Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel grijpt record met achtste overwinning op rij

166989390KR00023 F1 Grand P

Sebastian Vettel heeft met zijn achtste overwinning op rij het record van Michael Schumacher verbeterd. De Duitser had vandaag weer een compleet probleemloze race, reed weg bij de start en werd niet meer teruggezien. Vettel heeft met zijn acht zeges op rij het record binnen een seizoen in zijn handen, het absolute record is van Alberto Ascari, met negen overwinningen op rij, in de jaren 52-53. Dat kan Vettel volgende week in Brazilië dus evenaren. De tweede plaats ging erg knap naar Romain Grosjean, die eigenlijk langzamer leek dan Mark Webber, maar de Australiër de hele race achter zich hield.

Tekst: Daan Jeuken

Recordjacht
Wederom vanaf poleposition is Vettels doel vandaag om het record van acht overwinningen op rij te grijpen. Hij heeft er nu zeven en daarmee moet hij het record nog delen met Michael Schumacher.

Vettels start is goed, maar die van Romain Grosjean is beter. Vettel wordt echter fijn gebufferd door teamgenoot Webber, die Grosjean tegenhoudt. Hierdoor behoudt Vettel de leiding, maar het kost Webber zelf wel twee plaatsen, aan Grosjean en Hamilton. Hülkenberg, Perez en Alonso sluiten aan. Kovalainen heeft een slechte start en valt terug naar p12.

Domme crash Sutil
We hebben het dit jaar nog niet zo vaak gezien, maar na de openingsronde in Texas mag de safetycar oprukken. Adrian Sutil komt halverwege de ronde op het rechte stuk in aanraking met Pastor Maldonado en gaat linksaf de muur in. Een raar ongeluk, want de mannen rijden nog gewoon rechtdoor en de baan is breed genoeg. Dom van allebei. Maldonado kan nog wel doorrijden, al hangt zijn voorvleugel links op de grond.

Bij de herstart houdt Vettel het veld heel lang stil, om vervolgens al een bocht of vijf voor start/finish het gas erop te gooien. Deze lange aanloop zorgt ervoor dat het veld bij de herstart al flink uit elkaar is getrokken en er dus weinig actie volgt. Die komt er wel op het rechte stuk halverwege de baan, waar Perez zich wel laten zien en jaagt op de vijfde plaats van Hülkenberg.

Webber naar drie
Het circuit van Austin heeft twee lange rechte stukken met DRS-zones, maar toch zien we in de openingsfase weinig inhaalacties. Webber zit al even op de staart van Hamilton, Perez en Alonso zitten nog steeds dicht achter Hülkenberg, maar actie blijft nog uit. Achter Di Resta zit een treintje met Ricciardo, Rosberg, Kovalainen, Massa en Button.

Mark Webber laat echter wel zien dat inhalen hier kan. Webber wacht op het geschikte moment en slaagt bij zijn eerste poging. De Australiër pakt p3 en kan nu stilaan het gat van vijf seconden naar Grosjean gaan dichtrijden.

Eerste stop is voor Kovalainen
Na 18 ronden opent zo'n beetje het pitstopwindow en we zien Heikki Kovalainen als eerste binnen komen. Waren zijn banden op omdat de Fin nog weinig ervaring heeft met dit rubber, of zat hij vast in de middenveldgroep en probeert Lotus zo iets te winnen? Het helpt Kovalainen in ieder geval, op dit moment althans, dat de anderen nog niet stoppen. Button komt als volgende, drie ronden later, en komt een paar tellen achter de Lotus weer de baan op.

Koplopers naar binnen
Perez is de eerste voorin die stopt, na 23 ronden. De Mexicaan stond inmiddels vol onder druk van Alonso. Bottas, die zich knap handhaaft achter Alonso, komt de ronde daarna. Alonso blijft nog buiten, maar hij is nu wel een van de snelsten op de baan.

Hamilton komt na 25 ronden, staat drie seconden stil en komt in een vrij veld terecht. Alonso komt de ronde erna, staat maar 2,6 seconde stil en komt vlak voor de deur van Perez weer de baan op. De Mexicaan heeft in die paar ronden op nieuwe banden dus niet gewonnen, maar juist een plaats verloren.

Koploper Vettel heeft inmiddels tien seconden voorsprong opgebouwd en komt na 27 ronden binnen. De stop is foutloos en de Duitser kan zijn succestocht vervolgen.

Hülkenberg komt tegelijk met Vettel en ook de Duitser houdt zijn positie; achter Hamilton en voor Alonso. Mark Webber komt de volgende ronde en behoudt ook zijn plaats. Romain Grosjean heeft dan de leiding, maar komt een ronde later ook al binnen. Grosjean behoudt ook zijn tweede plaats, de voorsprong op Webber is nog twee tellen, maar die is erg snel.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet