suntjens + 25.284
Niet geklasseerd:
Pieter Schothorst
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet