Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel alweer oppermachtig en onbedreigd

Vettel

Wereldkampioen Sebastian Vettel heeft zonder ook maar enige vorm van bedreiging de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. Vettel greep bij de start de leiding en reed vervolgens weg bij iedereen. Polezitter Webber startte weer eens slecht, viel terug naar de derde plaats, pakte de tweede plaats van Rosberg wel terug, maar toen was Vettel al lang verdwenen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Räikkönen achteraan
Kimi Räikkönen kwalificeerde zich gisteren netjes als vijfde, maar na de sessie werd geconstateerd dat de bodem van de Lotus te ver doorbuigt. Eerder in het jaar overkwam Lotus dat ook al, toen kwamen ze weg met het excuus dat dat kwam door een kerb, maar de tweede keer waren de stewards gedecideerd: Räikkönen moet als laatste starten. Räikkönen kan wel moet putten uit Sebastian Vettel, die vorig jaar vanuit de pits startte en op het podium eindigde. Bovendien kan Lotus vandaag waarschijnlijk als enige met Force India een eenstopper doen, de rest van het veld zal twee keer starten.

Webber start weer slecht
Mark Webber hoopt dit jaar nog één keer te winnen en vanaf pole heeft hij de beste kans. Dan moet Webber wel goed starten en daar gaat het bij de Australiër nog wel eens mis. Zo ook vandaag. Webber is slechter weg dan de mannen om hem heen en verliest op het rechte stuk al twee plaatsen aan Vettel en Rosberg. Lewis Hamilton heeft zelfs de beste start, maar hij komt in de verdringing en verliest zelfs een plaats aan Romain Grosjean

Daarachter heeft Romain Grosjean de vierde plaats van Lewis Hamilton overgenomen. Hülkenberg, Massa en Alonso volgen daarachter.

Räikkönen eruit
Kimi Räikkönen had nog alle mogelijkheden, maar dat duurt niet lang. De Fin rijdt met zijn voorwiel tegen een Caterham aan en daardoor breekt Kimi's voorwiel af. Räikkönen probeert de pits niet eens meer te halen; hij parkeert zijn auto en is waarschijnlijk al voor het einde van de race naar huis.

Dag Vettel
Sebastian Vettel gaat aan het front weer lekker verder waar hij al sinds de zomerstop mee bezig is: wegrijden bij de rest. Vettel is een seconde per ronde sneller dan Rosberg, die ook nog uitloopt op Webber. Het lijkt dus weer een gemakkelijk middagje te worden voor de wereldkampioen.

Eerste stop: ronde 7
Na 7 ronden is Lewis Hamilton de eerste in de voorhoede die zijn zachte banden komt inruilen voor harde. Hamilton had iets achterstand op Webber en Grosjean, maar mogelijk kan Hamilton met deze vroege stop voor de twee terecht komen. Beide heren komen de volgende ronde, waarschijnlijk gaat Grosjean toch niet voor een eenstopper. Een verrassende keuze, want zo gaat Grosjean geen plaatsen goedmaken. Beide verliezen in ieder geval niet de plaats aan Hamilton.

Nico Rosberg rijdt een paar ronden langer door, maar blijft comfortabel voor Webber.

Ferrari voor 1 stop?
Nu Lotus de eenstopper heeft opgegeven, lijkt Ferrari er een gooi naar te doen. Massa en Alonso rijden inmiddels tweede en derde en klokken nog betere tijden dan de mannen op nieuwe harde banden, die in de drukte zitten.

Vettel ongelofelijk
Ook Sebastian Vettel kan erg lang door op zijn eerste set banden en het tempo dat hij rijdt is ongelofelijk. Waar niemand onder de 1:48.2 weet te komen, klokt Vettel 1:46.9. Na dertien ronden stopt Vettel en na een vlotte bandenwissel behoudt Vettel de leiding, ook al zijn de Ferrari's nog niet gestart.

Alonso stopt
Na ronde 15 maakt Fernando Alonso zijn stop, dat is misschien net laat genoeg voor een eenstopper, al heeft Ferrari het altijd moeilijk op de harde band.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet