Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Regen en vertraging kunnen Vettels dominantie niet stoppen

Vettel spray


Een flinke regenbui en veertig minuten vertraging schopten de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië flink overhoop, maar aan het einde van de rit staat Sebastian Vettel gewoon weer op poleposition, met een grote voorsprong op Nico Rosberg. Alonso, Webber en Hamilton starten daar morgen achter.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Droge afstelling in de regen
De kwalificatie in Brazilië begint droog, maar de baan is nog vochtig en er wordt nieuwe regen verwacht. Omdat er voor morgen geen regen is voorspeld, rijdt iedereen dus wel met een droogweerafstelling. Vanwege de verwachte regen is het bij aanvang van Q1 meteen druk op de baan en proberen coureurs allemaal een vrij stuk veld te vinden voor hun eerste snelle ronde.

Na vijf minuten begint het serieus natter te worden en dan lijkt de strijd al snel beslecht. Mark Webber leek als enige topper in de problemen komen, maar net op het laatste moment wist de Australiër zich nog in de top tien te rijden. Onder de streep staan dan Vergne, Pic, Gutierrez, Van der Garde, Bianchi en Chilton.

Vergne doet het toch
In de slotfase van Q1 proberen de mannen onder de streep nog iets aan de situatie te veranderen, vooral regenrijder Jean-Eric Vergne baalt dat hij pas zo laat naar buiten werd gelaten en daardoor onder de streep staat. Pas in de laatste minuut is de baan sneller dan in het begin van de sessie, maar de omstandigheden zijn tricky. Gutierrez weet zijn tijd te verbeteren, maar die brengt hem naar p17 – nog steeds onder de streep. Vergne heeft één kans en die grijpt hij. De Fransman pakt p15 en elimineert Maldonado.

Weer dringen
Ook in Q2 is het weer dringen geblazen, want de regen kan weer elk moment naar beneden komen. Met 16 auto's op de baan is er echter wel ruimte genoeg en al vrij snel heeft iedereen een fatsoenlijke tijd kunnen klokken. De enige die tegenvalt is Nico Hülkenberg, die met zijn eerste stint niet verder dan p16 komt. Hij moet het op een nieuwe set opnieuw proberen en rijd daarmee naar p9.

In de laatste twee minuten is de baan op zijn snelst, getuige de eerste plaats van Grosjean en de derde van Alonso. Ricciardo rijdt zich naar p8 en duwt Kovalainen onder de streep. Die heeft nog één ronde met zijn Lotus, maar achter op het circuit lijkt het weer harder te zijn gaan regenen. Sergio Perez bewijst dat dit inderdaad het geval is: de Mexicaan gaat in zijn laatste kwalificatie voor McLaren vol over de natte kerb en vliegt met volle vaart linksaf de muur in.

Daarmee is Q2 ook meteen afgelopen. Uitvallers heten Kovalainen, Di Resta, Bottas, Perez, Button en Sutil.

Uitstel
Bij aanvang van Q3 regent het dermate hard dat de sessie tot vier keer toe met tien minuten wordt uitgesteld. Veertig minuten later staan de twee Red Bulls op full wets vooraan in de pitstraat te wachten tot het licht op groen gaat. Daardoor zijn de banden helemaal afgekoeld als ze weg mogen, de rest van het veld wacht in de garage met bandenwarmers om tot ze weg mogen. Het is nu sowieso geen voordeel om vooraan te rijden, want de baan wordt met elke auto die voorbij komt sneller.

Vettel is in die eerste stint de snelste, Rosberg en Hamilton volgen, voor Webber en Alonso. Grosjean leek eigenlijk de snelste te zijn, maar hij breekt zijn eerste ronde al af. De reden? Het is tijd voor intermediates.

Intermediates
Met nog vijf minuten te gaan komt de rest van het veld ook naar binnen voor intermediates. Grosjeans eerste bewijst zijn gelijk: hij is een seconde sneller dan Vettel. Webber is vervolgens nipt sneller dan de Fransman, Vettel is meer dan een seconde sneller dan zijn teamgenoot. Vettels grootste dreiging zal van de Mercedessen komen, maar Rosberg en Hamilton blijven ook op meer dan een seconde hangen en rijden de tweede en vierde tijd. Alonso pakt vervolgens verrassend de tweede plaats, maar hij is nog steeds een seconde langzamer dan Vettel.

Grosjean komt als eerste na het vallen van de vlag, maar hij rijdt geen goede ronde en eindigt op p6. Rosberg pakt de tijd van Alonso, maar blijft achter op Vettel. Hamilton en Webber zijn niet zo lekker onderweg. Hamilton verbetert zijn tijd niet, Webber pakt p4 van de Brit. Alonso en Vettel kunnen hun tijd niet verbeteren, wat betekent dat Vettel ondanks alle omstandigheden gewoon weer op poleposition staat. Het is tevens de achtste pole van Red Bull op rij.

Uitslag kwalificatie Brazilië
1. Sebastian Vettel, 1:26.479
2. Nico Rosberg, op 0.623
3. Fernando Alonso, op 1.060
4. Mark Webber, op 1.093
5. Lewis Hamilton, op 1.198
6. Romain Grosjean, op 1.258
7. Daniel Ricciardo, op 1.573
8. Jean-Eric Vergne, op 1.602
9. Felipe Massa, op 1.630
10. Nico Hülkenberg, op 3.103

11. Heikki Kovalainen, 1:27.456
12. Paul di Resta, 1:27.798
13. Valtteri Bottas, 1:27.954
14. Sergio Perez, 1:28.269
15. Jenson Button, 1:28.308
16. Adrian Sutil, 1:28.586

17. Pastor Maldonado, 1:27.367
18. Esteban Gutiérrez, 1:27.445
19. Charles Pic, 1:27.843
20. Giedo van der Garde, 1:28.320
21. Jules Bianchi, 1:28.366
22. Max Chilton, 1:28.950
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet